Vučić: Bez razgovora sa Kurtijem dok uhapšeni Srbi s Kosova ne budu pušteni

"Upozoravamo sve kojima nije stalo do mira i koji žele da Srbi malo tiše, a ne ovako glasno budu iseljeni sa sjevera Kosova, da se to neće dogoditi", rekao je predsjednik Srbije

8727 pregleda 8 komentar(a)
Vučić, Foto: BETAPHOTO/MILOS MISKOV
Vučić, Foto: BETAPHOTO/MILOS MISKOV

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić odbacio je danas mogućnost razgovora s premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem dok Srbi koji su uhapšeni na sjeveru ne budu pušteni.

Vučić je na konferenciji za novinare rekao da će 24 sata prije odlučiti o tome da li će Beograd učestvovati u tehničkom dijalogu, i o tome obavijestiti javnost.

On je takve razgovore nazvao besmislenim, te dodao da je potrebno da budu povučene i zabrane uvoza robe iz Srbije.

Vučić je ponovio i da je potrebno da se kosovska policija povuče sa sjevera Kosova, a da albanski gradonačelnici ne dolaze u opštinske zgrade.

"Kada se to bude riješilo onda će razgovori imati smisla", rekao je on.

Kazao je i da je razgovarao sa predstavnicima Srba s Kosova i da bi oni, kako je naveo, da sačuvaju mir, ali ne znaju kako.

Vučić je rekao da je siguran da će oni donositi aktivne poteze, ta da će na Vidovdan na miran način preduzimati korake na putu za svoju slobodu.

Napomenuo je da će to raditi u skladu sa međunarodno pravnim normama, ali nije precizirao o čemu se konkretno radi.

"Što se nas (zvaničnog Beograda) tiče nikoga više nećemo obavještavati o potezima, osim o obavezama prema NATO koje ćemo uvijek da ispunimo", rekao je Vučić.

Prema njegovim riječima, Srbija će se trudi da sačuva mir.

"Upozoravamo sve kojima nije stalo do mira i koji žele da Srbi malo tiše, a ne ovako glasno budu iseljeni sa sjevera Kosova, da se to neće dogoditi", rekao je on.

Optužio je, više puta tokom obraćanja, premijera Kosova za izazivanje eskalacije, a kosovsku policiju za bezrazložno hapšenje, maltretiranje i "upucavanje" Srba.

"Što se tiče političkog ponašanja, smatram da je potpuno besmisleno razgovarati sa čovjekom koji nikada nije želio da razgovora i ne pada mi napamet da razgovaram o ne znam čemu dok uhapšeni Srbi ne budu pušteni i dok ne povuku besmislene norme o srpskim kamionima i robi", dodao je on.

Vučić je rekao da se "zapadne sile" rukovode politikom "takozvanog svršenog čina", te ih optužio dozvoljavaju maltretiranje i hapšenje Srba na Kosovu.

"Šta god uradili, koliko god bili fini i konstruktivni, trudili se da popravljamo poziciju, pronalazili rješenja, suštinski nikada nam neće pomoći... Uvijek će nam reći 'pa ne možemo mi da zaustavljamo njihove akcije, to je suverena država Kosovo", kazao je Vučić.

Prema njegovim riječima, za Zapad ne postoji Povelja UN kada je u pitanju Srbija, na koju se te zemlje prozivaju kada je u pitanju Ukrajina.

Aleksandar Vučić
foto: BETAPHOTO/MILOS MISKOV

Vučić je istakao da zvanični Beograd godinama unazad pokušava "na svaki način" da sačuva mir, stabilnost i da omogući ekonomski napredak.

"Koliko god da smo se trudili da budemo ozbiljan i odgovoran partner zapadnim silama, nalazimo se na evropskom putu... nikada nas nisu na taj način posmatrali ukoliko ne bismo služili svakom njihovom zahtjevu bezuslovno, uvijek bismo bili mi krivci, pa makar nikakve krivice nemali", rekao je Vučić.

Podsjetio je na, u posljednjih nekoliko mjeseci brojna hapšenja i ranjavanja Srba na Kosovu, te dodao da u tom periodu nijedan Albanac nije ranjen.

Ponovio je i da policija i vojska Srbije nisu prešli administrativnu liniju, ni prilikom nedavnog hapštenja trojice kosovskih policajaca u centralnoj Srbiji, te naglasio da ti policajci nisu maltretirani, da nemaju "nijednu modricu" i da piju koka kolu i jedu tortu u pritvoru.

Vučić je uputio niz kritika na račun misije Euleks, kao i albanskih zvaničnika, ističući da su "lažovi" i "banda", dok su po njegovoj ocjeni jedini korektni Kfor i NATO, i komandant Kfora koji je "težak, ali korektan čovjek".

Bonus video: