Pozivi za smjenu Vulina, Vučić najavio istragu

Predsjednik Srbije povodom američkih sankcija šefu službe bezbjednosti kazao da on nije meta zbog kriminala i korupcije, već zbog Rusije

15069 pregleda 13 komentar(a)
Foto: Beta/AP
Foto: Beta/AP

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić kazao je juče da će biti otvorena istraga povodom optužbi koje su Sjedinjene Države iznijele protiv šefa srpske Bezbjednosno-informativne agencije (BIA) Aleksandra Vulina ističući da on nije sankcionisan zbog kriminala ili korupcije već zbog njegovog stava prema Ruskoj Federaciji.

“Smatram da je veoma važno, strašno važno da se sprovede istraga”, kazao je Vučić novinarima. “Protiv njega nijesu uvedene sankcije zbog bilo kakvog kriminala, korupcije, bilo čega, sankcije protiv njega su uvedene zbog njegovog odnosa prema Ruskoj Federaciji”, rekao je Vučić.

Ministarstvo finansija Sjedinjenih Država u utorak veče je saopštilo da uvodi sankcije protiv Vulina zbog navodne korupcije i umiješanosti u trgovinu drogom, kao i zbog veza s Rusijom.

Vulin
foto: Beta/AP

U odluci, kako prenosi Radio Slobodna Evropa, navodi se da je Vulin svoje javne pozicije koristio da podrži Rusiju. Podsekretar Ministarstva finansija SAD Brajan E. Nelson izjavio je u utorak da se Vulin smatra odgovornim za “koruptivna i destabilizujuća djela koja su takođe omogućila ruske maligne aktivnosti u regionu”, prenio je RSE. “Olakšavajući ruske maligne aktivnosti koje degradiraju bezbjednost i stabilnost Zapadnog Balkana i tako obezbjeđujući Rusiji platformu za dalji uticaj u regionu”, navedeno je u saopštenju.

Takođe se navodi da je “održavao odnos na obostranu korist sa srpskim trgovcem oružja Slobodanom Tešićem, pomažući da se Tešićeve ilegalne pošiljke oružja slobodno kreću preko granica”.

Aleksandar Vučić juče nije odgovorio na pitanje novinara da li Vulin treba da bude smijenjen nakon uvođenja američkih sankcija. Rekao je da će o sankcijama Vulinu i poziciji Srbije govoriti danas “detaljno i temeljno”.

“Nego nijesam primijetio da je kokain pronađen u Vulinovom kabinetu, nego u Bijeloj kući. Imaju oni kakvim istragama da se bave, ali ja smatram da je strašno važno da se sprovede istraga”, rekao je Vučić i podsjetio da su i protiv njega 1998. i 1999. godine bile uvođene sankcije, ali da ga je za to “bilo baš briga”.

Vučić
foto: REUTERS

Vulin je, pored predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika, bivšeg predsjednika Federacije BiH Marinka Čavare, i bivše predsjednice RS Željke Cvijanović, četvrti zvaničnik sa Balkana koji se našao na američkoj crnoj listi.

Predstavnici srpske opozicije i bivši članovi vlade zatražili su juče smjenu Vulina. Bivši predsednik Srbije Boris Tadić ocijenio je da Vulin mora odmah da bude smijenjen. Tadić je na Tviteru napisao da zbog sankcija SAD, Vulin ne može ni operativno da obavlja tu funkciju. Tadić je ocijenio i da bi ostanak Vulina na toj funkciji “osakatio rad BIA zbog blokirane međunarodne saradnje” što bi, kako je ukazao, dramatično ugrozilo bezbjednost Srbije.

Bivša ministarka energetike i visoka funkcionerka Srpske napredne stranke Zorana Mihajlović objavila je na društvenoj mreži Instagram fotografiju Vulina, uz opis “najviši zaposleni u bezbjednosnom sistemu Srbije, sankcionisan od strane SAD”. Ona je ukazala da je Vulin osoba koja “ima pristup najosjetljivijim bezbjednosnim podacima”, a da je istovremeno sankcionisan zbog “transnacionalnog kriminala, ilegalne trgovine drogom, zloupotrebe javne funkcije i širenja malignog ruskog uticaja”.

“I nema tu nikakvih teorija zavjera, jer ćemo to slušati od zvaničnika Srbije... a istina je da je direktor BIA označen kao čovjek koji trguje drogom i oružjem. Da li zaista iko misli da su SAD to uradile onako, ad hok?”, upitala je Mihajlović.

Aleksandar Vulin je uprkos brojnim aferama opstao kao čovjek od povjerenja Aleksandra Vučića, ali pojedini komentatori ističu da je njegova politička sudbina sada, nakon sankcija SAD, neizvjesna. Ivan Vujačić, bivši ambasador u Vašingtonu, kazao je za Glas Amerike (VOA) da Vučić nema mnogo izbora.

“Mislim da Vučić nema mnogo izbora osim da žrtvuje Vulina u smislu da on mora da se skloni. Ako to ne bude uradio, zaoštravaće se problem, postaće dio problema i vidjeće ga kao dio problema, a ne kao dio rješenja i to nije dobro. Ni za Srbiju, ni za njega”. Vujačić je za VOA istakao i da će budućnost odnosa Srbije i Amerike najviše zavisiti od onoga što se dalje bude dešavalo. Međutim, vijest iz Amerike će se, kako smatra Vujačić, odraziti i na unutrašnju političku situaciju u Srbiji.

Bonus video: