Poslanik iz BiH Salko Zildžić u Srbiji u pritvoru, Tužilaštvo BiH istražuje potencijalnu zloupotrebu OSA-e

Iz Ministarstva vanjskih poslova BiH za RSE su potvrdili da je Zildžić, inače poslanik Stranke demokratske akcije (SDA), u pritvoru u Srbiji i da je zatražio pomoć Ambasade BiH

7492 pregleda 9 komentar(a)
Zildžić, Foto: Printscreen YouTube
Zildžić, Foto: Printscreen YouTube

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine (BiH) je otvorilo predmet o zloupotrebi u Obavještajno-sigurnosnoj agenciji BiH (OSA), nakon što je u Srbiji pritvoren poslanik iz BiH Salko Zildžić, koji je imao počasnu legitimaciju OSA-e.

Iz Ministarstva bezbjednosti BiH saopštili su da su pripadnici Granične policije Srbije prilikom kontrole na graničnom prelazu, kod poslanika u Parlamentu Federacije BiH Salka Zildžića pronašli i počasnu legitimaciju OSA-e.

Naveli su da je ministar bezbjednosti BiH Nenad Nešić zatražio od policijskih agencija BiH da izvrše reviziju svih izdatih službenih legitimacija.

"Revizijom bi trebalo utvrditi kome su sve dodijeljene službene legitimacije policijskih agencija i da li je bilo eventualnog izdavanja licima koja na to nemaju pravo, čime se stvaraju mogućnosti za zloupotrebu ovih službenih policijskih dokumenata", naveli su.

Radio Slobodna Evropa (RSE) u OSA-i nije mogao potvrditi informaciju o tome da je kod Zildžića pronađena legitimacija te agencije čiji je bivši direktor Osman Mehmedagić na "crnoj listi" SAD. U ovoj agenciji nisu odgovorili na upit RSE o tome.

Tužilaštvo BiH za RSE je, međutim, potvrdilo 20. septembra da je otvoren predmet koji se odnosi na osobe sa "crne liste" vlade SAD i na navode o zloupotrebi kapaciteta OSA, ali nije navedeno na koga se predmet odnosi.

Zildžić zatražio pomoć Ambasade BiH

Vlasti u Srbiji, takođe, se do objavljivanja ove vijesti nisu oglasile o hapšenju.

Iz Ministarstva vanjskih poslova BiH za RSE su potvrdili da je Zildžić, inače poslanik Stranke demokratske akcije (SDA), u pritvoru u Srbiji i da je zatražio pomoć Ambasade BiH.

"Upravo se dogovara posjeta u pritvorsku jedinicu od strane diplomatskog osoblja Ambasade BiH u Beogradu", izjavio je načelnik Kancelarije za odnose sa javnošću u ministarstvu Nebojša Regoje.

Iz Tužilaštva BiH su kazali da će u okviru predmeta biti "zatražene informacije od nadležnih institucija" o navodima koji su se pojavili o zloupotrebi službenih legitimacija agencije, "kako bi se okviru predmeta izvršile provjere".

Bivši direktor OSA-e Osman Mehmedagić stavljen je 15. marta ove godine na "crnu listu" Sjedinjenih Američkih Država.

U obrazloženju se navodi da je, u svojstvu generalnog direktora Obavještajno-sigurnosne agencije BiH, Osman "Osmica" Mehmedagić zloupotrijebio državnu telekomunikacijsku kompaniju u korist Stranke demokratske akcije (SDA), jedne od najvećih političkih stranaka u BiH.

Ko može dobiti počasne legitimacije OSA-e?

Ahmed Kico, bivši zaposleni obavještajnih agencija u BiH za RSE kaže kako počasne legitimacije dobijaju penzionisani pripadnici agencije. On ističe da je izdavanje takve legitimacije "diskreciono pravo direktora OSA-e".

''Ta iskaznica ne donosi nikakve privilegije. To je počasno priznanje za rad, kao što se nekad davao sat kod odlaska u penziju. Naravno, ljudi koji se žele zaštititi od nepriličnog ponašanja to mogu koristiti i mahati tom legitimacijom'', ističe Kico za RSE.

Ko je Zildžić?

Salko Zildžić je poslanik u Parlamentu Federacije BiH. Pored toga obnaša i funkciju predsjednika Gradskog odbora SDA u Tuzli. Ranije je bio predsjednik Asocijacije mladih SDA.

Bonus video: