Lajčak: Sadržajan razgovor sa Vučićem o nastavku dijaloga

Predsjednik Srbije je nakon sastanka sa Lajčakom rekao da je veoma zabrinut zbog razvoja događaja na Kosovu

5119 pregleda 10 komentar(a)
Lajčak i Vučić u Predsjedništvu u Beogradu, Foto: BETAPHOTO
Lajčak i Vučić u Predsjedništvu u Beogradu, Foto: BETAPHOTO

Specijalni predstavnik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak izjavio je da je danas imao sadržajan razgovor sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem o nastavku briselskog dijaloga i primjeni svih sporazuma postignutih u tom procesu. "Danas sam u Beogradu imao sadržajan razgovor sa predsjednikom Vučićem o sljedećem sastanku na visokom nivou u septembru, nastojanjima da se smanje tenzije i da se održe novi lokalni izbori na sjeveru Kosova, kao i o primjeni svih sporazuma postignutih u dijalogu", napisao je Lajčak na mreži Iks.

Vučić je prethodno na Instagramu napisao da je sa Lajčakom razgovarao više od dva sata i da mu je prenio da je "veoma zabrinut zbog plana" kosovskog premijera Aljbina Kurtija "da silom okupira sjever pokrajine i protjera Srbe sa vjekovnih ognjišta".

Lajčak je došao u Beograd u sklopu priprema za predstojeći sastanak na visokom nivou u briselskom dijalogu. Prethodno je, u ponedjeljak, razgovarao sa Kurtijem na marginama Bledskog strateškog foruma. Poslije sastanka sa Kurtijem, Lajčak je napisao da su glavna tema razgovora bile pripreme sljedećeg sastanka na visokom nivou u okviru dijaloga u septembru, sa fokusom na normalizaciju odnosa i na sprovođenje objave EU od 3. juna", napisao je Lajčak na društvenoj mreži Iks. EU je 3. juna objavila da od Kosova i Srbije očekuje da se ponašaju odgovorno i da se odmah angažuju u dijalogu radi pronalaska održivog rješenja za situaciju na sjeveru Kosova koje garantuje bezbjednost, sigurnost i participativnu demokratiju za sve građane i koje otvara put za sprovođenje Sporazuma o putu ka normalizaciji odnosa, postignutog 27. februara. Unija je tada navela da to uključuje početak rada na formiranju Zajednice opština sa srpskom većinom (ZSO) bez daljeg odlaganja ili preduslova, kao i da kosovske vlasti treba što prije da raspišu vanredne lokalne izbore u sve četiri opštine na severu Kosova, na kojima će učestvovati kosovski Srbi.

EU traži da se stvore uslovi za nastavak dijaloga

EU je danas ponovo pozvala Beograd i Prištinu da stvore klimu za nastavak dijaloga o normalizaciji odnosa.

Portparol EU Peter Stano izjavio je za Radio Slobodna Evropa (RSE) da je "rad na dijalogu u toku".

"Posljednjih nedjelja smo više puta izjavljivali da na strani EU postoji jasno očekivanje od strana da preduzmu veoma dobro definisane korake za deeskalaciju i stvore uslove za nastavak dijaloga", naveo je Stano.

On je podvukao "suštinski značaj" nastavka dijaloga bez odlaganja i to primjenom Sporazuma o putu ka normalizaciji odnosa Kosova i Srbije i njegovog Implementacionog aneksa.

Stano je naveo da još nema datuma novog susreta Vučića i Kurtija u Briselu, za koji je Lajčak rekao da će biti u septembru.

Osmani: Suspenzija viza bi ubila dijalog

Predsjednica Kosova Vjosa Osmani izjavila je danas da bi odluka o suspenziji viza za građane Kosova od 1. januara 2024. ubila dijalog između Kosova i Srbije.

Ona je reagovala na izjavu predsjednika Francuske Emanuela Makrona, koji je 28. avgusta rekao da će njegova zemlja preispitati obaveze koje je preuzela u vezi sa ekonomskim pitanjima i viznom politikom za Kosovo i Srbiju, "ako se dvije strane ne budu ponašale odgovorno".

"Rekla bih da je to način da se jednom zauvijek ubije dijalog. Ako neko želi da prekine dijalog, onda neka preduzme takve mjere, a to su kaznene mjere prema narodu Kosova. Te mjere nisu protiv nijednog lidera, nisu protiv politike, oni su protiv naroda Kosova", kazala je ona prilikom posjete spomeniku nestalih u Prištini.

Dodala je da bi to bila kazna bez presedana, koja bi bila velika nepravda za narod Kosova i što bi rezultiralo smrću dijaloga.

"Niko nema mandat da ide u Brisel, kada se kažnjava narod Kosova", rekla je Osmani.

Kosovska predsjednica je kazala da će 1. septembra biti spremno uputstvo za održavanje vanrednih izbora u četiri opštine na sjeveru Kosova, čim se stvore zakonski uslovi za održavanje izbora u opštinama Sjeverna Mitrovica, Zvečan, Zubin Potok i Leposavić.

Izrazila je takođe očekivanje da će na sljedećem sastanku na visokom nivou između Kosova i Srbije "Evropska unija utvrditi da su njeni zahtjevi ispunjeni i da su ispunjeni svi uslovi za uklanjanje mjera protiv Kosova koje su bile nepravedne".

Bonus video: