Parlament Bugarske odobrio slanje oklopnih transportera sovjetske proizvodnje Ukrajini

Parlament je velikom većinom (148 za, 52 protiv) odobrio ovaj prijedlog nove proevropske vlade, koja slijedi drugačije strategije od prethodnih privremenih vlada koje nisu želele da se miješaju u sukob

10527 pregleda 4 komentar(a)
Bugarski parlament u Sofiji, Foto: Shutterstock
Bugarski parlament u Sofiji, Foto: Shutterstock

Bugarska je danas odlučila da pošalje stotinu oklopnih vozila u Ukrajinu, što je prvi put da ova balkanska zemlja tako nešto učini s obzirom da je zbog istorijski jakih veza sa Rusijom do sada izbjegavala da direktno pomaže Kijev koji je u ratu sa Moskvom.

Parlament je velikom većinom (148 za, 52 protiv) odobrio ovaj prijedlog nove proevropske vlade, koja slijedi drugačije strategije od prethodnih privremenih vlada koje nisu želele da se miješaju u sukob.

Ovi oklopni transporeteri BTR sovjetske proizvodnje, kupljeni su osamdesetih godina prošlog veka i nikada nisu korišćeni.

"Bugarskoj više nije potrebna ova oprema koja može biti dragocjena podrška Ukrajini u njenoj borbi za očuvanje nezavisnosti i teritorijalnog integriteta" protiv Rusije, navodi se u odluci vlade.

Socijalisti, nasljednici komunističke partije koja je nekada vladala Bugarskom, usprotivili su se ovoj odluci, kao i mlada proruska ultranacionalistička formacija Vazrajdane (Renesansa) koja je osudila "izdaju i sramotu".

Bugarska, članica EU i NATO, ima velike zalihe sovjetske opreme i naoružanja, a takođe proizvodi municiju.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski bio je u Sofiji početkom jula da razgovara sa bugarskim zvaničnicima o ubrzanju isporuka.

Nakon ove posjete, bugarska vlada je najavila paket pomoći bez presedana, koji vjerovatno uključuje oružje i granate, iako nije željela da iznosi detalje zbog velikih podjela u zemlji u vezi sa rusko-ukrajinskim sukobom.

U praksi, fabrike oružja rade punim kapacitetom još od ruske invazije na Ukrajinu.

Namjenska industrija Bugarske bilježi porast izvoza, pokazuju podaci ministarstva ekonomije, a roba prolazi kroz treće zemlje prije nego što stigne u Ukrajinu.

Bonus video: