BiH: Pritvor povratniku sa sirijskog ratišta, osumnjičen da je planirao teroristički napad na džamiju

Iz Tužilaštva BiH su naveli da je osumnjičeni pod istragom jer je preko "mobilnog telefona i kompjutera, koristeći aplikacije za komunikaciju, ostvarivao kontakt sa osobama koje podržavaju radikalne pokrete i strukture pomagača tzv. Islamske države"

4483 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Sud Bosne i Hercegovine (BiH) je na osnovu predloga Tužilaštva BiH odredio jednomjesečni pritvor Mirzi Kapiću kojeg je ranije uhapsila Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA) zbog kontaktiranja s pripadnicima radikalnih struktura tzv. Islamske države i planiranje terorističkog napada na džamiju u BiH, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Riječ je o osobi koja je ranije bila osuđena zbog ratovanja u Siriji i posjedovanja oružja.

"Pritvor je određen zbog sumnje da je osumnjičeni počinio krivično djelo terorizam i zbog bojazni da će uništiti, sakriti, izmijeniti ili krivotvoriti dokaze i tragove važne za krivični postupak, uticati na svjedoke, saučesnike ili prikrivače, ponoviti krivično djelo, dovršiti pokušano krivično djelo ili da će učiniti krivično djelo kojim prijeti", saopšteno je iz Suda BiH.

Kapić je ranije osuđen zbog pridruživanja stranim paravojnim i parapolicijskim organizacijama na području Sirije, odnosno za krivučno djelo povezano s terorizmom i boravkom na stranim ratištima na godinu i deset mjeseci zatvora.

Iz Tužilaštva BiH su naveli da je osumnjičeni pod istragom jer je preko "mobilnog telefona i kompjutera, koristeći aplikacije za komunikaciju, ostvarivao kontakt sa osobama koje podržavaju radikalne pokrete i strukture pomagača tzv. Islamske države".

"U prepiskama (je) izrazio želju da izvrši napad eksplozivom na jednu džamiju u BiH, koncem mjeseca jula ove godine", saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

Od navedenih osoba, piše dalje u saopštenju Tužilaštva, tražio je smjernice za proizvodnju eksplozivne naprave s detonatorom putem mobilnog telefona.

Time je izrazio "namjeru da napadne učenjake 'Islamske zajednice' koji objavljuju proglase protiv mudžahedina i koji prijavljuju pristalice radikalnih pokreta i 'Islamske države', agencijama za sprovođenje zakona u BiH".

Navode da je spriječen akcijom SIPA-a i Tužilaštva BiH, a prilikom pretresa zaplijenjeni su elektronski uređaji, koje je koristio osumnjičeni i koji će biti predmet detaljnog vještačenja.

Iz BiH je u Siriju otišlo više od 300 bh. državljana. U prvom talasu (samostalnog) povratka iz Sirije i Iraka, do 2019. godine u Bosnu i Hercegovinu se vratilo i ostalo oko tridesetak muškaraca i nekoliko žena i djece.

Većina muškaraca je bila uhapšena i optužena za neko od krivičnih djela povezanih s terorizmom ili za pridruživanje stranim paravojnim i parapolicijskim formacijama.

Oni koji su bili osuđeni rijetko su dobili kaznu zatvora dužu od tri godine (u prosjeku 26 mjeseci, odnosno dvije godine i dva mjeseca).

Organizirano se iz Sirije krajem 2019. godine vratilo šest žena, 12 djece i sedam muškaraca (koji su bili na međunarodnim potjernicama). Svi muškarci su procesuirani i osuđeni.

Bonus video: