Evropski poslanici traže od EU da uvede sankcije Dodiku

Potpisnici zajedničke izjave su Dejvid Mekalister, predsjednik spoljnopolitičkog odbora Evropskog parlamenta (EP), stalni izvestilac za Bosnu i Hercegovinu Paulo Ranjel, kao i predsjedavajući delegacije Parlamenta za odnose sa Bosnom i Hercegovinom i Kosovom Romeo Franc

4736 pregleda 0 komentar(a)
Zgrada Evropskog parlamenta u Strazburu, Foto: Shutterstock
Zgrada Evropskog parlamenta u Strazburu, Foto: Shutterstock

Evropski poslanici koji se neposredno bave Bosnom i Hercegovinom, pozvali su Evropsku uniju (EU) da uvede sankcije predsjedniku entiteta Republike Srpske, Miloradu Dodiku, "u svijetlu Dodikovih krajnje provokativnih akcija".

"U pitanju je kredibilitet EU. S obzirom na težinu situacije u Bosni i Hercegovini, Evropska unija se ne može samo verbalno uskladiti sa odlukama visokog predstavnika. Treba da ga podrži konkretnim sopstvenim inicijativama", podvlače tri vodeća evropska poslanika Evropskog parlamenta.

Potpisnici zajedničke izjave su Dejvid Mekalister, predsjednik spoljnopolitičkog odbora Evropskog parlamenta (EP), stalni izvestilac za Bosnu i Hercegovinu Paulo Ranjel, kao i predsjedavajući delegacije Parlamenta za odnose sa Bosnom i Hercegovinom i Kosovom Romeo Franc.

Oni najoštrije osuđuju usvajanje zakona o neizvršavanju odluka Ustavnog suda Bosne i Hercegovine i izmjeni Zakona o objavljivanju zakona i drugih propisa Republike Srpske, što je, kako se kaže "predstavljalo direktan napad na ustavni poredak BiH i eklatantno kršenje Dejtonskog mirovnog sporazuma".

Takođe pozdravljaju odluku visokog predstavnika za Bosnu i Hercegovinu od 1. jula da ukine ove zakone, kao i izmene Krivičnog zakona BiH koje relevantnim organima za sprovođenje zakona i pravosudnim organima daju instrumente za pravilno djelovanje u slučaju pokušaja da podriva ustavni poredak zemlje.

U zajedničkom saopštenju se podsećaju države članice EU da je Evropski parlament više puta pozivao Savjet EU da se "odmakne od verbalnih izjava i preduzme konkretne, ciljane akcije protiv onih koji nastavljaju namjerno i sistematski podrivati ustavni i teritorijalni poredak BiH riječima i djelima".

Poručuju da je krajnje vrijeme da EU i njene države članice konačno uvedu ciljane sankcije Miloradu Dodiku, koji je već pod sankcijama SAD i Velike Britanije, i njegovim saveznicima, ako je potrebno i na bilateralnom nivou.

Narodna skupština Republike Srpske odlučila je 27. juna da se odluke Ustavnog suda Bosne i Hercegovine više neće primjenjivati na teritoriji tog bh. entiteta.

Predlagači ovog zakona bili su predsjednik RS Milorad Dodik, narodni poslanici i Vlada RS.

Nešto ranije, 21. juna, Narodna skupština RS odlučila je da se odluke visokog predstavnika neće objavljivati u Službenom glasniku, što je uslov da na snagu stupi neki zakon ili odluka postane važeća.

Bonus video: