Crnogorski model, kolone, ujedinjenje: Kako opozicija u Srbiji može do dobrog rezultata

Posljednje istraživanje koje je objavila Nova srpska politička misao pokazuje da postoji grupacija od 15 odsto birača koji su za opoziciju, ali ne znaju tačno za koga bi glasali

11566 pregleda 8 komentar(a)
Stefan Jovanović i Srđan Milivojević tokom jednog gostovanja na televiziji Nova S, Foto: Screenshot/Youtube/Nova S
Stefan Jovanović i Srđan Milivojević tokom jednog gostovanja na televiziji Nova S, Foto: Screenshot/Youtube/Nova S

Da se sjutra održavaju izbori u Srbiji, Srpska napredna stranka (SNS) osvojila bi 37,2 odsto glasova.

To je kako prenosi N1 objavila Nova srpska politička misao čiji je glavni i odgovorni urednik Đorđe Vukadinović.

Koliko bi tačno dobila opozicija - nepoznato je, pošto čak 15 odsto građana sklonih opoziciji nije sigurno za koju od opozicionih stranaka bi tačno glasali.

To je pokrenulo staru dilemu. Koji model izlaska na izbore obezbjeđuje najbolji rezultat za opoziciju?

Bio je to početak kraja u Crnoj Gori. Opozicija u tri kolone uspjela je tog 30. avgusta 2020. da pobijedi do tada nepobjedivog. Danas u Srbiji mnogi u opoziciji vjeruju da je crnogorski model put koji treba slijediti.

"Ja mislim da je to jedan model o kome svakako treba razmišljati u Srbiji. Jer se pokazalo da su oni išli u tri kolone, ali su išli ka istom cilju – svrgavanju Mila Đukanovića", smatra Stefan Jovanović iz Narodne stranke.

Posljednje istraživanje koje je objavila Nova srpska politička misao pokazuje da postoji grupacija od 15 odsto birača koji su za opoziciju, ali ne znaju tačno za koga bi glasali.

Sam Vukadinović, međutim, upozorava da to nisu sigurni glasači opozicije.

Vukadinović
Vukadinovićfoto: Screenshot/Youtube

"Neki od njih neće možda uopšte izaći na izbore. Neki će možda izaći u glasati za postojeće opozicione stranke, a neki vrlo moguće čekaju nešto u zadnji čas. Da li čekaju nekog novog ili čekaju nekakvo novo i drugačije grupisanje opozicionih stranaka", smatra Vukadinović.

Dok i Vukadinović misli da su tri opozicione kolone realnije od jedne liste, Srđan Milivojević iz Demokratske stranke vjeruje da je put do pobjede u ujedinjenju svih.

"Važno je da nametnemo da ne postoji nikakva podjela na državotvornu ili proevropsku opoziciju. Jer to su podjele koje odgovaraju režimu Aleksandra Vučića. Nemam problem da sarađujem sa bilo kim ko je iskreni borac protiv mafije. Mi se sad nalazimo u predpolitičkom sistemu, a ponašamo se kao da smo u ne znam kakvoj demokratiji", rekao je Milivojević.

Iako Demokratska stranka, kako je za N1 rekao Milivojević, trenutno razmatra savez sa strankom Zajedno i Srbijom Centar Zdravka Ponoša, čini se da iste stavove o izborima ima i Ekološki ustanak Aleksandra Jovanovića Ćute.

"Ključna riječ – ujedinjenje. Stati na jednu listu sa jednim jedinim ciljem, a to je promjena ovog režima. Nama gori kuća, a mi se koljemo za mrvice, za procente od jedan do tri odsto. Od toga neće biti ništa sve dok se ne ujedinimo", navodi Jovanović Ćuta.

Kako saznaje N1 u vrhu Stranke slobode i pravde, ta partija realnim smatra model po kome bi opozicija sa jednom listom izašla u Beogradu, gdje nema ideoloških razlika i nema pitanja o Kosovu i Rusiji, dok bi na nivou republike bilo više opozicionih lista.

Bonus video: