Hrvatska: Veliki požar kod Šibenika, gorjeli kuće i automobili

Stanovništvo je evakuisano, nekoliko vatrogasaca povrijeđeno. Večeras je situacija nešto bolja zahvaljujući reakciji operativnih snaga

16451 pregleda 2 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Reuters
Ilustracija, Foto: Reuters
Ažurirano: 13.07.2023. 22:09h

Nedaleko od Šibenika danas oko 11 buknuo je veliki požar na hrvatskoj obali. Vatra je planula kod mjesta Grebaštica i nošena jakim jugom se brzo proširila.

Iako je u gašenje odmah uključen velik broj vatrogasaca i gotovo svi raspoloživi protivpožarni vazduhoplovi, vatra je ušla u neke kuće i privredne objekte, a gorjeli su i automobili.

Stanovništvo je evakuisano. Večeras je situacija nešto bolja zahvaljujući operativnim snagama koje su dale svoj maksimum, prenosi HRT.

Darko Dukić, glavni županijski vatrogasni komandant, kazao je u centralnom dnevniku tog javnog servisa da je aktivna istočna strana požarišta.

"Imamo još otvorene vatre na istočnoj strani požarišta, ali taj dio nije naseljen i to kanaderi pokušavaju riješiti, a kompletan drugi dio požarišta su okružile zemaljske snage i pokušavamo napraviti sanaciju. U gornjim djelovima požarišta je jak vjetar i u ovom trenutku koji pravi probleme, prema naselju Kanula ili Bilomu, ali to ćemo pokušati sanirati za noć", rekao je Dukić.

Nekoliko vatrogasaca je i povrijeđeno.

"Oni su lakše povrijeđeni, nagutali su se dima, medicinski tim je na terenu i vrlo brzo su se vratili na teren. Cijeli dan od 11 sati smo u požaru, dignute su i vazdušne i zemaljske snage, u jednom trenutku je kanader preletio sve nas i uletio u samo naselje gdje je oštećeno šest kuća i nekoliko vozila, dodao je.

Požari više nisu kao što su bili nekada, istakao je Dukić.

"Vegetacija je bujna i trava do dva metra, proljeće je bilo kišno zbog čega je trava toliko sazrela, veliki vjetar i visoke temperature danima su bile dobra podloga za ovaj današnji požar", naveo je.

hvatska požar
foto: Reuters

Upozorio je kako je važno čistiti dvorišta kako do takvih požara ne bi došlo i istakao kako će vatrogasne snage ostati na terenu sve dok ne bude požar u potpunosti otklonjen, a objekti u ovome trenutku nisu ugroženi.

"Naselja su osigurana i radi se na tome", rekao je Dukić.

Novinar HRT-a sa lica mjesta kazao je oko 20 sati da, kada vazdušne snage napuste s dolaskom noći teren, i dalje će se boriti s vatrom zemaljske snage, a to je u ovom trenutku 157 vatrogasaca i 60 vozila.

Opožareno područje posjetio je i ministar unutrašnjih poslova i potpredsjednik Vlade Hrvatske Davor Božinović

"U ovom trenutku najvažnije je za reći da je situacija bolja nego što je bila, a bolja je zbog toga što su sve sastavnice koje su radile, dakle operativne snage, dale svoj maksimum. Požar je prema prvim procjenama zahvatio nekih 600 hektara površine, dakle od Grebaštice prema istoku. Vrlo je velika površina, međutim s koordinacijom svih snaga koje su ovdje bile na terenu je otklonjena neposredna opasnost za ljude. Ono što je najvažnije kod svake nesreće, a to vrijedi naravno i za danas, nema ljudskih žrtava. Imamo tri vatrogasca koji su zatražili ljekarsku pomoć, mislim da su se nagutali dima, ali su se odmah nakon toga vratili svojim zadacima", izjavio je Božinović, kako prenosi HRT.

Dodao je da je oštećeno sedam kuća, četiri krova i tri fasade. Izgorjelo je i sedam automobila te je napomenuo kako tek treba utvrditi jesu li svi bili u voznom stanju.

"Oštećeno je nešto manjih privrednih objekata, čini mi se dva ili tri", rekao je, dodavši kako će se to riješiti kad se stanje smiri.

Naglasio je da imovinska šteta, bilo da su kuće, privredni objekti ili vozila, nije velika.

Sada su, napomenuo je, snage usmjerene prema Kalini i Primoštenu. "Prema onome što sam čuo od vatrogasnog komandanta, trebalo bi se večeras zaustaviti širenje požara, rekao je ministar, dodavši kako će dosta toga zavisiti od vremenskih prilika.

Vatra "gutala" kuće

Na snimcima iz Grebaštice u može se vidjeti kako vatra "guta" kuće.

Bonus video: