Nevrijeme u Srbiji: U Novom Sadu nastradalo dijete

U Srbiju stigla oblačnost, koja se premješta iz Slavonije na istok, noseći sa sobom pljuskove, grmljavinu i kratkotrajno jak, olujni vjetar

34390 pregleda 8 komentar(a)
Oluja u Novom Sadu, Foto: Printscreen YouTube
Oluja u Novom Sadu, Foto: Printscreen YouTube
Ažurirano: 22.07.2023. 00:09h

Tokom nevremena u Novom Sadu večeras je nastradalo dvanaestogodišnje dijete, pretpostavlja se od udara groma ili od strujnog udara.

Dijete je pronađeno u Ulici Vuka Mandušića, na Slanoj bari.

Hitna pomoć je pokušala reanimaciju ali je smrt konstatovana u 21.45 sati.

Jako nevrijeme, kao posljedica super-ćelijske oluje, zahvatilo je večeras Srbiju - Vojvodinu i područje Beograda, a obilne padavine sa jakim udarima vjetra izazvale su probleme u saobraćaju.

Kako je objavio portal 021.rs, najveće posljedice nevrijeme je ostavilo u Novom Sadu, gdje je oluja oborila kran na gradilištu u naselju Detelinara, koji je pri padu oštetio tri susjedne zgrade.

Kran je pao na gradilištu na uglu Veselina Masleše i Кopernikove ulice, a prema nezvaničnim informacijama povrijeđenih nema.

Pri padu kran je oštetio tri okolne zgrade, pri čemu su na jednoj zgradi oštećena najmanje tri stana, odnosno njihove terase, na drugoj je oštećena fasada, a oštećena je i zgrada u izgradnji.

Jaka kiša, praćena grmljavinom i olujnim vjetrom stigla je u Srbiju, a prvi na udaru je Sombor, gdje je jak vetar oko 19.00 sati obarao drveće.

Kako javlja RTS, kiša sa grmljavinom počela je i u Subotici.

U Srbiju stigla oblačnost, koja se premješta iz Slavonije na istok, noseći sa sobom pljuskove, grmljavinu i kratkotrajno jak, olujni vjetar.

Republički hidrometeorološki zavod (RHMZ) je izdao hitno upozorenje na jako grmljavinsko nevreme koje je oko 19.00 sati zahvatilo sjeverozapad Vojvodine.

RHMZ na svom sajtu navodi da će se u naredna dva sata nevrijeme proširiti na veći dio pokrajine uslovljavajući veoma intenzivne pljuskove, jaku grmljavinu, jak i olujni vetar, kao i lokalnu pojavu grada.

Upozorenje na jako grmljavinsko nevrijeme za područje Vojvodine važi od 18.58 do 21.20 sati.

Na širem području Beograda prva grmljavina se čula oko 20.00 sati.

RTS prenosi da je na Aerodromu “Nikola Tesla“ u 20.09 stupila na snagu zabrana snabdjevanja aviona gorivom, u skladu sa odredbama Zakona o vazdušnom saobraćaju i propisanoj bezbjednosnoj proceduri, saopšteno je iz pres službe aerodroma.

Kako se navodi, čim zabrana prestane letovi nastavljaju da saobraćaju redovno, a avio-kompanije prave prioritete za snabdevanje gorivom na svojim letovima.

MUP je ranije danas građane upozorio na opasnost od jakih vijetrova, jakih i obilnih padavina, udara groma i mogućeg grada i apelovao na sve da se pridržavaju propisanih mjera, u zavisnosti od toga da li se nalaze u zatvorenom ili na otvorenom prostoru.

Jako nevrijeme u Somboru, padalo drveće

Jako nevrijeme danas popodne zahvatilo je Sombor i okolinu. Jak vjetar, praćen jakom kišom napravio je štetu na objektima, drvoredima, kućama i poslovnim objektima.

Trenutno su na terenu ekipe Javnog komunalnog preduzeća "Zelenilo" koje uklanjaju stabla sa puteva i gradskih ulica, a radi se kako u gradu tako i u okolnim selima.

U salašima Nenadić jak vjetar načinio je štete na objektima poljoprivrednih proizvođača, a stradali su uglavnom ekonomski objekti. U nekim dijelovima stradali su i usjevi, naročito njive pod suncokretom.

Nevrijeme praćeno jakom kišom i vijetrom trajalo je oko 20 minuta.

Jako olujno nevrijeme u Novom Sadu

Jako olujno nevreme je pogodilo večeras Novi Sad.

Kao i prije dva dana, olujni vjetar je lomio drveće i rušio stubove. Jedno drvo je palo na trafiku u blizini i u toku je izvlačenje radnice koja se nalazila u trafici. Vjetar je nosio i krovove pa je tako odnio krov novosadskog sajma i oštetio krovove na dvije škole koje se nalaze u blizini.

Na području cijelog Novog Sada nema vode jer je gradska fabrika vode u kvaru.

Struja povremeno nestaje u pojedinim dijelovima grada.

Nevrijeme u Beogradu, jak vjetar i grmljavina

Jaka kiša praćena grmljavinom i udarima vjetra velike jačine zahvatila je područje Beograda nešto posle 21 sat.

Republički hidrometorološki zavod (RHMZ) izdao je hitno upozorenje za područje Beograda na vremenske nepogode u trajanju od 19.00 do 22.21 sati

Kako se navodi u saopštenju RHMZ-a na njihovoj internet stranici, do 22.30 sati se na području Beograda i šire okoline lokalno očekuju jaki pljuskovi s grmljavinom, i jak olujni vjetar usljed čega je moguća materijalna šteta, a može biti ugrožena i bezbjednost ljudi i životinja.

Oluja koja je zahvatila Beograd spada u red super-ćelijskih oluja, upozorio je ranije RHMZ, a u Srbiju je stigla iz pravca Slavonije.

Bonus video: