N1: Vodeće zemlje Zapada razvijaju scenarije kako bi RS izgledala bez Dodika, znak Šmitu da ga smijeni

Šmit ima punu podršku Zapada da pojača pritisak na Dodika kako bi mu bilo jasno da će biti uklonjen iz političkog života, a jedini način da se to ne desi je da predsjednik Republike Srpske i lider Saveza nezavisnih socijalademokrata (SNSD) hitno obustavi antidržavno djelovanje", navodi N1, pozivajući se na neimenovane dobro obaviještene izvore iz međunarodnih krugova

24418 pregleda 27 reakcija 27 komentar(a)
Dodik, Foto: Reuters
Dodik, Foto: Reuters

Vodeće zemlje Zapada prvi put ozbiljno su počele da razvijaju scenarije o tome kako bi Republika Srpska mogla da izgleda bez Milorada Dodika, što je jasan znak podrške visokom predstavniku Kristijanu Šmitu da smijeni Dodika s pozicije predsjednika RS i da mu zabrani političko djelovanje, objavila je regionalna N1 televizija.

Šmit ima punu podršku Zapada da pojača pritisak na Dodika kako bi mu bilo jasno da će biti uklonjen iz političkog života, a jedini način da se to ne desi je da predsjednik Republike Srpske i lider Saveza nezavisnih socijalademokrata (SNSD) hitno obustavi antidržavno djelovanje", navodi N1, pozivajući se na neimenovane dobro obaviještene izvore iz međunarodnih krugova.

Diplomatski izvori bliski zapadnim silama rekli su za N1 da Sjedinjene Američke Države, Velika Britanija, Njemačka, Francuska i Italija gube strpljenje, i da su sada prvi put jedinstvene u stavu da je Dodik prešao crvenu liniju i da njegovi antiustavni potezi ne mogu proći nekažnjeno, jer on svojim nerazumnim i opasnim djelovanjem ugrožava mir i dejtonsku strukturu BiH.

Dalje se navodi da službeni Vašington, London, Berlin, Pariz i Rim, čiji predstavnici zajedno djeluju u okviru Kvinte, sazreli u uvjerenju da ranije donesene američke i britanske sankcije protiv Dodika nisu zaustavile njegove pokušaje rušenja države i da se mora preći u novu fazu direktnijeg djelovanja s ciljem očuvanja teritorijalnog integriteta i Ustava BiH, službeni Brisel još se dvoumi i nema jasan stav.

"Evropska unija nije, po uzoru na SAD i Veliku Britaniju, uvela sankcije Dodiku zbog unutrašnjih neslaganja, a među briselskim birokratama prevladava mišljenje da svaka nova odluka visokog predstavnika udaljava Bosnu i Hercegovinu od članstva u Evropskoj uniji", stoji u tekstu.

Iako Turska, kao predstavnica Organizacije islamske konferencije u Savjetu za primjenu mira u BiH, podržava posljednje odluke visokog predstavnika međunarodne zajednice, nije jasno kakav je stav Turske prema smjeni Dodika, dodaje se.

S druge strane, Rusija je prekinula učešće u radu Savjetu za primjenu mira, ne priznaje Kristijana Šmita kao visokog predstavnika u BiH, ali podržava sve odluke koje je donela Narodna skupština RS, uključujući i posljednju o neprimenjivanju odluka Ustavnog suda BiH na teritoriji Republike Srpske.

Visoki predstavnik u BiH Kristijan Šmit je u subotu nametnuo nove odluke kojima je poništio zakone o neobjavljivanju odluka Ustavnog suda na prostoru RS i neobjavljivanju njegovih odluka u Službenom glasniku RS.

Izmijenio je i odredbe Krivičnog zakona, prema kojima je nesprovođenje njegovih odluka krivično djelo, za šta je zaprijećena kazna zatvorom od šest mjeseci do pet godina, kao i mogućnost smjene sa dužnosti.

Bonus video: