Kurti neće učestvovati na sastanku u Tirani, Čitaku: Djetinjasto i neodgovorno ponašanje

Ovi koordinacioni sastanci su namijenjeni da region kreira zajednički plan djelovanja kada sjedne za sto ispred Evropske unije u oktobr

8751 pregleda 5 komentar(a)
Kurti, Foto: Rojters
Kurti, Foto: Rojters

Iako je na sastanku regionalnih lidera u Tirani Vlada Kosova umesto premijera Aljbina Kurtija potvrdila dolazak zamjenika premijera Besnika Bislimija, on neće učestvovati na sastanku zbog protokolarnih razloga, piše ABC njuz iz Tirane.

"Zamjenika premijera Kosova su organizatori sastanka obavijestili da je njegov nivo sekundaran i da nije odgovarajući i da će dokumenti sastanka biti poslati Vladi Kosova, odnosno kabinetu premijera", javila je ta televizija.

Potpredsjednica Demokratske partije Kosova (DPK) Vljora Čitaku nazvala je djetinjastim i neodgovornim ponašanje premijera Aljbina Kurtija, koji je rekao da ne može da učestvuje na neformalnom sastanku u Tirani, zbog učešća na konferenciji u Grčkoj.

"Djetinjasto i politički neprimjereno ponašanje premijera Kurtija. Kako konferencija o prelijepim ostrvima Grčke može biti važnija od sastanka sa liderima regiona i Evropskom komisijom u Tirani? Premijer, Edi Rama vas nije pozvao na porodično veselje, već na sastanak sa liderima regiona, u okviru Berlinskog procesa", napisala je Čitaku.

Ona je dodala da u ovakvim susretima ne bi trebalo da bude ništa lično.

"Na takvim sastancima vaše neučestvovanje više nije lično odbijanje vaše podrške Rami. Ovdje nema ničeg ličnog. Vaše nestrpljenje i drski pristup prema albanskom premijeru šteti Kosovu", napisala je Čitaku.

Učešće na današnjem neformalnom sastanku u Tirani pored komesara EU za proširenje i susjedske odnose Olivera Varhejija potvrdili su predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, vršilac dužnosti premijera Crne Gore Dritan Abazović, premijer Sjeverne Makedonije Dimitar Kovačevski, kao i predsjednica Savjeta ministara Bosne i Hercegovine Borjana Krišto.

Ovi koordinacioni sastanci su namijenjeni da region kreira zajednički plan djelovanja kada sjedne za sto ispred Evropske unije u oktobru.

Berlinski samit je format koji je pokrenula Njemačka, a u kojem su bez rezerve učestvovale sve zemlje Zapadnog Balkana

Bonus video: