Sjeverna Makedonija građanima kroz mjeru "Moj PDV" za četiri godine vratila oko 107 miliona eura

Vladina mjera "Moj PDV" funcioniše tako da se građanin prijavi Poreskoj upravi, preuzme aplikaciju na mobilni telefon i onda skenira fiskalne račune, nakon čega mu država na svaka tri mjeseca na račun vraća dio plaćenog PDV-a

11846 pregleda 27 reakcija 8 komentar(a)
Dimitar Kovačevski, Foto: Reuters
Dimitar Kovačevski, Foto: Reuters

Premijer Sjeverne Makedonije Dimitar Kovačevski objavio je da je u protekle četiri godine građanima vraćeno više od 6,6 milijardi denara (oko 107 miliona eura) poreza na dodatu vrijednost (PDV) kroz mjeru "Moj PDV".

Kovačevski je to objavio na društvenim mrežama, istučući da je samo u prva tri mjeseca ove godine građanima država vratila 1,2 milijarde denara PDV-a pošto je početkom godine povećan limit koji se vraća, prenosi N1

"Moj PDV’ je jedna od najbolje realizovanih mjera, daje odličan efekat i upravo zato danas više od pola miliona građana koristi ovu mogućnost za povraćaj novca“, napisao je premijer na Fejsbuku.

Vladina mjera "Moj PDV" funcioniše tako da se građanin prijavi Poreskoj upravi, preuzme aplikaciju na mobilni telefon i onda skenira fiskalne račune, nakon čega mu država na svaka tri mjeseca na račun vraća dio plaćenog PDV-a.

Kovačevski je napomenuo da je njegova vlada ove godine povećala limit povrata PDV sa 1.800 denara na 2.100 denara po kvartalu ili 8.400 denara godišnje po korisniku, za šta su obezbijeđena sredstva u budžetu.

"Ovo su uspjesi i građana i preduzeća. Uz fiskalnu disciplinu koju podstičemo i mjerama poput ‘Mog PDV’, plaćanje poreza je prihvaćeno kao odgovornost prema državi, koja donosi korist“, istakao je Kovačevski.

Po srednjem kursu Narodne banke Sjeverne Makedonije, jedan euro vrijedi 61,5352 denara.

Bonus video: