Crveni alarm u Hrvatskoj - prijete poplave, olujni vjetar, grad…

"Moguće je poplavljivanje imovine i saobraćajane mreže. Takođe je moguć prekid snabdijevanjem strujom, prekid komunikacijske mreže, kao i snabdijevanje vodom"

16982 pregleda 6 komentar(a)
Foto: Twitter/@DHMZ_HR
Foto: Twitter/@DHMZ_HR

Nevrijeme sa kišom pogodilo je danas poslijepodne Hrvatsku.

Državni hidrometeorološki zavod Hrvatske (DHMZ) upozorio je građane da "budu spremni da zaštitie sebe i svoju imovinu".

"Moguće je poplavljivanje imovine i saobraćajane mreže. Takođe je moguć prekid snabdijevanjem strujom, prekid komunikacijske mreže, kao i snabdijevanje vodom. Opasni su uslovi za vožnju zbog smanjene vidljivosti i proklizavanja na mokrim putevima", navodi se u upozorenju DHMZ-a.

Navode i da je područje Slovenije pogođeno bujičnim poplavama i da je time i povećan vodostaj rijeka koje prolaze kroz teritoriju Hrvatske, pa apeluju na grđane da budu na oprezu i prate vremensku prognozu tokom današnjeg i sjutrašnjeg dana.

Visoki vodostaji

U Hrvatskoj se večeras očekuje vrhunac vodenog talasa na zagrebačkom području, a prema prognozama Sava bi mogla da dostigne 388 cm i po potrebi će se otvarati odteretni kanal Sava-Odra.

N1 prenosi da kako iz Slovenije dolazi povećani protok, kako bi se situacija regulisala pomogaće prirodna retencija Lonjsko polje.

"Veliki, moguće i rekordni vodostaji, očekuju se na rijeci Muri, gdje se ne može isključiti niti mogućnost proglašenje vandrednih mjera odbrane od poplava, ali zavisi kako će se situacija razvijati noćas i sjutra. Ovo bi nam mogao biti najveći izazov", rekao je direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković za N1.

Na snazi je i posebno hidrološko upozorenje DHMZ u kojem se upozorava da dosadašnja akumulacija padavina na području susjednih država (Slovenije i Austrije) te prognoza novih obilnih padavina će uzrokovati značajan porast vodostaja rijeka Mure, Drave i Save.

"Obilne padavine koje se očekuju tokom sutrašnjeg i narednih dana na području Hrvatske uzrokovaće brz i značajan porast vodostaja na području slivova Mure, Drave, Save i njenih gornjih pritoka (Kupa, Dobra, Korana, Sutla, Krapina, itd.), ali i na području sjevernog Jadrana, od kojih bi neke mogle dostići značajne mjere odbrane od poplava.”

Bonus video: