Američka ambasada u BiH: Ako je ičije djelovanje antisrpsko, onda je to djelovanje Milorada Dodika

Iz američke ambasade su naveli da su Srbi sastavni dio multietničke BiH i da imaju ulogu u oblikovanju institucija i budućnosti zemlje, što je definisano i Dejtonskim sporazumom

4773 pregleda 3 komentar(a)
Sarajevo, Foto: Shutterstock
Sarajevo, Foto: Shutterstock

Amerika ambasada u BiH saopštila je da je Narodna skupština Republike Srpske usvajanjem Zakona o neprimenjivanju odluka Ustavnog suda BiH danas izvršila bezobziran napad na Dejtonski mirovni sporazum i Ustav BiH, koji je njegov sastavni dio.

"Nikakva politička retorika ili dezinformacija ne mogu promijeniti osnovnu činjenicu da član tri Dejtonskog ustava jasno kaže da se Republika Srpska mora u potpunosti pridržavati odluka institucija Bosne i Hercegovine, što uključuje konačne i obavezujuće odluke Ustavni sud BiH", naglašeno je u saopštenju.

Dodali su da Republika Srpska "ne može jednostrano poništiti ovu obavezu niti može pravno ignorisati odluke Ustavnog suda BiH".

Iz američke ambasade su naveli da su Srbi sastavni dio multietničke BiH i da imaju ulogu u oblikovanju institucija i budućnosti zemlje, što je definisano i Dejtonskim sporazumom.

"Ako (predsjednik RS Milorad) Dodik spriječi Narodnu skupštinu RS da imenuje dvoje sudija u Ustavni sud BiH, onda će Sud donositi odluke bez dvojice sudija izabranih iz RS", naveli su u saopštenju.

Dodali su da će takvi Dodikovi postupci "lišiti stanovnike Republike Srpske glasa unutar državne institucije predviđene Dejtonskim mirovnim sporazumom", ističući da je to "glupo i neodgovorno, ali je u skladu s drugim Dodikovim nastojanjima da stanovnike RS liši njihovih osnovnih sloboda štampe, govora i okupljanja".

"Dodik će bez sumnje ponoviti svoje banalne i lažne tvrdnje da su Ustavni sud BiH i njegove odluke nelegitimni, antisrpski ili protiv Republike Srpske, jer u sudu nema dvojice sudija iz RS. Ovo je očigledno licemjerno, s obzirom na njegovo odbijanje da dopusti da se nominuju nove sudije iz RS u Ustavni sud BiH", naglašava se u saopštenju.

Iz ambasade SAD u BiH su ocjenili da, ako je ičije djelovanje antisrpsko i protiv RS, onda je to djelovanje Milorada Dodika, dodavši da krivicu za omogućavanje neustavnih i antidejtonskih napada Dodika na Ustavni sud BiH snosi i rukovodstvo Narodne skupštine RS.

"Sjedinjene Američke Države snažno podržavaju teritorijalni integritet, suverenitet i multietnički karakter BiH i nastaviće smatrati pojedince uključene u antidejtonsko ponašanje odgovornima za svoje postupke", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: