Pismo američkih i evropskih poslanika stiglo u Brisel, EU pažljivo prati

"Veoma je potcijenjeno koliko je ozbiljna situacija u koju su se EU i saveznici doveli kontinuiranim smirivanjem autokrata poput Vučića i Dodika u tom regionu", rekao je holandski poslanik u Evropskom parlamentu Teis Roten

10208 pregleda 14 komentar(a)
Vučić i Dodik, Foto: Printscreen YouTube
Vučić i Dodik, Foto: Printscreen YouTube

Pismo šezdesetak američkih i evropskih poslanika kojim se poziva na promjenu diplomatskog pristupa Zapada prema Kosovu i Srbiji zbog zabrinutosti da bi tenzije među njima mogle brzo izmaći kontroli stiglo je u Brisel, potvrdio je tim visokog predstavnika EU za spoljnu politiku i bezbjednost Žozepa Borela, prenosi danas agencija AP.

Portparol u Evropskoj komisiji Peter Stano rekao je da je "EU neutralni posrednik" u dijalogu o normalizaciji i da se od vlada Srbije i Kosova podjednako traži da pomognu u ublažavanju tenzija.

"EU trenutno pažljivo prati da li Srbija ispunjava zahtjeve EU i spremna je da preduzme mjere u slučaju nepoštovanja ovih zahtjeva", rekao je Stano.

Jedan od potpisnika zajedničkog pisma u kom se ocjenjuje da pregovarači SAD i EU ne vrše dovoljan pritisak na predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, holandski poslanik u Evropskom parlamentu Teis Roten, izjavio je za AP da je ozbiljnost situacije potcijenjena.

"Veoma je potcijenjeno koliko je ozbiljna situacija u koju su se EU i saveznici doveli kontinuiranim smirivanjem autokrata poput Vučića i (predsjednika Republike Srpske Milorada) Dodika u tom regionu", rekao je Roten.

AP navodi i da je Vučić novinarima u utorak rekao da je pismo poslanika iz SAD i Evrope, iako je "upereno protiv" njega lično, "zapravo usmjereno protiv Srbije" i da poslanici koji su ga potpisali misle da je on "kriv" jer ne priznaje nezavisnost Kosova.

"Izazivam nestabilnost u regionu jer se zalažem za prava srpskog naroda u Bosni i Crnoj Gori. To je moja krivica i ponosan sam na to", prenosi AP Vučićeve riječi.

Agencija dodaje da Vučić, bivši ultranacionalista koji sada tvrdi da želi da uvede Srbiju u EU, održava bliske veze sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom i odbija da uvede sankcije Rusiji zbog njenog rata protiv Ukrajine.

Na Zapadu postoji široko rasprostranjena bojazan da bi Moskva mogla da iskoristi Beograd za ponovno rasplamsavanje etničkih sukoba na Balkanu, koji je doživio seriju krvavih ratova 1990-ih tokom raspada Jugoslavije, u pokušaju da skrene pažnju svijeta sa rata u Ukrajini.

U isto vrijeme, premijer Kosova Aljbin Kurti, dugogodišnji aktivista za nezavisnost Kosova koji je služio zatvorsku kaznu i u Srbiji i na Kosovu, pokazao se kao težak sagovornik za pregovarače, navodi AP i dodaje da je od kako je Kurti 2021. preuzeo dužnost premijera postignut mali napredak u poboljšanju odnosa.

Bonus video: