Vučić: Kfor da brine o bezbjednosti na sjeveru Kosova

Niko još nije preuzeo odgovornost za napad na kosovsku policiju u Banjskoj, u Srbiji za danas proglašen dan žalosti

11788 pregleda 5 komentar(a)
Kosovska policija sprovodi jednog od optuženih za učešće u napadu u Banjskoj, Foto: Rojters
Kosovska policija sprovodi jednog od optuženih za učešće u napadu u Banjskoj, Foto: Rojters

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić zatražio je juče da NATO snage stacionirane na Kosovu preuzmu ulogu očuvanja bezbjednosti na sjeveru zemlje, nakon što su u sukobu naoružanih Srba i kosovske policije u nedjelju stradali jedan policajac i četvorica napadača što je podstaklo nove strahove međunarodne zajednice za stabilnost Kosova i regiona.

“Ponovio sam stavove Srbije o posljednjim događajima na Kosovu i Metohiji i zatražio da KFOR preuzme brigu o svim bezbjednosnim pitanjima na sjeveru Kosova umjesto Kurtijeve policije”, napisao je Vučić nakon sastanka s ambasadorima zemalja Kvinte - SAD, Velike Britanije, Francuske, Italije i Njemačke, kao i sa šefom Delegacije Evropske unije u Srbiji.

Vučić na sastanku sa ambasadorima Kvinte
Vučić na sastanku sa ambasadorima Kvintefoto: Beta

On je, kako je prenijela Beta, rekao da je postavio i pitanje zašto je Euleks bio odbijen od strane kosovske policije da prisustvuje samoj operaciji koja je sprovođena na teritoriji sjevera Kosova.

Na Kosovu je u okviru mirovne misije stacionirano oko 4.500 vojnika KFOR-a. NATO juče nije reagovao povodom Vučićeviog zahtjeva, ali je, kako ističe agencija Asošiejtid pres, malo vjerovatno da će biti prihvaćen jer je osnovna uloga ovih trupa očuvanje mira, a ne obavljanje policijskih zadataka.

Ambasador SAD u Srbiji Kristofer Hil izjavio je juče u Beogradu da je eskalacija nasilja u Banjskoj na Kosovu “tragičan događaj”, te da se razmatraju dalji koraci, ali nije odgovorio na pitanje novinara o čemu su razgovarali na sastanku Kvinte sa Vučićem.

Vučić, koji se u ponedjeljak našao na meti kritika da je predugo čekao sa obraćanjem povodom događaja u nedjelju na Kosovu i da je svu krivicu svalio na kosovske Srbe, juče je u objavi na Instagramu naveo da su ovo “jedni od najtežih trenutaka za Srbiju”, a za danas je u Srbiji proglašen dan žalosti.

“Vlada Srbije moli sve medije i organizatore javnih manifestacija da u srijedu, 27. septembra, prilagode svoj program danu žalosti i na taj način odaju poštu nastradalima na Kosovu i Metohiji”, navodi se u saopštenju Vlade.

“Srbija nema problem da kaže da osuđuje ubistvo albanskog policajca, ali ne možemo da budemo nijemi, gluvi i slijepi na progon i ubijanje srpskog naroda na Kosovu”, kazao je srpski ministar odbrane Miloš Vučević nakon sastanka sa norveškim kolegom Bjernom Arildom Gramom u Beogradu.

Na Kosovu je u okviru mirovne misije stacionirano oko 4.500 vojnika KFOR-a, ali je malo vjerovatno da će Vučićev zahtjev biti prihvaćen jer je osnovna uloga ovih trupa očuvanje mira, a ne obavljanje policijskih zadataka, ističe agencija AP

Nijedna grupa još nije preuzela odgovornost za napad niti objasnila motive napadača. Kosovo optužuje Srbiju da logistički podržava “terorističku kriminalnu jedinicu” koja se sukobila sa policijom, dok je Vučić kazao da su napadači lokalni Srbi “koji više ne mogu da trpe teror” kosovskog premijera Aljbina Kurtija.

Dvojica Srba koji su uhapšeni u pucnjavi pojavili su se u utorak, sa lisicima i u pratnji teško naoružane policije, pred sudom u Prištini, objavio je Rojters.

Dejan A. Vasić, advokat koji zastupa Dušana Maksimovića, osumnjičenog za učešće u pucnjavi, rekao je da planira da uloži žalbu na 30 dana pritvora koji je određen njegovom klijentu.

“Naveli smo neke činjenice... koje ukazuju da je ovo možda više nesporazum nego nešto što bi se moglo povezati sa zločinom”, rekao je Vasić novinarima u Prištini.

Sud je saopštio da je treći osumnjičeni napadač, koji je ranjen, već iznio svoju odbranu pred sudijom u bolnici, gdje je optužen za učešće u terorističkom napadu i određen mu je pritvor od mjesec dana”.

Kosovske vlasti juče su ponovile optužbe da je grupu koja je u nedjelju napala kosovsku policiju predvodio potpredsjednik Srpske liste, najveće partije kosovskih Srba koja ima podršku Beograda.

Kosovski ministar policije Dželal Svečlja objavio je na Fejsbuku video snimak iz manastira Banjska, na kojem se, kako on tvrdi, vidi i potpredsjednik Srpske liste Milan Radoičić.

“Ovaj na slikama ispod je Milan Radoičić, potpredsjednik Srpske liste, takođe sa crne liste SAD i Ujedinjenog Kraljevstva. Glavni zločinac Radoičić bio je vođa ove terorističke grupe i napada u kojem je ubijen policajac Afrim Bunjaku. Ovo je još jedan dokaz njegove terorističke aktivnosti protiv Republike Kosovo. Potpredsjednik Srpske liste je vođa terorističkog napada i grupe terorista”, napisao je Svečlja.

Dodao je da se “mapa terorističkog napada svakodnevno pojašnjava”. “Aleksandar Vučić preko Srpske liste, a oni preko svog potpredsjednika Radoičića, preduzeli su terorističku akciju protiv pravnog i ustavnog poretka Republike Kosovo, pokušavajući da destabilizuju našu Republiku. Dakle, Srpska lista svoje učešće na Kosovu vidi samo na teroristički način. Nijesu uspjeli”.

Svečlja je snimak na kojem tvrdi da se vidi Radoičić juče objavio nakon što je Srpska lista proglasila trodnevnu žalost zbog “pogibije sugrađana”.

“Proglašavaju se 26, 27. i 28. septembar danima žalosti povodom pogibije naših sugrađana u tragičnom događaju u Banjskoj, u opštini Zvečan”, navodi se u saopštenju Srpske liste i dodaje da će svi događaji zabavnog karaktera biti otkazani. “U ime Srpske liste i srpskog naroda sa Kosova i Metohije izražavamo najdublje saučešće porodicama stradalih, a povrijeđenima želimo brz oporavak”, stoji u saopštenju.

Građani Zvečana odaju poštu kosovskim Srbina stradalim u Banjskoj
Građani Zvečana odaju poštu kosovskim Srbina stradalim u Banjskojfoto: REUTERS

Portal Kossev sinoć je objavio da se više stotina građana okupilo juče u centru Zvečana gdje su palili svijeće uz fotografije trojice Srba sa sjevera Kosova koji su poginuli u sukobima u Banjskoj. Među građanima koji su odali poštu su, kako je objavio portal, članovi porodice jednog od ubijenih, ali i funkcioneri Srpske liste.

Premijer Kosova Aljbin Kurti objavio je juče na društvenoj mreži X fotografije pripadnika kosovske policije dok Srbima u Banjskoj kod Zvečana dijele prehrambene pakete, navodeći da je policija "na usluzi" građanima Kosova. Kurti je u objavi izrazio zahvalnost stanovnicima Banjske "na smirenosti i povjerenju". "Pored izvođenja antiterorističkih operacija, Kosovska policija je podijelila više od 100 paketa sa hranom većinskim srpskim stanovnicima u Banjskoj, istovremeno rješavajući druge osnovne potrebe. Zahvaljujem našim građanima na smirenosti, opreznosti i povjerenju. Policija je tu da vam pomogne", napisao je Kurti.

Rama: Srbija poslala najgoru poruku regionu i evroatlantskoj zajednici

Povodom proglašenja dana žalosti u Srbiji, juče se oglasio premijer Albanije Edi Rama koji je, kako prenosi Kossev, naveo da je to najgora poruka koju Srbija može da pošalje.

“Zvanično proglašena žalost u Beogradu za pripadnicima oružane grupe koju su snage bezbjednosti Republike Kosovo uništile, nakon što je ta grupa oduzela život policajcu, najgori je signal koji Srbija može da pošalje regionu i evroatlantskoj zajednici!”, poručio je Rama.

“Premda je trebalo da otvori ozbiljnu istragu o članovima te kriminalne grupe, njihovim vezama sa trgovcima oružjem i drugim pojedincima ili subjektima, u Srbiji ili drugdje, potencijalno angažovanim u stvaranju oružanog pokreta na sjeveru Kosova, u Beogradu se ovim crnim proglašenjem koje nema veze sa 21. vijekom, raspiruje plamen oružanog sukoba kao nikada od 1999. godine”, naveo je albanski premijer.

Bonus video: