Rama: Oslobađanje kosovskih policajaca otvara put za dijalog

Albanski premijer rekao da mu je „drago što je sila razuma pobijedila razum sile“

3301 pregleda 3 komentar(a)
Rama (arhiva), Foto: Boris Pejović
Rama (arhiva), Foto: Boris Pejović

Premijer Albanije Edi Rama izjavio je da oslobađanje trojice kosovskih policajaca od strane srpskih vlasti ponovo otvara put za produženje procesa dijaloga.

Rama je na Tviteru napisao da se oslobađanjem okončava „proizvoljno lišavanje slobode tri osobe koje nisu počinile nikakav zločin“.

On je poručio da mu je „drago što je sila razuma pobijedila razum sile“.

„Volio bih da silom razuma odmah krene dugo očekivana deeskalacija od svih i da dalje razriješimo čvorove konačnog procesa normalizacije između Kosova i Srbije“, poručio je.

Rama je ocijenio da su se Kosovo i Srbija okrenuli ka „frontu unutrašnje politike“ i ka anketama „raspaljenim nacionalističkom retorikom“, a da su okrenule leđa vitalnom dijalogu koji se tiče budućnosti, regiona i odnosa sa demokratskim svijetom.

„U međuvremenu, situacija na sjeveru se degradira iz sata u minut, povećavajući mogućnost balkanskog ‘Donbasa’ u srcu Evrope. Ova mogućnost, čak i kad se samo pomisli, je katastrofalna, pa se mora eliminisati po svaku cijenu“, napisao je Rama.

Po riječima premijera Albanije, odugovlačenje spovođenja francusko-njemačkog plana i „skretanje fokusa ka demonstracijama sile“, mogu da koštaju region,“bez sumnje, Srbiju, ali posebno Kosovo, više nego bilo koga drugog… s dugoročnim posljedicama“.

Najavio je da će se u Briselu danas sastati s predsjednikom Evropskog savjeta, „dragocjenim prijateljem“ Albanije i regiona, Šarlom Mišelom.

„Prenijeću našem prijatelju veliku zabrinutost zbog kritične situacije u regionu i svoje uvjerenje o neophodnosti konferencije bez vremenskog ograničenja, zatvorene, unutar dobrodošle strukture pod okriljem evroatlantske zajednice, (na kojoj) lideri Kosova i Srbije moraju da zaključe sve tačke sporazuma o normalizaciji“, napisao je Rama.

Pretpretresno veće Višeg suda u Kraljevu potvrdilo je optužnicu protiv trojice kosovskih policajaca zbog krivičnog djela nedozvoljenog nošenja oružja i ukinulo im pritvor. Policajci su uhapšeni 14. juna i prvobitno im je bio određen pritvor od 30 dana.

Bonus video: