Borelj: Srbija se nije uskladila sa novim odlukama Savjeta EU o restriktivnim mjerama zbog Ukrajine

Srbija je ponovo jedina zemlja kandidat za članstvo u EU na Zapadnom Balkanu koja se nije uskladila sa odlukama Savjeta po tom pitanju

7673 pregleda 25 reakcija 25 komentar(a)
Žozep Borelj, Foto: Reuters
Žozep Borelj, Foto: Reuters

Srbija se nije uskladila sa dvije odluke Savjeta EU koje se odnose na restriktivne mjere u vezi sa akcijama Rusije koje destabilizuju situaciju u Ukrajini i akcijama koje podrivaju teritorijalni integritet Ukrajine.

Kako je danas saopštio visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbjednost Žozep Borelj, Savjet EU je 20. jula usvojio odluku (CFSP) 2023/1517 kojom se za šest mjeseci, do 31. januara 2024, produžavaju sektorske restriktivne mjere zbog ruskih akcija koje destabilizuju situaciju u Ukrajini.

Beograd se nije uskladio ni sa odlukom Savjeta EU (CFSP) 2023/1566 od 28. jula, kojom je sedam pojedinaca i pet entiteta dodato na listu sankcija zbog podrivanja ili ugrožavanja teritorijalnog integriteta, suvereniteta i nezavisnosti Ukrajine.

Srbija je ponovo jedina zemlja kandidat za članstvo u EU na Zapadnom Balkanu koja se nije uskladila sa te dvije odluke.

Ukrajina se uskladila sa tim odlukama, ali Moldavija, takođe zemlja kandidat za članstvo, nije.

Savjet EU je 20. i 28. jula usvojio i odluke o restriktivnim mjerama zbog situacija u Libanu, Kongu i Haitijiu, sa kojima se Srbija uskladila, kao i druge zemlje Zapadnog Balkana.

Bonus video: