Kurti: Pregovori sa Srbijom u ćorsokaku

Kurti je svoj posljednji neuspjeli sastanak sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem 14. septembra u Briselu opisao kao debakl, dodajući da je specijalni izaslanik EU Miroslav Lajčak "izgubio neutralnost"

14482 pregleda 12 komentar(a)
Kurti i Vučić na jednom od prethodnih razgovora, Foto: Printscreen YouTube/ Top Channel Albania
Kurti i Vučić na jednom od prethodnih razgovora, Foto: Printscreen YouTube/ Top Channel Albania

Kosovski premijer Aljbin Kurti ocijenio je da su pregovori Kosova i Srbije uz posredovanje EU postali toliko jednostrani da su dospijeli u ćorsokak i optužio predsjednika Srbije Aleksandra Vučića da ga je vrijeđao, a evropske posrednike da nisu pokušali da to spriječe.

U danas objavljenom intervjuu za britanski Gardijan, Kurti je rekao da je kontinuirana nestabilnost učinila region "igralištem za geopolitičke igre Ruske Federacije i Narodne Republike Kine".

Kurti je svoj posljednji neuspjeli sastanak sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem 14. septembra u Briselu opisao kao debakl, dodajući da je specijalni izaslanik EU Miroslav Lajčak "izgubio neutralnost".

Prema Kurtijevim riječima, Lajčak nije uspio da prenese kosovskim građanima pismenu pregovaračku poziciju Srbije, već im je ona predstavljena tek nakon što su pregovori prekinuti. Kurti je rekao da je dokument star više od šest mjeseci.

"Nema daljeg pomaka ovom metodom. Sastanak od 14. septembra pokazao je granice starih metoda", rekao je Kurti.

Kako prenosi Gardijan, kosovski premijer je optužio Vučića da ga je tokom razgovora vrijeđao, što je, kako je rekao, postala redovna pojava bez pokušaja posrednika da to spriječe.

"On je dosta često vrijeđao i psovao na srpskom tokom ove dvije godine…Tražio sam od posrednika da ga zaustave i da to osude, ali to se nikada ne dešava”, rekao je Kurti.

Gardijan podsjeća da je, prema saopštenju kabineta predsjednice Kosova Vjose Osmani, na samitu u Moldaviji 1. juna, kome su prisustvovali predsjednik Francuske Emanuel Makron, njemački kancelar Olaf Šolc i visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbjednost Žozep Borelj, Vučić uvrijedio kosovsku predsjednicu.

"On se predsjednici Kosova i osoblju u njenoj pratnji obratio pogrdnim i uvrijedljivim izrazom 'pacovi'", rekao je Bljerim Velja, šef kabineta Osmanijeve. "Vučićevi napadi bijesa odražavaju njegovu ličnost i nesposobnost da prihvati različita mišljenja", dodao je.

Jedan izvor je rekao da iako Makron i Šolc nisu mogli da razumiju šta Vučić govori, njegov govor tijela pokazivao da je iritiran i da ne želi da bude u istoj prostoriji sa Kosovarima.

Kurti nije želio da precizira koje je epitete srpski predsjednik navodno upotrijebio protiv njega, ali kosovske diplomate kažu da je jedna od uvrijedljivih riječi korišćenih na ranijim sastancima bila "Šiptar", pogrdan naziv za kosovske Albance na srpskom jeziku.

"Kao školski nasilnik kome školska uprava odaje počasti, osim što je u ovom slučaju školski nasilnik počinio genocid i vjerni je saveznik Putina", rekao je Kurti.

Kancelarija predsjednika Srbije nije odgovorila na zahtjeve za komentar.

Gardijan navodi da od izbijanja rata u Ukrajini, Kosovo vjeruje da se prioritet promijenio kako bi se osiguralo da Srbija dodatno ne padne pod uticaj Rusije.

Priština tvrdi da su EU i SAD usredsredile svoje kritike na Kurtijevu vladu zbog toga što nije uspostavila asocijaciju opština sa srpskom većinom kako bi srpskim oblastima dala veću autonomiju dok Kurti odbija da povuče taj potez bez odgovarajućih koraka iz Srbije, ističući da ništa u Vučićevom ponašanju ne sugeriše da mu se može vjerovati, dodaje list.

Kurti je za Gardijan rekao da je otišao na posljednji sastanak 14. septembra sa predlozima o redosljedu koraka kosovske i srpske strane.

Prema njegovim riječima, Lajčak, izaslanik EU, rekao je da predlozi neće funkcionisati jer su u suprotnosti sa stavom Srbije, a kada je kosovski premijer zatražio da vidi papir sa stavom Srbije, Lajčak je rekao da je on dat Kurtijevom zamjeniku pre sastanka.

Zamjenik je, međutim, rekao da nije dobio ništa, pa je Kurti otišao da se suoči sa Lajčakom, koji je tada rekao da njegov tim još pokušava da preuzme dokument iz svojih fajlova.

Prema Kurtijevim riječima, ispostavilo se da je nedostajući dokument izradila Srbija još prije martovskog sporazuma i da insistira na tome da nema napretka dok Kurti ne formira Asocijaciju srpskih opština, a Lajčak je bespogovorno prihvatio srpske uslove.

"Zato sam bio zgrožen. Bio sam šokiran", rekao je Kurti. "Mislim da EU27 nije obaviještena o tome. Povjerili su ovaj veoma važan posao ovoj osobi koja je izgubila neutralnost", rekao je.

Lajčakova kancelarija nije željela da komentariše ovu Kurtijevu verziju događaja.

Glavni portparol EU za spoljne poslove rekao je da Kurtijev izvještaj "ne odražava istinu i da je netačan". On je rekao da je 27 država članica ponovilo punu podršku dijalogu, Borelju koji vodi razgovore i Lajčaku. On je kritikovao Kurtija zbog kršenja povjerljivosti.

"Dvadeset i sedam država članica EU takođe su podsjetile gospodina Kurtija na odgovornost da se poštuje princip povjerljivosti u dijalogu, koji je ključna komponenta svakog politički osjetljivog pregovaračkog procesa", rekao je portparol, navodi Gardijan.

Bonus video: