Poslije tri decenije u Sarajevu će biti podignut spomenik Admiri i Bošku

Prije 30 godina, mladi par iz Sarajeva, Admira Ismić i Boško Brkić, ubijeni su u pokušaju da napuste opkoljeni grad. Ubijeni su snajperskim hicima u blizini mosta Vrbanja, u centru grada

19423 pregleda 78 reakcija 39 komentar(a)
Foto: Screenshot
Foto: Screenshot

Na inicijativu načelnika sarajevske opštine Centar Srđana Mandića na mjestu pogibije Admire Ismić i Boška Brkića, na početku rata u Sarajevu, biće podignuta spomen ploča.

Spomen ploča će biti podignuta uz prethodni dogovor sa Nedretom i Amelom Ismić, Admirinom majkom i sestrom, koje su odobrile idejno rješenje za spomen ploču, čiji je autor bosanskohercegovački skulptor Adis Lukač.

Davor Sučić, frontmen grupe "Zabranjeno pušenje", dao je saglasnost da se na spomen ploči ispišu stihovi njegove pjesme posvećene Bošku i Admiri.

"Ovim činom biće ispravljena dugogodišnja nepravda. Ljubavna priča o sarajevskom Romeu i Juliji obišla je cijeli svijet, a na ovaj način dobiće trajno obilježje na mjestu na kojem je tragično okončana", izjavio je Srđan Mandić, prenijela je regionalna N1 televizija.

Prije 30 godina, mladi par iz Sarajeva, Admira Ismić i Boško Brkić, ubijeni su u pokušaju da napuste opkoljeni grad.

Ubijeni su snajperskim hicima u blizini mosta Vrbanja, u centru grada.

Oni su bili različitih nacionalnosti - Admira je bila Bošnjakinja, a Boško Srbin i namjeravali su iz okupiranog grada preći na teritoriju pod kontrolom Vojske Republike Srpske, a onda otići dalje iz ratom pogođene zemlje.

Američki reporter Kurt Šork tvrdio je da je postojao dogovor nadležnih, sa bosanske i srpske strane, da par pređe liniju razgraničenja.

"Boško i Admira hodali su najmanje 500 metara desnom obalom Miljacke, potpuno izloženi pogledima vojnika s obje strane. Nakon što su prešli liniju pod kontrolom bosanske strane i krenuli prema naselju Grbavica pod kontrolom Srba, neko ih je pogodio", napisao je Šork.

Njihova beživotna tijela sedam dana su ležala na mostu Vrbanja, a osmog dana su izvučena i sahranjena na groblju u Lukavici, u Republici Srpskoj.

Nikada nije utvrđeno ko je ispalio smrtonosti rafal prema mladom paru.

Bonus video: