Vulin stavljen na crnu listu SAD

Direktor Bezbjednosno informativne agencije Srbije umiješan u ”međunarodni organizovani kriminal, ilegalnu trgovinu narkoticima i zloupotrebu javne funkcije”, objavljeno na sajtu američkog Ministarstva finansija

44198 pregleda 556 reakcija 61 komentar(a)
Vulin, Foto: Printscreen YouTube
Vulin, Foto: Printscreen YouTube

Direktor Bezbjednosno informativne agencije Srbije (BIA), Aleksandar Vulin stavljen je na crnu listu SAD, objavljeno je na sajtu američkog Ministarstva finansija.

Kako piše u obrazloženju, Vulin je umiješan u ”međunarodni organizovani kriminal, ilegalnu trgovinu narkoticima i zloupotrebu javne funkcije”.

Kako se dalje navodi, Vulin je održavao obostrano koristan odnos sa srpskim trgovcem oružjem Slobodanom Tešićem, koji se takođe nalazi pod sankcijama SAD, pomažući mu da se njegove ilegalne pošiljke oružja slobodno kreću preko granica Srbije, piše Nova.rs.

"Vulinovi postupci su unaprijedili korupciju u institucijama vlasti u Srbiji. Ova djela uključuju korišćenje njegovog autoriteta radi lične koristi, uključujući umiješanost u lanac trgovine drogom. On je koristio svoje javne pozicije da podrži Rusiju, omogućujući maligni uticaj Rusije, čime je umanjena bezbjednost i stabilnost Zapadnog Balkana, a Rusiji obezbijeđena platforma za dalje širenje svoj uticaja u regionu”, piše na sajtu Ministarstva finansija.

Dalje se podsjeća da je Vulin direktor Bezbjednosno informativne agencije Srbije, a ranije je bio ministar odbrane i ministar unutrašnjih poslova. Ističe se da ove institucije nisu mete ovih sankcija.

"OFAC označava Vulina za odgovornost ili saučesništvo, ili direktnu ili indirektnu umiješanost u korupciju na Zapadnom Balkanu, uključujući korupciju od strane, u ime ili na drugi način povezan sa vladom neke od vlada na Zapadnom Balkanu, ili sadašnjim ili bivšim zvaničnikom vlade na bilo kom nivou vlasti na Zapadnom Balkanu, kao što je zloupotreba javne imovine, eksproprijacija privatne imovine radi lične koristi ili političkih ciljeva ili podmićivanje”, piše u obrazloženju.

Bonus video: