Više bivših komandanata i vojnika VRS privedeno zbog učešća u genocidu u Srebrenici

Tužilaštvo je dodalo da je s partnerskim policijskim agencijama nastavlja aktivnosti s ciljem identifikovanja i drugih osoba koje su učestvovale u izvršenju tih zločina

6220 pregleda 9 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Policijski zvaničnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) priveli su na području Zvornika, Šekovića, Han Pijeska, Vlasenice i Bileće više bivših komandanta i pripadnika Vojske Republike Srpske (VRS) osumnjičenih za učešće u genocidu u Srebrenici u julu 1995, saopštilo je Tužilaštvo BiH u utorak.

Po nalogu tužitelja iz Posebnog odjeljenja za ratne zločine privedeni su osumnjičeni koji se terete za učestvovanje u zarobljavanju i ubistvu oko 70 žrtava, muškaraca i dječaka bošnjačke nacionalnosti, kao i jedne žene, 15, 19. i 23. jula 1995. na lokaciji Jarovlje u Vlasenici i dvije lokacije na području Bišine-Šekovići.

Osumnjičeni koji se terete za kazneno djelo genocida potom su organizovali mehanizaciju i sprovodili aktivnosti na uklanjanju tijela ubijenih, navelo je Tužilaštvo.

Oni će biti dovedeni postupajućem tužitelju, koji će poslije ispitivanja odlučiti o daljim aktivnostima u ovom predmetu.

Tužilaštvo je dodalo da je s partnerskim policijskim agencijama nastavlja aktivnosti s ciljem identifikovanja i drugih osoba koje su učestvovale u izvršenju tih zločina.

U genocidu u Srebrenici u julu 1995. godine je, prema presudama međunarodnih sudova i sudova u BiH, ubijeno više od 8.000 Bošnjaka.

Za genocid i zločine u Srebrenici dosad je osuđeno oko 50 osoba, na više od 700 godina zatvora.

Bonus video: