Kurti traži kaznu za „otmicu“, Osmani zahvaljuje Americi na oslobađanju policajaca

"Za ovu agresiju Srbija mora snositi odgovornost", rekao je kosovski premijer

5923 pregleda 6 komentar(a)
Kurti, Foto: Boris Pejović
Kurti, Foto: Boris Pejović

Predsjednica Kosova Vjosa Osmani zahvalila je danas Sjedinjenim Američkim Državama na oslobađanju trojice policajaca koje je, kako je napisala, Srbija kidnapovala.

"Dozvolite mi da izrazim svoju zahvalnost za sav posao koji su SAD uradile na oslobađanju trojice kosovskih policajaca koji su držani kao taoci", rekla je Osmani na konferenciji za novinare nakon susreta sa guvernatorkom Ajove Kim Rejnold.

Povodom oslobađanja policajaca kosovski premijer Aljbin Kurti je na Tviteru napisao da, iako su srećni što se policajci vraćaju svojim porodicama, "ova otmica predstavlja ozbiljno kršenje ljudskih prava i Srbiju treba ukoriti".

"Za ovu agresiju Srbija mora snositi odgovornost", napisao je Kurti.

Predsjednik Demokratske partije Kosova Memlji Krasnići je izjavio je da je, poslije oslobađanja trojice policajaca, vrijeme za deeskalaciju situacije u sjevernom delu Kosova, i vraćanje normalnosti.

Prema njegovim riječima, do normalnosti na sjeveru mora doći kroz odmjerene i odgovorne političke akcije.

"Oslobađanje trojice policajaca iz proizvoljnog pritvora u Srbiji - Rifata Zeke, Bećira Sefe i Šemsija Mustafe, iako kasni, dobra je vijest za njihove porodice i za građane naše zemlje. Zahvaljujem svim našim međunarodnim prijateljima, koji su se angažovali i odigrali odlučujuću ulogu u ovom procesu. Sada je na redu deeskalacija situacije u sjevernom dijelu zemlje i vraćanje normalnosti tamo, odmjerenim i odgovornim političkim akcijama", napisao je Krasnići na Fejsbuku.

Bonus video: