Srbija: Tabloid Informer osuđen zbog govora mržnje

Izrazi kojim se u tekstu Informera kvalifikuje Inicijativa opisani su kao "nesumnjiv" govor mržnje

4584 pregleda 2 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Nevladina Inicijativa mladih za ljudska prava (YIHR) saopštila je 7. jula da je Apelacioni sud u Beogradu potvrdio presudu protiv tabloida "Informer", kojom su informacije objavljene u tom listu označene kao govor mržnje.

Kako je navela inicijativa, Apelacioni sud je potvrdio presudu Višeg suda u Beogradu, protiv izdavača "Informera", firme "Insajder tim", i urednika Dragana Vučićevića.

U presudi, kako se navodi u saopštenju, govor mržnje predstavlja kvalifikacija Inicijative mladih kao "soroševsko-šiptarske-fašističke organizacije" koja pravi "haos širom Srbije" i sprovodi "fašistički teror" - jer se takvim izrazima podstiče na nasilje, mržnju i diskriminaciju protiv tog nevladinog udruženja i njegovih članova i članica.

"Kako je presuda potvrdila, cilj senzacionalističkih naslova tekstova bio je da se članovi Inicijative diskredituju i podvrgnu diskriminaciji", ocenjeno je u saopštenju YIHR.

U presudi, prenosi Inicijativa, stoji i da je zadatak medija da informišu u javnom interesu, a ne da "dodatno podižu tenzije".

Izrazi kojim se u tekstu Informera kvalifikuje Inicijativa opisani su kao "nesumnjiv" govor mržnje.

Inicijativa podsjeća da je to samo jedna od "niza sudskih odluka protiv dnevnog lista Informer".

Nekadašnja direktorka Inicijative mladih Anita Mitić dobila je 2018. godine spor protiv Informera, a u toj presudi je potvrđeno da upotreba termina "Šiptar" predstavlja govor mržnje i diskriminaciju prema albanskoj nacionalnoj zajednici.

Inicijativa mladih za ljudska prava je regionalna nevladina organizacija koja se bavi tranzicionom pravdom i suočavanjem sa prošlošću društava na prostoru bivše Jugoslavije, nakon ratova devedesetih.

Bonus video: