Više Albanaca i Ukrajinaca uhapšeno u akciji protiv dilera droge na Jadranu

Droga pronađena u blizini mjesta gdje je izgorio jedrenjak koji je dolazio iz Crne Gore, u kojem su se nalazila dva državljana Ukrajine

25461 pregleda 6 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Albanska policija objavila je da je uhapsila šest osoba, među kojima i dvoje Ukrajinaca, te zaplijenila nekoliko kilograma kanabisa i oružja, u međunarodnoj operaciji protiv droge na Jadranskom moru.

Albanski Top Chanel prenosi da je zamjenik generalnog direktora policije Sokol Bizga kazao da je zaplijenjeno 23 kilograma narkotika, 45.000 eura i dva komada vatrenog oružja.

Naveo je i da je droga pronađena u blizini mjesta gdje je izgorio jedrenjak koji je dolazio iz Crne Gore, u kojem su se nalazila dva državljana Ukrajine.

"Jedrilica, u kojoj su se nalazila dva strana trgovca, u trenutku kada su bili opkoljeni od strane državne policije i plovila Guarda di Financa, zapaljena je kako bi spalila ilegalne predmete koji su se nalazili u njemu. U ovoj akciji zaplijenjena su dva vatrena oružja, borbena patrona kalibra 200 i model 54, vozilo "audi", četiri DVR kamere i novac u vrijednosti 45.000 eura".

Policija je objasnila da je akcija počela nakon dojave da je "gliser krenuo iz lagune Patoku ka Kurbinu u pravcu jugozapada", dok je "jedrenjak pod ukrajinskom zastavom krenuo iz Crne Gore".

Droga bi se razmjenjivala u Jadranskom moru 28 milja od lagune Patoku.

Prema riječima Bizge, akcija je počela u 14. avgusta u večernjim satima i završena je 15. avgusta u poslijepodnevnim satima.

Uhapšeno je šest osoba, među kojima je i bivši policijski zvaničnik Arlind Ismailuka, prenosi Top Chanel.

Uhapšeni su i Armando Mema (37) iz Tirane, Nerim Cela (40) iz Fushe-Kuke, Besnik Brokeri (51) iz Valone; kao i dva Ukrajinaca Kirilo Ponomarenko (39) i Kostjantin Bijon (44).

"Uporedo sa intervencijom sa mora, službenici Posebnog odjela RENEA intervenisali su sa zemlje, u prostorijama ugostiteljskog objekta u uvali Patok, gdje su boravili građani za koje se sumnja da su povezani sa pokušajem trgovine narkoticima", rekla je Bizhga.

Operaciju kodnog naziva "Plamen mora" provela je državna policija Albanije u saradnji sa Italijom i Frontexom.

Bonus video: