Prao novac i kupovao nekretnine

Podignuta optužnica protiv direktora “Bosnalijeka” i još deset osoba za kriminal i pranje novca

31952 pregleda 11 komentar(a)
Nedim Uzunović, Foto: bosnalijek.ba
Nedim Uzunović, Foto: bosnalijek.ba

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine podiglo je optužnicu protiv Nedima Uzunovića, direktora kompanije “Bosnalijek”, najvećeg proizvođača ljekova u BiH, zbog organizovanog kriminala, pranja novca i drugih djela, prenio je Radio Slobodna Evropa (RSE).

Uzunović je bio i stvarni vlasnik ofšor kompanija i direktor predstavništva “Bosnalijeka” u Rusiji. Pored njega je optuženo još deset osoba i četiri kompanije.

Optužnica koja je objavljena juče odnosi se na krivična djela organizovanog kriminala, zloupotrebe položaja ili ovlašćenja, sklapanje štetnog ugovora i pranje novca, koja su počinjena između 2005. i 2016. godine.

Prema prikupljenim dokazima, nezakonita imovinska korist u ovom predmetu sa koruptivnim krivičnim djelima, kao i pričinjena šteta iznosi više od 10,8 miliona konvertibilnih maraka (više od pet miliona eura), saopštilo je Tužilaštvo BiH.

U optužnici se navodi da je Uzunović u organizovanoj grupi sa više drugih osoba sa kojima je povezan rodbinskim vezama ili na drugi način u svoju korist, a suprotno interesima “Bosnalijeka”, vršio finansijske transakcije putem više ofšor kompanija.

Te firme su registrovane na Britanskim Djevičanskim ostrvima i Sejšelima, a transakcije su vršene “u korist računa kompanija u Letoniji, Kipru i drugim zemljama, a za navodne marketinške ili konsultantske usluge koje nisu izvršene”, navelo je Tužilaštvo BiH.

Sumnja se da su brojnim koruptivnim djelima oštetili farmaceutsku kompaniju za 5,5 miliona eura

“Prvooptuženi Uzunović Nedim, kao stvarni vlasnik ofšor kompanija i direktor Predstavništva kompanije Bosnalijek d.d. u Moskvi, u namjeri da prikrije stvarni izvor, prirodu i porijeklo novca te isti nezakonito ubaci u legalne finansijske tokove, uplaćivao je velike novčane iznose na račune kojima je raspolagao, kao i račune sebi bliskih osoba, koji je nakon toga korišten za različite namjene, uključujući kupovinu nekretnina, dionica, vozila i drugih vrijednosti”, saopštilo je Tužilaštvo BiH.

Uzunović je krajem 2021. godine proveo mjesec dana u pritvoru koji mu je odredio Sud BiH zbog sumnje na koruptivna krivična djela u višemilionskom iznosu u predmetu “Bosnalijek”.

Iz Tužilaštva su naveli da će u ovom slučaju biti pozvana 24 svjedoka, stručni vještak, a biće priloženo i više stotina dokaznih materijala, uključujući dokumenta međunarodne pravne pomoći dobijena iz pravosudnih institucija Letonije, Kipra, Hrvatske, Slovenije. Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH, navodi RSE.

Međunarodni konzorcijum novinara-istražitelja objavio je još 2016. godine dio iz takozvanih Panamskih papira, u kojim je na listi ofšor vlasnika bio i Uzunović, podsjeća RSE. On je bio predstavnik “Bosnalijeka” u Rusiji, a smijenio ga je bivši direktor kompanije Edin Arslanagić zbog navodne pronevjere u iznosu od tri miliona eura.

“On se pojavljuje kao vlasnik i direktor firme ‘Seretta Investments Limited’, osnovane u januaru 2009. godine na Britanskim Djevičanskim ostrvima. Firma je još uvijek aktivna i vlasnik je firma u BiH koja se zove ‘Seretta Investing’ i direktor te firme je Uzunovićeva supruga”, kazala je tada Miranda Patrucić, regionalna urednica Projekta za izvještavanje o organizovanom kriminalu i korupciji (OCCRP).

Uzunović je tada za novinsku agenciju Fena izjavio da ofšor poslovanja nisu nelegalna, te da je sve radio po zakonu. Njegova kompanija, izjavio je tada Uzunović, nije imala bilo kakav poslovni odnos sa “Bosnalijekom”.

Bonus video: