Policija prebacuje migrante sa sjevera Srbije u prihvatne centre

Akcija je sprovedena nakon što su se 8. i 11. septembra u Subotici i okolini dogodile pucnjave u kojima je, prema saopštenju policije, stradalo dvoje migranata

5593 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Policija je 12. septembra u akciji na sjeveru Srbije privela oko 400 izbjeglica i migranta i prevezla ih u prihvatne centre Komesarijata za izbjeglice širom zemlje.

U saopštenju Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) navodi se da su u akciji na području Subotice, Sombora i Kikinde nađene tri automatske puške, jedna poluautomatska puška i pištolj.

Navodi se da je u Subotici "jednom migrantu određeno zadržavanje zbog prekršaja iz oblasti Zakona o strancima, dok su na području Sombora protiv četiri državljanina Srbije podnijeti zahtjevi za pokretanje postupka zbog sumnje da su učinili prekršaj pomaganje u nezakonitom boravku stranom državljaninu".

Akcija je sprovedena nakon što su se 8. i 11. septembra u Subotici i okolini dogodile pucnjave u kojima je, prema saopštenju policije, stradalo dvoje migranata.

Od 13. septembra na severu patrole Žandarmerije

Pomoćnik direktora policije Dragan Vasiljević najavio je da će od 13. septembra na području Subotice patrolirati "jedan broj pripadnika Žandarmerije".

"Cilj nam je da migranti budu tamo gdje im je mjesto - u prihvatnim centrima, da oni koji se kreću da imaju legalnu dokumentaciju, a da broj sukoba među migrantima svedemo na minimum", rekao je Vasiljević.

Akciji je prisustvovao i ministar unutrašnjih poslova Bratislav Gašić koji je rekao da država "neće dozvoliti da bilo ko zloupotrijebi gostoprimstvo i ugrozi bezbjednost građana Srbije".

Granični pojas Srbije i Mađarske je u posljednje vrijeme bio često mjesto sukoba krijumčarskih grupa.

Mještani naselja oko Subotice, koja se nalaze u graničnom pojasu sa Mađarskom, policiji su ranije prijavljivali pucnjave iz obližnjih šuma.

U junu 2023, tri osobe su ranjene u pucnjavi u naselju Makova sedmica kod Subotice. Nakon tog incidenta, policija je uhapsila dvije osobe.

U obračunu krijumčarskih grupa, koji se dogodio u julu prošle godine na istom mjestu, jedna osoba je ubijena, a više ranjeno.

Migranti i izbjeglice i dalje pokušavaju da uđu u zemlje EU sa srpsko-mađarske granice, uprkos čestim pušbekovima – odnosno, nasilnim vraćanjima ljudi preko spoljnih granica EU.

Onima koji bježe od rata i siromaštva i kojima je to jedini način da prežive i stignu do "kapije Evrope" krijumčari traže više hiljada eura, kako je pisao Radio Slobodna Evropa (RSE) u julu 2022. godine.

Zakonom u Srbiji je za krijumčare predviđena kazna od šest mjeseci do pet godina zatvora, dok su kazne veće za članove organizovanih kriminalnih grupa.

Bonus video: