BLOG Osmani: Nadam se da će biti sankcija Srbiji zbog napada na sjeveru Kosova

U nedjelju 24. septembra u selu Banjska u zvečanskoj opštini na Kosovu u zasjedi je ubijen narednik Kosovske policije, a dva policajca su ranjena

79212 pregleda 35 reakcija 35 komentar(a)
Policija na putu ka selu Banjska, Foto: Reuters
Policija na putu ka selu Banjska, Foto: Reuters
Ažurirano: 26.09.2023. 21:59h
Završeno
22:00h

Predsjednica Kosova Vjosa Osmani je tokom sastanka sa ambasadorom SAD Džefrijem Hovenijerom izrazila danas nadu da će Srbiji biti "uvedene sankcije zbog direktnog učešća u napadu na pripadnike Kosovske policije na sjeveru".

U saopštenju kabineta predsjednice Kosova, se navodi da su "ona i Hovenijer razgovarali o bezbjednosnoj situaciji poslije terorističkog napada na sjeveru zemlje".

Prema njenim riječima, za napad u kojem je poginuo narednik kosovske policije Afrim Bunjaku treba da snosi odgovornost srpska država.

"Predsjednica je istakla da za ovaj teroristički napad i akt agresije Srbije treba da postoji odgovornost srpske strane. Ona je rekla i da se nada da će, nakon što zemlje saveznice završe interne procedure za potvrđivanje informacija u vezi sa najnovijim napadom na Kosovo, preduzeti konkretne mjere i sankcije protiv Srbije, zbog njenog direktnog učešća u tom napadu, bilo kao pokretač, organizator ili facilitator", navodi se u saopštenju.

Dodaje se da je ambasador Hovenier još jednom izrazio saučešće zbog ubistva kosovskog policajca.

Vjosa Osmani je sa svoje strane zahvalila saveznicima, prije svega SAD, na podršci i solidarnosti poslije ubistva policijskog narednika, heroja Kosova Afrima Bunjakua, kao i na saradnji i podršci bezbjednosnih institucija tokom ovog događaju u vrijeme kada je ozbiljno bila ugrožena bezbjednosti Kosova.

(BETA)

20:25h

Ministar unutrašnjih poslova Kosova Dželjalj Svećlja rekao je da su Srbi koji su se sukobili sa policijom "planirali da destabilizuju Sjever, a zatim da proglase autonomiju kod rijeke Ibar".

Svećlja je rekao da se potpredsjednik Srpske liste, Milan Radoičić "po svoj prilici nalazi u Vojnoj bolnici u Beogradu", prenosi portal Kallxo.

"Da, Radoičić se po svoj prilici nalazi u Vojnoj bolnici u Beogradu. Tamo nije sam. Ima i ranjenih u bolnici u Novom Pazaru, gradu blizu granice sa Kosovom", rekao je on u intervjuu za Euronews.

On je ponovio da će "tražiti da oni koji su učestvovali u sukobu sa policijom Kosova, povrijeđeni ili nepovrijeđeni, budu predati kosovskim organima".

20:09h

Kfor je saopštio da je Kosovska policija u Banjskoj intervenisala u skladu sa svojim ovlašćenjima za sprovođenje zakona.

„Trupe Kfora su bile prisutne u tom području, pažljivo pratile situaciju i bile spremne da reaguju ako bude potrebno“, naveli su, prenosi N1.

Dodali su da su Kosovska policija, Euleks i Kfor djelovali u bliskoj koordinaciji.

„Komandant Kfora ostaje u redovnom kontaktu sa svim stranama, uključujući Euleks, predstavnike kosovskih institucija i bezbjednosnih organizacija i načelnika Generalštaba Vojske Srbije“, ističu iz Kfora.

Naglasili su da će NATO, kroz Kfor, uvijek preduzimati sve neophodne radnje za održavanje bezbjednog okruženja i slobode kretanja za sve zajednice na Kosovu, „nepristrasno i u skladu sa mandatom zasnovanim na Rezoluciji 1244 Savjeta bezbjednosti UN iz 1999. godine“.

„KFOR će takođe nastaviti da obezbjeđuje bezbjednosni okvir neophodan da bi dijalog Beograda i Prištine uz posredovanje EU napredovao. Dijalog Beograda i Prištine uz posredovanje EU jedini je način da se riješe otvorena pitanja i da se postigne trajno rješenje koje poštuje prava svih zajednica“, zaključeno je u saopštenju.

20:03h

Derek Šole, savjetnik američkog državnog sekretara Entonija Blinkena, objavio je da je razgovarao sa kosovskim premijerom Aljbinom Kurtijem i predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem poslije napada koji je u nedjelju počinjen selu Banjska na sjeveru Kosova.

“Snažno sam osudio nasilje nad pripadnicima Policije Kosova i izajvio saučešće povodom pogibije narednika Afrima Bunjakua. Obje strane moraju da se vrate dijalogu, kojim posreduje Evropska unija i primijene obaveze dogovorene u Ohridu”, napisao je Šole u objavi na društvenoj mreži Iks (X) - u kojoj je napad na pripadnike kosovske policije označio gnusnim, prenosi Glas Amerike.

Šole je prenio da je u razgovoru sa predsjednikom Srbije ukazao na važnost smirivanja napetosti.

“Istakao sam značaj hitne deeskalacije na sjeveru Kosova i suzdržavanja od poteza koji bi mogli da raspiruju tenzije. Gubitak ljudskih života ističe potrebu hitnog uspostavljanja mira i povratka dijalogu kojim posreduje Evropska unija”, objavio je Šole.

19:56h

Premijer Kosova Aljbin Kurti objavio je danas na društvenoj mreži X, nekadašnjem Tviteru, fotografije pripadnika kosovske policije dok Srbima u Banjskoj kod Zvečana dijele prehrambene pakete, navodeći da je policija "na usluzi" građanima Kosova.

Kurti je u objavi izrazio zahvalnost stanovnicima Banjske "na smirenosti i povjerenju".

"Pored izvođenja antiterorističkih operacija, Kosovska policija je podijelila više od 100 paketa sa hranom većinskim srpskim stanovnicima u Banjskoj, istovremeno rješavajući druge osnovne potrebe. Zahvaljujem našim građanima na smirenosti, opreznosti i povjerenju. Policija je tu da vam pomogne", napisao je Kurti.

(BETA)

18:42h

Inicijativa mladih za ljudska prava ocijenila je danas da je odnos institucija i najviših predstavnika Srbije prema događaju u Banjskoj duboko pogrešan i štetan.

Iz te organizacije su u saopštenju izrazili zabrinutost zbog iskazane javne državne podrške nasilnom paravojnom djelovanju.

"Iako to predstavnicima vlasti Srbije nije prvi put da slave osobe zbog njihovih kriminalnih aktivnosti, koji poslije bivaju obavijeni plaštom patriotizma, ubistvo kosovskog policajca i višesatna razmjena vatre u Banjskoj prijete da postanu okidač za produbljivanje sukoba i nastavak tenzija između Srbije i Kosova", napisali su u saopštenju iz Inicijative mladih za ljudska prava.

Dodali su da svjesno propuštanje da se ukaže na odgovornost lica koja su inicirala oružani sukob predstavlja normalizaciju paravojnog udruživanja i nasilnog rješavanja problema, a ne normalizaciju odnosa sa Kosovom.

"Proglašenjem dana žalosti bez jasne osude postupaka nasilne grupe u čijem je posedstvu pronađena ogromna količina ilegalnog oružja, dovodi javnost u zabludu nanoseći dugoročnu štetu procesu pregovora i ljudima koji žive na Kosovu. Izbor da se heroizuju i opravdaju postupci osoba koje se sumnjiče za niz teških krivičnih djela, a koje su ubijene u akciji kosovske policije, doprinosi kolektivnoj stigmatizaciji pripadnika srpske nacionalnosti kao kriminalaca. Na ovaj način se širi strah od ratnog sukoba, posebno na sjeveru Kosova", istakli su u ovoj organizaciji.

(BETA)

18:34h

Policija Kosova je potvrdila da su dvojica uhapšenih 25. septembra u hotelu Banjska zbog posjedovanja oružja povezani sa napadom na policiju Kosova u kojem je ubijen policijski službenih Afrim Bunjaku i povrijeđeno nekoliko drugih, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Time se broj uhapšenih, koji se povezuju sa napadom 24. septembra u Zvečanu na sjeveru Kosova, povećao na osam.

Policiju Kosova je 24. septembra napala grupa maskiranih i naoružanih lica, nakon što je pokušala da ukloni barikadu od dva kamiona postavljenu u pravcu sela Banjska, opština Zvečan na sjeveru Kosova.

U razmeni vatre policija je ubila trojicu napadača srpske nacionalnosti, dok je njih šest uhapšeno. Dan kasnije, 25. septembra u Banjskoj je uhapšeno još dvoje.

Kako se navodi u saopštenju policije, prilikom hapšenja dvojice osoba u hotelu Banjska, oduzet je blindirani automobil i oružje različitog kalibra.

Izmjena: 18:43h
18:24h

Više stotina građana okupilo se danas u centru Zvečana gdje su ispred spomenika kralju Milutinu, palili svijeće uz fotografije trojice Srba sa sjevera Kosova koji su po još uvijek nezvaničnim saznanjima, poginuli u sukobu s kosovskom policijom na području sela Banjska.

Pozivajući se na nezvanična saznanja, portal Kossev je prenio da su na fotografijama djelimično prekrivenim crnim florom, N.S. iz Zvečana i B.M. i I.M. iz Leposavića.

Navodi se i da su među građanima koji odaju poštu članovi porodice jednog od ubijenih ali i funkcioneri Srpske liste, Ivan Todosijević i Miljana Nikolić.

Portal je prenio i da u centru Zvečana nema pripadnika ni kosovske policije ni misija KFOR i Euleks.

Najavljeno je da će od 18 časova pošta ubijenim Srbima biti odata i u Kosovskoj Mitrovici i u Leposaviću.

(BETA)

Izmjena: 18:45h
18:22h

Predsjednik Demokratske stranke (DS) Zoran Lutovac izjavio je danas da bi Skupština Srbije trebalo hitno da razgovara o okolnostima koje su dovele do sukoba u mjestu Banjska na Kosovu, i da on ne bi imao problem da podrži zahtjev za takvom sjednicom ni ako ga prvi podnesu Dveri ili Narodna stranka.

"Možda ćemo i mi tražiti tu sjednicu, neophodno je da se u parlamentu raspravlja o ovoj temi, ali to nije dovoljno. Ja sam ranije pokrenuo inicijativu za sjednicom da se utvrdi odgovornost Aleksandra Vučića za sva kršenja Ustava i za sve što je radio ovih godina", rekao je Lutovac u emisiji Pravi ugao na RTV.

(BETA)

Izmjena: 18:45h
18:19h

Američka novinska agencija Asošiejted pres (AP) piše da je "malo vjerovatno" da će KFOR ispuniti današnji zahtjev predsjednika Srbije Aleksandra Vučića da od "policije Aljbina Kurtija" preuzme brigu o bezbjednosti sjevera Kosova, što je Vučić jutros tražio u razgovoru sa predstavnicima Kvinte u Beogradu.

Međutim, piše dalje AP, "iz NATO-a nije odmah bilo reakcije na Vučićev zahtjev, ali je malo vjerovatno da će on biti odobren jer je primarna uloga tih trupa (4.500 vojnika KFOR-a) mirovna, a ne policijska".

AP piše da je dosad "Vučić, proruski političar, često govorio protiv NATO-a i njegove mirovne misije na Kosovu, okrivljujući je što navodno nije zaštitila manjinske Srbe od uznemiravanja od strane kosovskih Albanaca".

(BETA)

Izmjena: 18:46h
17:56h

Još jedno oklopno vozilo, dva automobila i teške mašine (bager) - sve puno velikom količinom oružja, nova je zapljena Kosovske policije iz sela Banjska, prenosi N1. Policija je potvrdila da je dio oružja pronađena u manastiru u Banjskoj, kao i jedan pancir, odnijet sa mjesta gdje je ubijen policajac.

Čelnik kosovskog MUP-a, prenosi KoSSev, je rekao da se vrijednost zaplijenjenog oružja procjenjuje na pet miliona eura.

17:10h

Ambasadori članica Evropske unije razmatraju u Briselu "dalje pogoršanje krize na Kosovu" poslije sukoba kosovske policije s naoružanom grupom Srba u selu Banjska, na sjeveru Kosova, u kojem su poginuli kosovski policajac i četvorica napadača, potvrdili su novinarima zvaničnici EU.

Portparol u Evropskoj komisiji Peter Stano je prethodno saopštio da je to dio političko-diplomatskih postupaka i kontakata "s ciljem da se ustanovi šta se tačno dogodilo i koje akcije će zemlje Unije preduzeti s tim u vezi".

Stano je predočio da dok se ne završi zvanična istraga i ne prikupe sve činjenice EU ne želi da se izjašnjava, donosi ocjene i osuđuje moguće organizatore i vinovnike nasilja.

Rekao je da još traje istraga kosovske policije kojoj Euleks i Kfor pružaju pomoć na njen zahtjev.

"Nužno je da ustanovimo ko je organizovao, a ko je izvršio ovaj teroristički napad, a odgovorne bi onda trebalo privesti pravosudnim organima", rekao je Stano.

Portparol visokog predstavnika EU Žozepa Borelja je kasazo da "Euleks u skladu sa svojim mandatom radi sve što može da bi pružio podršku kosovskoj policiji ukoliko to ona zatraži".

Po riječima Stanoa, šef misije Euleksa na Kosovu, general-major italijanskih karabinijera Đovani Pjetro Barbano je u stalnoj vezi s Boreljom i obavještava ga o svim saznanjima.

Stano je dodao da je EU u stalnoj vezi s učesnicima dijaloga Beograd-Priština i još jednom naglasio da je, "kada su u pitanju teroristički napadi, najvažnije obaviti potpunu istragu i ustanoviti ko snosi odgovornost".

(BETA)

Izmjena: 18:46h
16:28h

Ministar trgovine Srbije Tomislav Momirović je ocijenio danas da tragični događaji u nedjelju u selu Banjska na Kosovu pokazuju "kakva budućnost čeka region ako se ne izgrade mehanizmi da sve etničke zajednice mogu da učestvuju u javnom i ekonomskom životu", i ako se ne uvede samouprava ugovorena Briselskim sporazumom za opštine sa srpskom većinom na Kosovu.

"Od najveće važnosti je shvatiti da dugi period unilateralnog i autističnog pristupa, kao i kršenje osnovnih ljudskih i političkih prava ima svoju posljedicu - gubitak ljudskih života", rekao je Momirović u Tirani na Forumu ministara ekonomija Berlinskog procesa i Biznis forumu.

(BETA)

16:26h

Predsjednik PUPS-a – Partije ujedinjenih penzionera, poljoprivrednika i proletera Srbije Milan Krakobabić izjavio je danas da ne smije da bude ni novih dioba, ni novih seoba Srba.

"Napetost, sukobi i eskalacija – sve to za naše ljude na Кosovu i Metohiji znači samo jedno: da im je dogorjelo do nokata, rekao je Krakobabić na skupu PUPS-a u Kragujevcu.

Dodao je da je nastavak pregovora imperativ, prije svega, sa zemljama Кvinte, na čelu sa Sjedinjenim Američkim Državama.

"One moraju biti pouzdan garant bezbjednosti Srba na Кosovu i Metohiji. A što se nas iz PUPS-a tiče, ne smije da bude ni novih dioba ni novih seoba Srba", kazao je Krkobabić.

(BETA)

Izmjena: 17:11h
16:24h

Predsjednik Nove Demokratske stranke Srbije (Novi DSS) Miloš Jovanović ocijenio je danas da posljednji događaj na Kosovu gdje su poginula i četvorica Srba, pokazuje da mora da se promijeni vlast Srpske napredne stranke (SNS) i odbaci njena "katastrofalna politika po pitanju KiM".

Jovanović je u saopštenju ocijenio da se došlo do toga da zbog situacije na Kosovu i Metohiji "likuju secesionističke snage i secesionistička policija".

"Ovo je kraj i ova tragična situacija je pokazala da moramo da se trgnemo i da temeljno mijenjamo stvari u Srbiji. Ova vlast mora da se mijenja, jer je 12 godina njihove, i četiri godine politike od 2008. dovelo do ovoga. Nedostojno se ponašaju u ovoj situaciji i moraju da odu", naveo je Jovanović.

Po njegovim riječima, potrebno je da se promijene ljudi u Srbiji i odnos prema istoriji, da se vrati samopouzdanje narodu i da se shvati da "bez borbe, koja nije nužno rat, nema odbrane Srbije".

(BETA)

Izmjena: 18:46h
16:21h

Analitičar Dragomir Anđelković smatra da je ostvariv zahtjev predsjednika Srbije Aleksandra Vučića da Kfor preuzme brigu o bezbjednosti na sjeveru Kosova, ali da to ne bi trajno riješilo problem, već bi ga samo odložilo.

On je danas za Betu rekao da bi u tom slučaju sva sporna pitanja, zbog kojih je situacija na Kosovu takva kakva je, i dalje ostala otvorena, što znači da bi sukob i bezbjednosni izazovi bili samo odgođeni, a problemi ne bi bili riješeni.

"Kfor je dio problema, a ne dio rješenja. Oni su i tokom najnovijeg incidenta na sjeveru Kosova i Metohije imali određenu ulogu i bili su umiješani u događaje u Banjskoj jer su, to je sada očigledno, pružali logiastiku Albancima", kaže Anđelković.

On dodaje da Srbija mora da traži hitnu sjednicu Savjeta bezbjednosti UN o stanju na Kosovu i o sprovođenju Rezolucije 1244 iz 1999. godine što Srbija do sada nije nijednom tražila.

"Na toj sjednici bi trebalo da bude istaknuto, pogotovo sada nakon insistiranja svjetskih moćnika na poštovanju principa očuvanja suvereniteta i teritorijalnog integriteta, da Zapad i Albanci krše Rezoluciju 1244 po kojoj su Kosovo i Metohija sastavni dio Srbije. Ujedno, Srbija bi trebalo da insistira da se poštuje član Rezolucije koji govori o povratku do 1.000 vojnika koji bi preuzeli brigu o bezbjednosnim pitanjima na sjeveru Kosova i Metohije, odnosno u četiri opštine sa većinskim srpskim stanovništvom", rekao je Anđelković.

On objašnjava da je ovo pravi trenutak za to jer bi u Savjetu bezbjednosti UN Srbija imala podršku Rusije i Kine, a "ni zapadne zemlje se sigurno ne bi tome suprotstavile u onoj mjeri u kojoj su to do sada činile", smatra Anđelković.

(BETA)

Izmjena: 18:46h
16:20h

Predsjednik stranke Srbija Centar (SRCE) Zdravko Ponoš je danas ocijenio da su događaji u selu Banjska na sjeveru Kosova "demonstracija nemoći" vlasti u Beogradu koja, po njegovim riječima, sada pokušava da "skine odgovornost sa sebe".

Ponoš je za Televiziju N1 izjavio da oružani sukob pripadnika kosovske policije i Srba sa sjevera Kosova, u kojem je u nedjelju poginulo najmanje pet osoba, izgleda kao "pripremljena operacija za uništavanje grupe naoružanih Srba".

"To se vidi iz logističke i medijske pripreme i snimanja 'u stilu televizije CNN' iz dronova, što pokazuje apsolutnu dominaciju jedne strane", naveo je Ponoš, prenijela je stranka SRCE.

On je ocijenio da "nije isključeno da je cilj svega bilo ubrzanje procesa i zatvaranje 'kosovske knjige' u predviđenom roku".

"Ništa ne može da abolira ovu vlast i oslobodi je odgovornosti jer od 2012. godine imamo 'odgurivanje Kosova od Srbije' preko predaje institucija i vođenja loše politike. Kurti je nažalost nadigrao Vučića koji je sada dodatno ucijenjen - pored Jovanjice i šefa BIA koji je pod sankcijama, sad ima i organizovanje oružane pobune", dodao je Ponoš.

(BETA)

16:15h

Predsjednik Narodnog pokreta Srbije (NPS) poslanik Miroslav Aleksić izjavio je danas da su predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i potpredsjednik Srpske liste Milan Radoičić najodgovorniji za prolivenu krv u Banjskoj.

Komentarišući snimak koji je objavio kosovski ministar policije Dželjalj Svećlja, a na kome se u manastiru Banjska u punoj ratnoj opremi vidi Radoičić, Aleksić je agenciji Beta rekao da je politika Srpske liste, Srpske napredne stranke (SNS) i Aleksandra Vučića prema Kosovu doživjela debakl.

Naglasio je da zbog izgubljenih života na sjeveru Kosova, Vučić mora da snosi odgovornost.

"Poslije oružanog sukoba u Banjskoj, u kome je najmanje četvoro ljudi poginulo, Aleksandar Vučić bi morao da podnese ostavku. Milan Radoičić nije mogao da oružano organizuje nekoliko desetina Srba na sjeveru bez znanja i odobrenja Vučića i srpskih bezbjednosnih službi. Njih dvojica su najodgovorniji za prolivenu krv u Banjskoj", kazao je Aleksić.

Naveo je da Srbija plaća "skupu cijenu katastrofalne politike režima" Aleksandra Vučića.

(BETA)

Izmjena: 18:47h
13:57h

Evropska unija (EU) insistira na neophodnost da se razjasne sve okolnosti napada na sjeveru Kosova koji se desio 24. septembra, a da se odgovorni za ovaj napad suoče sa pravdom.

"Sada je za nas veoma važno da se utvrde sve činjenice, da se u potpunosti rasvjetli i ispita šta se i kako desilo, ko je učestvovao i organizovao i da se svi odgovorni za ovaj gnusni teroristički napad privedu pravdi. To je nesumnjivo veoma čvrst i jasan stav Evropske unije", naveo je portparol EU Peter Stano.

On je potvrdio da je visoki predstavnik Evropske unije za zajedničku spoljnu politiku i bezbjednost Žozep Borelj u stalnom kontaktu sa akterima unutar EU ali i u regionu.

Zemlje članice EU, prema njemu, analiziraju situaciju i na predstojećim sastancima oko ovog pitanja će se raspravljati i o narednim koracima.

12:51h

Ambasador SAD u Srbiji Kristofer Hil izjavio je danas u Beogradu da je eskalacija nasilja u Banjskoj na Kosovu "tragičan događaj", te da se razmatraju dalji koraci.

Hil je jutros bio na sastanku "Kvinte" s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, ali nije odgovorio na pitanje novinara o čemu su razgovarali.

"Svi moramo da osudimo ubistvo pripadnika kosovske policije i uvijek žalimo za gubitkom života, ali moramo da nastavimo sa političkim procesom. Odvijaju se procesi kako da se podstakne dijalog", rekao je Hil u javnoj debati "Promijenjeno geopolitičko okruženje i izazovi međunarodnom pravnom poretku".

Hil je rekao da narednih dana i nedjelja diplomatski proces mora biti "ojačan".

"Ova situacija je tretirana veoma ozbiljno i vode se mnogi razgovori o tome koje korake treba preduzeti", rekao je on.

(BETA)

Bonus video: