United Grupa BV završila prodaju infrastrukture tornjeva mobilne mreže kompaniji TAWAL

Transakcija je prva investicija koju je TAWAL napravio u evropskom sektoru telekomunikacija.

5326 pregleda 0 komentar(a)
Foto: United Grupa
Foto: United Grupa

United Grupa BV, vodeća telekomunikaciona i medijska kompanija u Jugoistočnoj Evropi u okviru koje u Crnoj Gori posluje kompanija Telemach i njeni servisi EON i Total TV, a medijski sadržaj emituje televizija Nova M i medijska kuća Vijesti, saopštila je danas da je, nakon objave o prodaji infrastrukture tornjeva mobilne mreže 20. aprila 2023. godine, 24. avgusta završila prodaju svoje infrastrukture mobilnih tornjeva u Bugarskoj, Hrvatskoj i Sloveniji („TowerCo“) kompaniji TAWAL, ogranku stc Grupe i vodećoj kompaniji za integrisanu ICT infrastrukturu u regionu MENA (Bliskom Istoku i Sjevernoj Africi). Transakcija je završena u skladu sa odredbama kupoprodajnog ugovora (“SPA”) i nakon odobrenja regulatora.

Transakciona vrijednost prodaje TowerCo, koji posjeduje više od 4.800 tornjeva, bez prenosa gotovine ili duga, iznosi 1.220 miliona eura, što znači da je odnos ukupne vrijednosti kapitala (EV) prema EBITDA 20,1.

Neto prihod od transakcije iznosio je 1.218 miliona eura i koristiće se za punu otplatu nesubordiniranih obezbijeđenih obveznica kompanije u iznosu od 525 miliona eura za 2024. godinu i nesubordiniranih obezbijeđenih obveznica u iznosu od 550 miliona eura za 2025. Preostali iznos biće usmjeren na dalje jačanje gotovinske i likvidnosne pozicije United Grupe. Pored toga, likvidnost kompanije će biti dodatno ojačana dodatnim uplatama od 29 miliona eura od strane ToWerCo ubrzo nakon zatvaranja transakcije. Nakon otplate glavnice i obračunate kamate za obveznice za 2024. i 2025. godinu, ukupan pozitivan efekat na likvidnost kompanije iznosiće 168 miliona eura.

Transakcija je prva investicija koju je TAWAL napravio u evropskom sektoru telekomunikacija. TAWAL je najveći provajder integrisane ICT infrastrukture u regionu MENA i u svom portfoliju ima od više od 21.000 mobilnih tornjeva.

United Grupa i njene kompanije ostaće glavni zakupci tornjeva koji su dio transakcije. Shodno tome, United Grupa je sklopila dugoročni ugovor o uslugama sa početnim rokom od 20 godina i automatskim obnavljanjem na osam godina nakon toga. Pored toga, zaključen je i Ugovor o nivou kvaliteta usluge, koji će omogućiti nesmetano korišćenje infrastrukture telekomunikacionih stubova nakon završetka transakcije.

Bonus video: