Rama: Ne može biti deeskalacije dok Srbija ne oslobodi kosovske policajce

Rama je ocjenio da su uhapšeni "taoci", te kritikovao stav koji je Srbija zauzela u tom slučaju

3979 pregleda 12 komentar(a)
Rama, Foto: Beta/AP
Rama, Foto: Beta/AP

Premijer Albanije Edi Rama pozvao je na bezuslovno oslobađanje trojice kosovskih policajaca koje su srpske snage lišile slobode 14. juna.

Rama je ocjenio da su uhapšeni "taoci", te kritikovao stav koji je Srbija zauzela u tom slučaju.

Priština tvrdi da su policajci "kidnapovani" sa teritorije Kosova, dok Srbija ostaje pri stavu da su uhapšeni jer su bili "duboko" na njenoj teritoriji.

Policajci su uhapšeni u pograničnom djelu, ali je KFOR, vojna misija NATO-a, navela da ne mogu da utvrde na čijoj teritoriji se to dogodilo.

Rama smatra da je "neopravdano i uznemirujuće" to što Srbija kosovske policajce drži u pritvoru dok traži oslobađanje Srba koji su uhapšeni.

Zvanična Priština je ranije ocjenila da je Srbija policajce uhapsila kako bi se "osvetila" za hapšenje Miluna Milenkovića, koji se tereti da je učestvovao u organizaciji napada na KFOR.

Sukob KFOR- a i Srba se dogodio 29. maja u Zvečanu na sjeveru Kosova i tom prilikom je bilo oko 80 povrijeđenih na obije strane.

Premijer Albanije je rekao i kako "demokratske države nikada na ovaj način ne odgovaraju na hapšenja, za koja misle da su nasumična", te dodao da bi Srbija trebala da sarađuje sa KFOR-om oko tvrdnji da se Srbi "neosnovano" hapse.

Srpska lista, najveća partija kosovskih Srba, je zatražila amnestiju svih uhapšenih Srba koji su učestvovali na protestima protiv kosovskih vlasti.

Premijer Albanije Edi Rama je rekao da se pismom ponovo obratio liderima Evropske unije, te predsjedniku Francuske Emanuelu Makronu (Emannuel Macron), njemačkom kancelaru Olafu Šolcu (Olaf Scholz) i predsjedniku Evropskog savjeta Šarlu Mišelu (Charles Michel), sa zahtjevom da se u potpunosti primjeni sporazum o normalizaciji odnosa.

Ovaj sporazum su dvije strane, na predlog EU, prihvatile krajem februara, dok je početkom marta usaglašen Aneks za njegovu implementaciju.

U suprotnom, smatra Rama, postoji rizik od izbijanja "oružanog sukoba između grupa koje djeluju na sjeveru Kosova i bezbjednosnih snaga", te dodao da bi to išlo samo u korist Rusije.

Tenzije na sjeveru Kosova su podignute 26. maja, kada je kosovska policija asistirala prilikom preuzimanja opštinskih zgrada kako bi obezbjedila prostor za rad novih albanskih gradonačelnika.

Tome se lokalno srpsko stanovništvo oštro suprostavilo jer nakon bojkota aprilskih izbora ne prihvataju rezultate.

Međunarodna zajednica traži hitnu deeskalaciju i raspisivanje novih izbora na sjeveru Kosova.

Bonus video: