U Ljubljani obilježen Dan državnosti Crne Gore, položen vijenac na spomen obilježje palim narodnim herojima NOB-a

Događaju su prisustvovali predstavnici i članovi crnogoskih društava u Sloveniji kao i predstavnici Udruženja boraca za vrijednosti narodno-oslobodilačke borbe Slovenije, kazali su iz crnogorskog Konzulata

3445 pregleda 2 komentar(a)
Položen vijenac na spomen obilježje palim narodnim herojima NOB-a, Foto: Konzulat Crne Gore
Položen vijenac na spomen obilježje palim narodnim herojima NOB-a, Foto: Konzulat Crne Gore

Dan državnosti Crne Gore obilježen je u Ljubljani na trgu narodnih heroja polaganjem vijenca na spomen obilježje palim narodnim herojima NOB-a, saopšteno je iz Konzulata Crne Gore u Sloveniji.

Među palim narodnim herojima NOB-a na spomen obilježju je, kako se navodi, i crnogorski narodni heroj Milovan Šaranović.

"Nakon što je počasna garda slovenačke vojske izvela slovenačku i crnogorsku himnu vijenac su položili - u ime Ambasade Crne Gore otpravnica poslova a.i. Ana Zeković i počasni konzul Crne Gore u Republici Sloveniji Vojislav Kovač", rečeno je iz Konzulata.

Dodaje se da su događaju prisustvovali predstavnici i članovi crnogoskih društava u Sloveniji kao i predstavnici Udruženja boraca za vrijednosti narodno-oslobodilačke borbe Slovenije.

"Na spomen obilježju u centru Ljubljane je između ostalih, uklesano ime narodnog heroja iz Crne Gore, Milovana Šaranovića, rođenog 1913. godine u Potkraju kod Danilovgrada, inicijatora i učesnika brojnih ustaničkih i oslobodaličakih bitaka na teritoriji Crne Gore, i šire, koji je, kao komandant partizanskih jedinica, poginuo 31. jula 1943. godine na teritoriji Slovenije", piše u saopštenju Konzulata Crne Gore.

Polaganje vijenca u Ljubljani
Polaganje vijenca u Ljubljanifoto: Konzulat Crne Gore

Riječ je, kako su kazali, o događaju, simboličnom činu, kojim se tradicionalno, na Dan državnosti Crne Gore i Dan ustanka crnogorskog naroda želi podsjetiti na vrijednosti antifašističke borbe.

Bonus video: