Lažne kovanice nova valuta na Kosovu

Kosovo je u tolikoj mjeri preplavljeno falsifikovanim kovanicama od dva eura da se one uglavnom prihvataju kao legitimno sredstvo plaćanja

17733 pregleda 25 reakcija 11 komentar(a)
Lažne kovanice od dva eura u forenzičkoj laboratoriji u Prištini, Foto: REUTERS
Lažne kovanice od dva eura u forenzičkoj laboratoriji u Prištini, Foto: REUTERS

U jednom kafiću u Prištini, zaposleni su odustali od provjeravanja da li su kovanice od dva eura koje ljudi koriste za plaćanje prave, zbog ogromne količine falsifikata i njihovog visokog kvaliteta usljed čega je skoro nemoguće utvrditi autentičnost.

“Na početku svi su bili zabrinuti i provjeravali su da li su kovanice od dva eura lažne ili ne“, kazao je za Rojters konobar Endrit.

On i njegove kolege bi pregledali kovanice pod svijetlom ili bi ih bacali na sto i osluškivali zvuk.

„Sada više ne provjeravamo... možda primamo ili vraćamo lažni novac. Svejedno je“.

Policija je saopštila da je broj lažnih kovanica od dva eura masovno skočio ove godine, navodi Rojters i podsjeća da Kosovo i Crna Gora nijesu dio eurozone ali ipak koriste euro kao valutu.

Lažne kovanice mogu biti izuzetno visokog kvaliteta
Lažne kovanice mogu biti izuzetno visokog kvalitetafoto: REUTERS

U maloj radnji blizu kafića u Prištini, od 11 kovanica od dva eura prodavačica je kazala da vjeruje da je njih šest lažno, i da je u upotrebi toliko lažnih kovanica da ona nema izbora osim da ih prihvata.

U policijskoj forenzičkoj laboratoriji policije, u prvoj polovini ove godine pregledano je više od 30.000 lažnih kovanica od dva eura, u poređenju sa 4.451 u istom periodu prošle godine.

„Kvalitet varira od veoma lošeg do veoma dobrog“, kazao je Vjolca Mavrići, ekspert za falsifikovani novac.

„Ranije, lažni novčići nijesu bili namagnetisani, a sada jesu, ranije su bili lakši od pravih, a sada su iste težine".

Policija je saopštila da su prošle godine poslali 804 slučaja tužiocima u vezi sa falsifikovanjem novca, a do sada ove godine 486 slučajeva. U aprilu su uhapsili muškarca i ženu koji su iz Sjeverne Makedonije pokušali da u zemlju unesu 10.600 lažnih kovanica od dva eura.

Na mnogim snimcima na društvenim mrežama na albanskom jeziku nude se lažne kovanice ili druge falsifikovane evropske novčanice po cijeni od 10 do 20 odsto od njihove nominalne vrijednosti.

Kosovske vlasti su u aprilu uhapsile muškarca i ženu koji su iz Sjeverne Makedonije pokušali da u zemlju unesu 10.600 lažnih kovanica od dva eura.

Upravnik državne parking kompanije u Prištini, Sokol Havoli, kazao je da je primao toliko lažnih kovanica od dva eura, u vrijednosti do 150 eura dnevno, da je na kraju odbijao da uopšte primi tu kovanicu. Sada je dobio velike mašine, koje su mu donirale lokalne banke, kako bi identifikovao lažne kovanice.

Centralna banka Kosova saopštila je za Rojters da banke i druge finansijske institucije treba da prijave sav falsifikovani novac koji dobiju od klijenata.

Međutim upravniku jednog supermarketa u Prištini, koji je želio da ostane anoniman, i koji mora da deponuje dnevnu zaradu u banku, lakše je da lažne kovanice od dva eura proslijedi drugim potrošačima umjesto da rizikuje krivično gonjenje ako ih odnese u banku.

„Ne nosim te kovanice u banku jer znam da će pozvati policiju i mogu me uhapsiti... vraćam ih mušterijama narednog jutra i primam nove“, kazao je on.

„Mi na Kosovu smo se uvijek žalili što nemamo našu valutu, izgleda da je sada imamo - lažne kovanice od dva eura“.

Bonus video: