Žene zaštićene samo na papiru

Nastavljeni protesti povodom femicida i nasilja u Bosni i Hercegovini

10511 pregleda 3 komentar(a)
Sa jednog od protesta nakon ubistava u Gradačcu, Foto: BETAPHOTO
Sa jednog od protesta nakon ubistava u Gradačcu, Foto: BETAPHOTO

U organizaciji Ženskog pokreta Unsko-sanskog kantona (USK) juče je u Bihaću održan protest povodom femicida i nasilja u Bosni i Hercegovini.

Posljednji se dogodio prije sedam dana u Gradačcu kada je Nermin Sulejmanović ubio bivšu partnerku Nizamu Hećimović, koja ga je nekoliko dana ranije prijavila policiji zbog nasilja, te još dvije osobe.

Iz Ženskog pokreta USK je saopšteno da vlast nije preduzela ništa konkretno povodom njihovih zahtjeva od 14. oktobra 2022. godine, prenio je Radio Slobodna Evropa (RSE).

“Nakon ubistva naše sugrađanke Edine Odobašić 11. oktobra 2022. godine, mi smo u Bihaću i još 19 gradova BiH 14. oktobra organizovali proteste ‘Naša bol je vaš sram’. Jedan od zahtjeva je bio da se femicid pravno definiše u Krivičnom zakonu BiH. Vlasti nisu odgovorile ni na jedan zahtjev”, kazala je za RSE Enisa Raković, direktorica Organizacije “Glas žene”, koja je sa Ženskim pokretom organizovala proteste.

Prema podacima Agencije za ravnopravnost polova BiH, više od 60 žena je ubijeno od 2015. do danas

Edinu Odobašić (32) iz Bihaća zadavio je suprug Enis Odobašić u centru tog grada. On se nakon toga objesio. Iza njih je ostalo maloljetno dijete.

Ženski pokret USK je tražio da se zakonodavstvo BiH uskladi s Istanbulskom konvencijom, čiji je ova zemlja potpisnik. Od vlasti su zahtijevale osiguranje prevencije i zaštite žena od nasilja kroz multisektorski protokol za koji Raković kaže da “postoji na papiru, a u praksi se žene ubijaju”.

“Tražili smo od naših institucija da zaštite sve žene koje prijavljuju nasilje i to da po službenoj dužnosti ispituju sve moguće indicije da se nasilje negdje dešava. Na kraju, tražili smo izradu državne Strategije o prevenciji nasilja nad ženama. Vlasti nisu odgovorile i svjedočimo svakodnevno raznim oblicima nasilja nad ženama”, kazala je Raković.

One su svoje zahtjeve ponovile na mirnom okupljanju nakon ubistva Nizame Hećimović u Gradačcu.

Neformalna grupa Ujedinjene žene BiH pozvala je sve žene da izađu na protest i blokiraju ulice 21. avgusta, uz poruke “Ako žene stanu, staje sve” i “Nijedna nije slobodna dok sve nismo slobodne”

Nermin Sulejmanović je ubio i oca i sina Đengiza i Denisa Ondera, takođe iz Gradačca. Teško je ranio njihovu majku i suprugu Harisu Onder. Ubistvo je prenosio uživo na svom Instagram profilu, koji je kasnije uklonjen, a u toku policijske akcije počinio je samoubistvo. Istog dana su u nekoliko gradova BiH održani protesti građana protiv nasilja zbog trostrukog ubistva u Gradačcu.

RSE navodi da ne postoji jedinstvena statistika o broju femicida i nasilju nad ženama u BiH.

Prema podacima Agencije za ravnopravnost polova BiH, koja je prikupljala podatke od pravosudnih institucija i nevladinih organizacija, od 2015. do danas je ubijeno više od 60 žena.

Neformalna grupa Ujedinjene žene BiH pozvala je sve žene da izađu na protest i blokiraju ulice u ponedjeljak, 21. avgusta, uz poruke “Ako žene stanu, staje sve” i “Nijedna nije slobodna dok sve nismo slobodne”.

Bonus video: