BiH: Gradonačelnica Sarajeva podnijela krivičnu prijavu protiv gradonačelnika Istočnog Sarajeva

"Ovo je grad koji je stvoren od velikog dijela 157.000 Srba koji su morali napustiti Sarajevo", izjavio je Ćosić, navodeći da je prema popisu stanovništva iz 1991. godine u Sarajevu prije rata u BiH živelo najmanje 157.000 Srba

8140 pregleda 6 komentar(a)
Benjamina Karić, gradonačelnica Sarajeva, Foto: Printscreen YouTube
Benjamina Karić, gradonačelnica Sarajeva, Foto: Printscreen YouTube

Gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić podnijela je danas krivičnu prijavu protiv gradonačelnika Istočnog Sarajeva Ljubiše Ćosića zbog izazivanje nacionalne, rasne i vjerske mržnje, razdora i netrpeljivosti.

Gradonačelnik Istočnog Sarajeva, dijela glavnog grada BiH u Republici Srpskoj, postavio je na šest ključnih tačaka u taj grad table na kojima je ispisano – Dobrodošli, teritorija grada Istočno Sarajevo. Grad 157.000 Srba koji su morali napustiti Sarajevo.

"Ovo je grad koji je stvoren od velikog dijela 157.000 Srba koji su morali napustiti Sarajevo", izjavio je Ćosić, navodeći da je prema popisu stanovništva iz 1991. godine u Sarajevu prije rata u BiH živelo najmanje 157.000 Srba.

Prema njegovim riječima, oko 50.000 sarajevskih Srba su, zajedno sa ljudima koji su već živjeli na nekim od današnjih područja Istočnog Sarajeva, stvorili današnje Istočno Sarajevo, koje se provobitno zvalo Srpsko Sarajevo.

"Upravo zbog ove činjenice, postavljene su table sa ovim natpisom na ulazu u naš grad. Ovo je istorijska činjenica, niko nam je ne može uzeti i nije napisana da ikoga vrijeđa", kazao je Ćosić.

Dodao je da je krajnje vrijeme, i da to zbog svih stanovnika iz Istočnog Sarajeva, ali i Sarajeva u Federaciji BiH, da se prihvate različitosti.

"Različitosti življenja, različitosti mišljenja, različitosti političkog djelovanja, različitosti sagledavanja stvari iz zajedničke prošlosti. Različitosti uz poštovanje i uvažavanje", naveo je on.

"Gradonačelnik Istočnog Sarajeva je danas otišao korak dalje. Opet je na meti grad Sarajevo, na meti su istina i pravda. Ćosiću, uzalud se trudite, došla su takva vremena da i hiljadu puta ponovljena laž nikada neće postati istina", napisala je gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić na društvenim mrežama.

Na početku rata u BiH veliki broj sarajevskih Srba otišao je iz Sarajeva na teritorije koje su bile pod srpskom kontrolom, a najveći egzodus Srba iz Sarajeva desio se u martu 1996. godine, pošto su prema Dejtonskom sporazumu sarajevske opštine, koje su sve vrijeme rata bile pod srpskom kontrolom, pripale Federaciji BiH.

Po nalogu tadašnjih vlasti RS najveći broj Srbi iz sarajevskih naselja Vogošća, Rajlovac, Ilidža, Hadžići, kao i naselja Grbavica, napustili su svoje kuće i stanove i preselili se u druge dijelove RS.

Oni su tada ekshumirali i veliki broj preminulih ili poginulih članova svojih porodica.

Bonus video: