Kurti: Akcija Srbije je agresija na Kosovo

"Ne radi se o hapšenju u Srbiji, već o kidnapovanju na Kosovu... ne radi se ni o kakvom prelasku granične linije od strane policajaca, kako to Srbija lažno tvrdi", naglasio je kosovski premijer

11381 pregleda 502 reakcija 18 komentar(a)
Kurti, Foto: Boris Pejović
Kurti, Foto: Boris Pejović

Kosovski premijer Aljbin Kurti zatražio je hitno oslobađanje trojice kosovskih policajaca i ocijenio da je ta akcija Srbije "bila agresija na Kosovo".

„To je bila agresija na našu demokratsku državu. Osveta policiji koja se bori protiv kriminala i namjera za eskalacijom i destabilizacijom, pošto smo predložili plan u pet tačaka za deeskalaciju i normalizaciju“, rekao je Kurti poslije jutrošnje sjednice Savjeta za bezbjednost Kosova.

On je dodao da je Srbija ugrozila granicu Kosova i da Vladu to primorava da pojača granične kontrole.

„U zavisnosti od analiza i procjena bezbjednosnih institucija, one mogu uključiti i obustave saobraćaja u slučajevima kada se procijeni da mogu predstavljati rizik. Naredne radnje biće preduzete na osnovu preporuka relevantnih institucija“, rekao je Kurti.

On je zatražio oslobađanje trojice policajaca, za koje je ocijenio da su bili kidnapovani, i pozvao međunarodnu zajednicu da osudi taj akt kao „agresiju Srbije“, kao i da izvrši pritisak na zvanični Beograd.

Kurti je ocijenio čudnim ćutanje međunarodne zajednice.

„Srbija nije promijenila svoje namjere, motive i apetite. Nije da nas iznenađuje svojim ponašanjem. Ono što je čudno je ćutanje i tolerancija međunarodnih faktora prema djelovanju Srbije, koja stalno traži izgovore za eskalaciju i destabilizaciju. Otmica trojice policajca je najjasniji dokaz za to“, rekao je Kurti.

Kosovska policija optužila je srpske snage da su, 14. juna u podne, otele trojicu policajaca dok su bili u patroli u mjestu Tresave/Bare, u opštini Leposavić, na graničnoj liniji Kosova.

Zvanični Beograd tvrdi da se incident dogodio više od kilometar unutar teritorije centralne Srbije.

Iznenađen sam što KFOR nije izdao zvanično saopštenje o mjestu gdje se kidnapovanje dogodilo

Kurti je danas rekao da je iznenađen činjenicom da KFOR "još nije dao zvaničnu izjavu o mjestu gdje se juče dogodio kidnapovanje trojice kosovskih policajaca".

"Ono što me i dalje čudi jeste činjenica da ni sjutradan, sa ovom istinom koju vam otkrivamo, KFOR ne izlazi zvanično. Šta znači da dan nakon događaja KFOR ne izađe sa zvaničnim objašnjenjem gdje je ovo mjesto, ovo mjesto je jasno u Republici Kosovo", rekao je Kurti na konferenciji za novinare poslije sjednice Savjeta za bezbjednost Kosova.

Kurti je na toj konferenciji predstavio i mapu, kojom je tvrdio da se kidnapovanje kosovskih policajaca desilo duboko na teritoriji Kosova.

"Ne radi se o hapšenju u Srbiji, već o kidnapovanju na Kosovu... ne radi se ni o kakvom prelasku granične linije od strane policajaca, kako to Srbija lažno tvrdi", naglasio je Kurti.

On je rekao da "sve ovo ima i KFOR, kao i da njihovo ćutanje ne doprinosi ni deeskalaciji, ni istrazi, ni pravdi".

"Nema smisla da za događaj na teritoriji Kosova nemamo nikakvo zvanično saopštenje ni sjutradan. Možda je to kršenje Rezolucije 1244, ali komandant KFOR-a je taj koji u svakoj izjavi pominje Rezoluciju 1244, jer je često pominje", dodao je Kurti.

Na jučerašnje kidnapovanje kosovskih policajaca do sada nisu reagovali ni ambasadori velike petorke akreditovani na Kosovu.

Bonus video: