Održan deseti protest "Srbija protiv nasilja": Građani skandirali "Vučiću odlazi", "Daćeš Gašića"...

Na zidu zgrade Policijske uprave projektovane su velike slike ministra unutrašnjih poslova Bratislava Gašića i predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, dok su preko razglasa emitovane njihove izjave, najčešće Gašićeva u kojoj je objasnio svoju komunikaciju sa Predragom Koluvijom, optuženim kao vlasnikom plantaže marihuane Jovanijca

22324 pregleda 21 reakcija 22 komentar(a)
Sa protesta, Foto: Screenshot/Youtube
Sa protesta, Foto: Screenshot/Youtube
Ažurirano: 08.07.2023. 21:39h

Deseti beogradski protest "Srbija protiv nasilja" završen je večeras ispred Policijske uprave za Grad Beograd, odakle je pozvano na naredno okupljanje u utorak, 11. jula ispred Specijalnog suda, gdje bi inspektor Dušan Mitić trebalo da nastavi svjedočenje u slučaju Jovanjica.

Krajnje odredište današnjeg protesta koji je u 19 časova počeo ispred Doma Narodne skupštine, bila je upravo Policijska uprava kako bi se iskazala podrška inspektorima Dušanu Mitiću i Slobodanu Milenkoviću, zaslužnim za procesuiranje slučaja Jovanjica, imanja na kojem je nađena plantaža marihuane.

Ispred samog ulaza u zgradu uprave bilo je svega nekoliko policajaca, udaljenih tridesetak metara od učesnika protesta, a razdvajala ih je ograda oko Policijske uprave.

Na zidu zgrade Policijske uprave projektovane su velike slike ministra unutrašnjih poslova Bratislava Gašića i predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, dok su preko razglasa emitovane njihove izjave, najčešće Gašićeva u kojoj je objasnio svoju komunikaciju sa Predragom Koluvijom, optuženim kao vlasnikom plantaže marihuane Jovanijca.

Učesnici protesta su pozvani da uključe svjetla mobilnih telefona, što su učinili u velikom broju uz poruku "Mi smo svjetlo, oni su tama".

Grupa studenata je neometano od policajaca nedaleko od zgrade postavila kutiju u kojoj je, kako su objasnili reporteru agencije Beta, "trava", s natpisom "Pod zaštitom države" i "Jovanjica".

Okupljeni su skandirali i "Kaća, Kaća!", u znak podrške policijskoj službenici Katarini Petrović, a povremeno su uzvikivali i "Vučiću odlazi!" i "Dovoljno nas ima!".

Transparente koji su predvodili kolonu nosili su studenti, a sa razglasa je emitovana i pjesma "Računajte na nas".

Protest "Srbija protiv nasilja" u Beogradu počeo je minutom ćutanja za nedavno umrlog čuvara Srpskog vojničkog groblja Zejtinlik u Solunu Đorđa Mihailovića i za nekoliko osoba ubijenih u Beogradu tokom prethodne nedelje.

Protestanti su se uputili Takovskom ulicom od Doma Narodne skupštine ka zgradi Radio-Televizije Srbije (RTS), odakle će nastaviti ka Policijskoj upravi za Grad Beograd u Bulevaru despota Stefana.

Učesnici večerašnje povorke zastali su ispred zgrade RTS-a glasno protestujući i skandirajući "Ostavke, ostavke!", na putu ka zgradi Policijske uprave za Grad Beograd, koja je cilj današnjeg građanskog protesta.

Na čelu kolone učesnici, mahom studenti, nose velike transparente "Srbija protiv nasilja" i "Studenti protiv nasilja".

Učesnici protesta su skandirali i "Vučiću odlazi!" i "Daćeš Gašića!".

Kako je ranije najavljeno, cilj današnjeg protesta je da se pruži podrška beogradskim inspektorima Slobodanu Milenkoviću i Dušanu Mitiću koji su otkrili marihuanu na imanju Jovanjica.

Voditelj i komentator Smiljan Banjac kazao je sa improvizovane bine na kamionu ispred Doma Narodne skupštine Srbije da sa današnjeg skupa žele da pošalju poruku da su građani Srbije uz inspektore Milenkovića i Mitića.

"Poražavajuće je što mi građani moramo da stajemo u zaštitu policajaca, samo zato što žele da časno rade svoj posao. To je dužnost svih nas, jer su Milenković i Mitić, kao i policajka iz Valjeva Katarina Petrović radili u javnom interesu kako bi nas zaštitili. Samo sa takvim ljudima se možemo nadati Srbiji bez nasilja", rekao je Banjac.

Pozvao je građane u utorak u 9 časova ispred Specijalnog suda da bi podržali inspektora Mitića koji nastavlja svjedočenje u slučaju Jovanjica.

Aktivista iz Majdanpeka Vladimir Božić kazao je da su on i aktivisti prošle godine branili planinu Starica od miniranja kompanije "Ziđin", ali da su doživijeli da budu privedeni.

Kazao je da svi građani koji protestuju moraju biti spremni na žrtvu kakvu podnose aktivisti širom Srbije - uzbunjivači, profesori, studenti, novinari, kao i pojedinci "za koje niko nikada nije čuo".

"Prijetiće vam, vašim porodicama, to će raditi neki neljudi koji će se kasnije u svim spisima tužilaštva voditi kao NN lica", rekao je Božić.

Po njegovim riječima, to je moguće izbijeći ukoliko se svi građani ujedine, prevaziđu sve razlike i ukoliko zajedno dijeluju.

"Krenimo sa izvlačenje korumpiranih pojedinaca ovog sistema, jednog po jednog na svjetlost dana", kazao je aktivista iz Majdanpeka.

Studentiknja Fakulteta političkih nauka Anđela Radosavljević govorila je o "targetiranju" studenta Pavla Cicvarića i njegove porodice od strane vlasti zbog njegovog obraćanja na protestu prije nekoliko nedelja.

"Oni su nas podsijetili za šta se borimo, a to je da svako nasilje stane", rekla je Radosavljević i dodala da svi koji govore sada, znaju na šta moraju da budu spremni.

Kazala je da mladi više nikada neće prihvatiti da moraju da ćute, da ne izlaze na izbore i da ne budu zaiteresovani za politiku.

"Ja ne želim državu gdje građani žive u strahu, gdje nemaju slobodu govora, gde se oni koji se bore za bolju državu, nazivaju hijenama i lešinarima i gdje, ukoliko hranite kuče, mače ili zlatnu ribicu, nemate pravo, treba da vas bude sramota po rečima jednog ministra. Zašto vi virite u tuđe dvorište, a ne bavite se svojim? Vaše dvorište bi trebalo biti ova zemlja i njeni građani", rekla je studentkinja o ministru.

Navela je da riječi ministra nisu pogrešno protumačene i da mu zbog toga što je izgovorio ne opraštaju.

Prije govora, kao i na svim prethodnim protestima, sa razglasa je emitovana kompozicija "Emocije", koju je napisao učenik Andrija Čikić, jedan od ubiijenih u beogradskoj Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" početkom maja.

Poslije govora planirana je protestna povorka do Policijske uprave za Grad Beograd u Bulevaru despota Stefana, da bi građani, kako su najavili organizatori, pružili podršku časnim policajcima, a posebno dvojici inspektora koji su otkrili marihuanu na poljoprivrednom imanju Jovanjica, a sljedeće nedjelje treba da svijedoče na suđenju.

Najavljeno je da će se kolona nakratko zaustaviti ispred Radio-televizije Srbije (RTS) u Takovskoj ulici, gdje će biti ponovljen zahtjev za smijenjivanje rukovodstva javnog medijskog servisa.

Protesti "Srbija protiv nasilja" počeli su posle masovnih ubistava 3. i 4. maja u beogradskoj Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" i selima u okolini Mladenovca i Smedereva, gdje je ubijeno ukupno 19 osoba.

Tehnički organizatori protesta su opozicione parlamentarne grupe Ujedinjeni, Demokratska stranka, Narodna stranka, Moramo-Zajedno i Zeleno-lijevi klub, ali naglašavaju da protest nije stranački.

Protesti se ove nedjelje, kako su rekli organizatori, održavaju u tridesetak gradova i opština širom Srbije.

Ispred Doma Narodne skupštine Srbije u Beogradu večeras su se okupili učesnici desetog protesta "Srbija protiv nasilja", a kolovoz je blokiran oko Trga Nikole Pašića nešto prije 19.00 sati.

Okupljeni i oni koji su stalno pristiizali su nosili transparente "Nasilje je kad RTS laže", "Nasilje je kad proganjaš poštene policajce", "Najveće nasilje u našem društvu su Aleksandar Vučić i SNS", a čuju se pištaljke i vuvuzele.

Donešen je i veliki transparent "Studenti protiv nasilja".

Prekoputa Skupštine, u Pionirskom parku koji je dijeli od zgrade Predsjedništva, postavljena je mala izložba sa desetak slika ministra unutrašnjih poslova Bratislava Gašića i predsjednika Aleksandra Vučića, sa citatima njihovih izjava.

Na slici Gašića je, između ostalih, i njegov citat "Jedna jedina je poruka bila", koji se odnosi na njegovu komunikaciju sa Predragom Koluvijom optuženim da je vlasnik najveće plantaže marihuane u Srbiji, na imanju Jovanjica.

Kraj slike Vučića je njegova izjava "Gašić je moj krajnje odani prijatelj".

Izložbu su priiredili studenti koji su ponijeli transparente "10 za hrabrost", "Studenti ne ćute" i "Položićemo ovaj ispit".

Organizatori su najavili da će učesnici "Protesta protiv nasilja" danas u povorci otići do Policijske uprave za Grad Beograd, a usput se na kratko zaustaviti ispred Radio-Televizije Srbije (RTS) u Takovskoj ulici, gdje će podsjetiti na svoj zahtjev za smenjivanje rukovodstva javnog medijskog servisa.

Među zahtjevima protesta koji tehnički organizuje dio proevropske opozicije, je i ukidanje nacionalne frekvencije televizijama Pink i Hepi, gašenje tabloida koji promovišu govor mržnje i smjenjivanje članova Savjeta REM-a.

Traže se i ostavke ministra unutrašnjih poslova Bratislava Gašića i direktora Bezdbjednosno-informativne agencije Aleksandra Vulina.

Tepić: Policajku Katarinu Petrović samo javnost može da zaštiti

Potpredsjednica Stranke slobode i pravde (SSP) Marinika Tepić izjavila je danas da samo javnost može da zaštiti policijsku službenicu iz Valjeva Katarinu Petrović koja je prvobitno pritvorena, a potom puštena da se brani sa slobode.

"Nju samo javnost može da zaštiti, kao i inspektore Dušana Mitića i Slobodana Milenkovića", rekla je Tepić za agenciju Beta na protestu "Srbija protiv nasilja".

Po njenim riječima, policajka Petrović je tek po izlasku iz pritvora shvatila koliku podršku ima.

Policajka iz Valjeva Katarina Petrović uhapšena je 3. jula zbog toga što je Mariniki Tepić dostavila policijski izvještaj o udesu kojeg je pod uticajem alkohola i droge izazvao kum predsjednika Srbije, Nikola Petrović, o kome je prethodno Tepić govorila u Skupštini Srbije.

Oslobođena je iz pritvora u petak, pošto je u Valjevu održan "Protest protiv nasilja", na kojem je zahtijevano njeno oslobađanje, i najavljen odlazak u Beograd ako do toga ne dođe.

Više tužilaštvo u Beogradu je preinačio krivično delo za koje se Katarina Petrović tereti, od odavanja službene tajne u odavanja povjerljive informacije, čime je postupak protiv nje prebačen u Osnovno tužilaštvo u Valjevu.

Lutovac: Ključna tema okupljanja je podrška časnim policajcima koji žele profesionalno da obavljaju posao

Ove subote, 8. jula, opozicione stranke koje organizuju proteste, najavile su da će cilj protestne šetnje biti Policijska uprava Beograda, prenosi Radio Sobodna Evropa.

Šef poslaničke grupe Demokratske stranke Zoran Lutovac uoči protesta je rekao da je "ključna tema" okupljanja "podrška časnim policajcima koji žele profesionalno da obavljaju posao".

Lutovac je dodao da žele da pruže podršku inspektorima poput Slobodana Milenkovića i Dušana Mitića koji su koji su otkrili plantažu marihuane na imanju "Jovanjica".

Kako je najavljeno, učesnici protesta će se na putu do Policijske uprave, na kratko zaustaviti ispred državne Radio-Televizije Srbije (RTS) gdje će "podsjetiti na zahtjev za smenu rukovodstva javnog medijskog servisa".

Protesti "Srbija protiv nasilja" se, na poziv dijela opozicionih stranaka, organizuju u više gradova Srbije dva mjeseca. Povod masovnim okupljanjima je reakcija građana i dijela opozicije na odgovor države nakon dva masovna ubistva koja su se dogodila početkom maja, a u kojima je stradalo 19 ljudi.

U petak 7. jula okupljanja, koja se organizuju jednom nedjeljno, već su održana u više gradova Srbije, među kojima su Niš, Jagodina, Zrenjanin, Gornji Milanovac, Šabac, Vranje i Čačak.

U Novom Sadu, grupa građana je u petak na dva sata blokirala Varadinski most.

Taj most je glavna saobraćajnica ka Petrovaradinskoj tvrđavi, gdje se od 6. do 9. jula, održava muzički festival Egzit (Exit).

Protest je 7. jula održan i u Zaječaru gdje je par storina građana prošetalo centralnim gradskim ulicama u znak, kako je istaknuto, nezadovoljstva stanjem na lokalu i u državi.

Prvi protesti "Srbija protiv nasilja" su organizovani 8. maja u Beogradu, Novom Sadu i još nekoliko gradova dva masovna ubistva koja su se dogodila 3. i 4. maja.

Devetoro djece i radnik obezbjeđenja ubijeni su 3. maja u oružanom napadu 13-godišnjeg učenika u beogradskoj Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar". Dan kasnije je u odvojenom incidentu napadač je ubio osam i ranio 14 osoba u selima Malo Orašje i Dubona kod Mladenovca.

Vlast je nakon toga pojačala prisustvo policije u školama i pozvala građane da policiji predaju oružje.

Organizatori protesta traže smjenu ministra unutrašnjih poslova, Bratislava Gašića i direktora Bezbjednosno-informativne agencije Aleksandra Vulina.

Na zahtjev više od 60 poslanika opozicije, o smjeni ministra Gašića raspravljala je Skupština Srbije skoro mjesec dana, ali je vladajuća većina odbila da izglasa nepovjerenje.

Organizatori protesta zahtijevaju i ukidanje nacionalne frekvencije dvijema privatnim televizijama - Pink i Hepi (Happy) jer tvrde da promovišu mržnju i nasilje.

Među zahtjevima je i smjena Savjeta Regulatornog tijela za elektronske medije (REM) i gašenje štampanih medija i tabloida iz istih razloga.

Vlast je optužila opoziciju da protestima "politizuje tragediju".

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je ranije da organizatori "zaslužuju samo prezir", ali je pozvao na dijalog i najavio mogućnost prijevremenih parlamentarnih izbora.

Bonus video: