Biće sahranjeni posmrtni ostaci 30 žrtava: 28. godišnjica genocida u Srebrenici

Za genocid i zločine u Srebrenici pred Haškim tribunalom i sudovima u BiH do sada je osuđeno više od 50 osoba, na više od 700 godina zatvora.

6821 pregleda 4 komentar(a)
Juče u Potočarima, Foto: Beta/AP
Juče u Potočarima, Foto: Beta/AP

U Memorijalnom centru u Potočarima danas će biti održana komemoracija povodom 28. godišnjice genocida u Srebrenici koji su tokom jula 1995. godine počinile srpske snage nad bošnjačkim stanovništvom u tadašnjoj "zaštićenoj zoni" pod kontrolom UN.

U Potočarima će danas biti sahranjeni posmrtni ostaci 30 žrtava, među kojima se nalaze i četiri maloljetne osobe.

Najmlađa žrtva, koja će biti sahranjena ove godine je Elvir Salčinović, koji je imao 15 godina kada je ubijen, a najstarija žrtva je Nezir Muminović, koji je u momentu kada je ubijen imao 65 godina.

U mezarju Memorijalnog centra Srebrenica - Potočari do sada je ukopana 6.721 žrtva.

Za genocid i zločine u Srebrenici pred Haškim tribunalom i sudovima u Bosni i Hercegovini (BiH) do sada je osuđeno više od 50 osoba, na više od 700 godina zatvora.

U Federaciji BiH 11. jul je Dan žalosti, ali ne i na teritoriji cijele BiH, jer su se srpski ministri u Savjetu ministara BiH suprostavili donošenju te odluke.

Visoki predstavnik u BiH Kristijan Šmit juče je u Potočarima izjavio da će početi da radi na pronalaženju pravnih rješenja kako bi svi koji negiraju genocid u Srebrenici bili krivično gonjeni.

Šmitov predtodnik, Valentin Incko, donio je u ljeto 2021. godine Zakon o zabrani negiranja genocida, ali iz Tužilaštva BiH nije pokrenut nijedan predmet protiv osoba koje javno negiraju genocid u Srebrenici i veličaju osobe presuđene za ratne zločine, navodeći da ta oblast nije pravno jasno definisana.

Evropski parlament je 2009. godine donio Rezoluciju o Srebrenici, kojom je pozvao države članice EU i zemlje Zapadnog Balkana da obilježavaju 11. jul kao dan sjećanja na genocid u Srebrenici.

Skupština Srbije je 2010. usvojila Deklaraciju o osudi zločina u Srebrenici koja se poziva na presudu Međunarodnog suda pravde iz februara 2007. da je u Srebrenici počinjen genocid, ali se u njoj ne pominje termin genocid.

Rezoluciju kojom se osuđuje genocid o Srebrenici 2021. su usvojili parlamenti Crne Gore i Kosova. Hrvatski sabor je to učinio 2009. godine, a parlament Sjeverne Makedonije 2010. godine.

Vlasti Republike Srpske su 2018. načinile novi korak u pokušaju da minimiziraju zločin srpskih snaga u Srebrenici, poništavanjem Izvještaja Komisije za Srebrenicu, koji je u junu 2004. godine usvojila Vlada Republike Srpske.

Iako Izvještaj Komisije za Srebrenicu nikada nije postao opšteprihvaćen u cijeloj BiH, ni od Bošnjaka ni od Srba, činjenica je da su vlasti Republike Srpske njegovim usvajanjem prvi put javno i institucionalno priznale da su srpske snage u Srebrenici, od 10. do 19. jula 1995, počinile masovne egzekucije Bošnjaka.

Komesarka za ljudska prava Savjeta Evrope Dunja Mijatović saopštila je juče da je krajnje vrijeme da se 11. jul proglasi Međunarodnim danom sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici.

"Da je u Srebrenici počinjen genocid nije stvar mišljenja, to je istorijska činjenica, pravno utvrđena od strane Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju, Međunarodnog suda pravde i domaćih sudova. Nažalost, mnogi ljudi ne znaju i neće da znaju za genocid, a neki ga čak i poriču. Ovo je uvreda za žrtve i ozbiljna prijetnja pravdi i miru u regionu", navela je Mijatović u video poruci povodom 28. godišnjice srebreničkog genocida.

Ona je navela da je genocid u Srebrenici, u kojem je brutalno ubijeno 8.372 Bošnjaka, većinom muškaraca i dječaka, mračno poglavlje u zajedničkoj istoriji Evrope.

Bonus video: