Potvrđena presuda za zločin u Štrpcima: Sedmorici pripadnika VRS 91 godina zatvora

Luka Dragičević oslobođen je optužbe da je, kao komandant Druge podrinjske brigade iz Višegrada, dao naređenje za odvođenje civila

10791 pregleda 17 komentar(a)
Foto: Arhiva Vijesti
Foto: Arhiva Vijesti

Apelaciono vijeće Suda Bosne i Hercegovine potvrdilo je prvostepenu presudu kojom su sedmorica bivših pripadnika Vojske Republike Srpske (VRS) osuđena na ukupno 91 godinu zatvora za učešće u otmici dvadeset civila iz voza u Štrpcima 27. februara 1993. godine, koji su ubijeni na području Višegrada.

Luka Dragičević oslobođen je optužbe da je, kao komandant Druge podrinjske brigade iz Višegrada, dao naređenje za odvođenje civila.

Obrad i Novak Poluga, Petko Inđić, Radojica Ristić, Dragan Šekarić, Oliver Krsmanović i Miodrag Mitrašinović su prvostepenom presudom osuđeni na po 13 godina zatvora, jer su kao saizvršioci učestvovali u ubistvima dvadeset civila izvedenih iz voza koji je saobraćao na liniji Beograd–Bar, prenijeli su sarajevski mediji.

U presudi se navodi da su se optuženi, sa ostalim pripadnicima naoružane formacije, kamionom dovezli do stanice u Štrpcima, gdje su neki od njih ušli u voz i posle legitimisanja izveli dvadeset putnika, među kojima je bio kondukter u vozu, koje su kamionom odvezli u školu u Prelovu, gdje se nalazila komanda Prvog bataljona Druge podrinjske brigade.

Civilima su naredili da uđu u salu škole i skinu odjeću, posle čega su ih pretukli, žicom im vezali ruke te ih, krvave, kamionom odvezli do srušene kuće Rasima Polje u Mušićima, gdje su ubijeni iz vatrenog oružja.

Njihova tijela su potom bačena u Drinu. Kasnije su u jezeru Perućac pronađeni i identifikovani posmrtni ostaci samo četiri žrtve.

Bonus video: