Đilas: Besmislene tvrdnje Vučića povodom sankcija Vulinu

"Srbija se ne brani naoružanjem već obrazovanjem, smjenom vlasti koja to ne razumije i promjenom sistema", kazao je lider SSP-a

4315 pregleda 16 komentar(a)
Foto: Nova S/Youtube
Foto: Nova S/Youtube

Lider Stranke slobode i pravde Dragan Đilas kazao je da su besmielene tvrdnje predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, vezano za slučaj američkih sankcija šefu Bezbjednosno-informativne agencije (BIA) Aleksandru Vulinu.

„Koliko je besmislena tvrdnja Aleksandra Vučića da je Amerika uvela sankcije Vulinu jer smo takmaci u prodaji oružja, pokazuje podatak da je u 2021. Amerika izvezla oružje vrijedno 138 milijardi, a Srbija 449 miliona dolara. Dakle, srpski izvoz oružja je samo 0,3 odsto američkog“, naveo je Đilas, kako prenosi Nova.rs.

U vrhu Srpske napredne stranke, kako je rekao, "više ni ne znaju šta rade".

„Koliko više u vrhu vlasti ne znaju šta rade pokazuje i činjenica da je dan poslije Vučićeve izjave ministar odbrane i v.d. predsjednika SNS-a Miloš Vučević obavijestio javnost da je donijeta odluka da se uvede embargo na izvoz oružja iz Srbije!? Inače, prema najrelevantnijem izvoru podataka za trgovinu oružjem, švedskom SIPRI-ju, Srbija nije među 25 najvećih izvoznika oružja na svijetu u periodu 2018-2022. godine. Na prvom mjestu je Amerika sa 40 odsto učešća, a na 25. mjestu je Jordan sa 0,2% učešća u svjetskom izvozu oružja“, kaže Đilas.

Podsjetio je da je Srbija na 37. mjestu u svijetu po uvozu oružja.

„Po ovom izvještaju, najviše uvozimo iz Kine (43 odsto), Rusije (31) i Belorusije (20). Svi ovi podaci jasno govore da Srbija, umjesto da ulaže u privredni rast, obrazovanje, zdravstvo - novac troši na naoružanje. A Srbija se ne brani naoružanjem već obrazovanjem, smjenom vlasti koja to ne razumije i promjenom sistema, kako nikada više ljudi poput Aleksandra Vulina ne bi došli u poziciju da odlučuju o našim životima“, zaključuje Đilas.

Bonus video: