Policija Sjeverne Makedonije: Njemački državljanin mahao zastavom "velike Albanije"

Zastava sa mapom takozvane "velike Albanije", koja obuhvata djelove Sjeverne Makedonije, Crne Gore, Srbije i Grčke, vijorila se na skupu koji je na gradskom trgu organizovala Opština Tetovo 11. avgusta povodom privatne posjete premijera Kosova Aljbina Kurtija

6407 pregleda 11 komentar(a)
Zastave "velike Albanije" u Tetovu, Foto: Fejsbuk
Zastave "velike Albanije" u Tetovu, Foto: Fejsbuk

Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) Sjeverne Makedonije saopštilo je danas da je utvrđeno da je zastavom "velike Albanije" u Tetovu prošlog mjeseca mahao 21-godišnji državljanin Njemačke i najavila da će protiv njega biti podnijeta krivična prijava.

Kako se navodi, Sektor MUP-a za opšti i nasilni kriminal je u saradnji sa tetovskom policijom "rasvijetlio krivično-pravni događaj koji se dogodio 11. avgusta na trgu u Tetovu kada je prilikom posjete kosovskog premijera Aljbina Kurtija razvijena zastava takozvane "velike Albanije", čime je počinjeno krivično djelo".

"Poslije preduzimanja operativno-taktičkih mjera utvrđen je identitet izvršioca krivičnog djela - to je A. M. (21), koji je njemački državljanin. Protiv tog lica će u koordinaciji sa policijom u Tetovu biti podnijeta krivična prijava po članu 319. Krivičnog zakonika nadležnom tužilaštvu na dalje postupanje", piše u saopštenju MUP-a.

Član 319. Krivičnog zakonika Sjeverne Makedonije se odnosi na "izazivanje nacionalne, rasne i vjerske mržnje, razdora i netrpeljivosti" i za to je predviđena kazna od jedne do pet godina zatvora.

Zastava sa mapom takozvane "velike Albanije", koja obuhvata djelove Sjeverne Makedonije, Crne Gore, Srbije i Grčke, vijorila se na skupu koji je na gradskom trgu organizovala Opština Tetovo 11. avgusta povodom privatne posjete premijera Kosova Aljbina Kurtija.

Policija je 18. avgusta objavila fotografiju čovjeka koji je mahao zastavom "velike Albanije" i pozvala građane da prijave ako ga vide ili imaju informaciju o kome se radi.

Bonus video: