Arsenijević: Na sjeveru Kosova ne postoje Civilna zaštita i Severna brigada

Arsenijević je agenciji Beta kazao da je Civilna zaštita rasformirana 2013. godine nakon potpisivanja prvog Briselskog sporazuma, a da takozvana "Severna brigada" nikad nije ni postojala

1400 pregleda 2 komentar(a)
Jedan od grafita "Brigade Sever", Foto: Screenshot/Youtube
Jedan od grafita "Brigade Sever", Foto: Screenshot/Youtube

Predsjednik NVO "Srpski opstanak" Aleksandar Arsenijević izjavio je danas da odluka Vlade Kosova o proglašenju "Civilne zaštite" i "Severne brigade" za terorističke organizacije predstavlja još jedan vid pritiska i najavu novih hapšenja Srba na sjeveru Kosova.

Arsenijević je agenciji Beta kazao da je Civilna zaštita rasformirana 2013. godine nakon potpisivanja prvog Briselskog sporazuma, a da takozvana "Severna brigada" nikad nije ni postojala.

"Civilna zaštita, u kojoj je bilo zaposleno oko 350 Srba, rasformirana je 2013. godine nakon potpisivanja prvog Briselskog sporazuma, kada su sve srpske institucije sa sjevera Kosova integrisane u kosovski sistem. Takozvana 'Severna brigada' je naziv za nepostojeću organizaciju, tako da ova odluka Vlade Kosova predstavlja još jedan vid pritiska i najavu novih hapšenja nevinih Srba na sjeveru Kosova", ocjenio je Arsenijević.

Kazao je da na sjeveru Kosova ne postoji nijedan Srbin koji ima za cilj da oružanim putem mijenja bilo kakvu vlast.

Naglasio je da prištinske vlasti svakodnevno vrše pritisak na sve građane srpske nacionalnosti.

"Neki civili albanske nacionalnosti svaki dan obilaze opštine na sjeveru Kosova i raspituju se za pojedine građane srpske nacionalnosti koji nemaju nikakve veze s bilo kakvim aktivnostima. Oni tako unose nemir i strah od hapšenja, pa su mnogi Srbi primorani da se isele", istakao je Arsenijević.

Vlada Kosova proglasila je danas "Civilnu zaštitu" i "Severnu brigadu" za terorističke organizacije.

Premijer Aljbin Kurti rekao je da je ta odluka donijeta "na osnovu činjenice da te formacije predstavljaju ozbiljnu prijetnju po pravni i ustavni poredak Kosova".

"Ustavni i pravni poredak je beskompromisan, u cilju zaštite svih građana. 'Civilna zaštita' i 'Severna brigada' su proglašene terorističkim organizacijama jer predstavljaju ozbiljnu i direktnu prijetnju ustavnom poretku i bezbjednosti Republike Kosovo. Nivo rizika od njih je visok i institucije su u stalnim naporima da se suprotstave aktivnostima i spriječe posljedice", naveo je Kurti.

Bonus video: