Šmit: BiH da se riješi Dodika prije ulaska u EU

Visoki predstavnik za BiH rekao je da ne može da zamisli da predsjednik RS i njegovo okruženje odlučuju o evropskim poslovima

2139 pregleda 9 komentar(a)
Milorad Dodik, Foto: Reuters
Milorad Dodik, Foto: Reuters

Bosna i Hercegovina bi trebalo da se riješi separatističkog srpskog lidera Milorada Dodika prije nego što se pridruži Evropskoj uniji, objavio je Fajnenšel tajms (FT) prenoseći izjavu visokog predstavnika za BiH Kristijana Šmita.

Šmit je rekao da ne može da zamisli da Dodik i njegovo okruženje odlučuju o evropskim poslovima.

„Ne mislim samo na njegovo blisko političko prijateljstvo sa Vladimirom Putinom, već i na (njegovo) nepredvidivo ponašanje“, rekao je Šmit.

Dok se Balkan priprema za pristupanje EU, Bosna je jedna od dvije zemlje koje tek treba da riješe čak i osnovna pitanja državnosti, a druga je Kosovo, piše britanski list.

FT podsjeća da je BiH zadesio najteži od jugoslovenskih ratova 1990-ih i da se od tada državom upravlja po međunarodnom mirovnom sporazumu. „I dalje je opterećena kriminalom, korupcijom, siromaštvom i emigracijom“, navodi list.

Danas Dodik dovodi u pitanje saveznu državu i traži otcjepljenje Republike Srpske, jedne od dvije ustavne jedinice BiH, uz podršku svog bliskog saveznika Putina, dodaje se u tekstu.

„Jasno je da je u Bosni posebna situacija. Mi nismo kao bilo koja druga zemlja kandidat, da samo dobijamo upitnik za pregovore od Evropske komisije“, rekao je Šmit.

On je ocijenio da je rok za proširenje do 2030. godine, koji cirkuliše u Briselu, „veoma optimističan“ ali je istakao da se protivi snižavanju kriterijuma za članstvo.

„Nisam za snižavanje standarda… Kriterijume za pristupanje ne treba dirati… Puno je posla koji treba da se uradi, i nećete stići nigdje na Balkanu bez čvrstog stava“, rekao je.

Drugi visoki evropski diplomata izjavio je za FT da bi možda bilo lakše rješavati probleme regiona unutar EU koja bi takođe održala izglede za članstvo Ukrajine kredibilnim.

„Uprkos njihovim problemima, Balkan je daleko lakši od Ukrajine… Brisel prvo mora da primi i apsorbuje Balkan. Na taj način bi dobili i malo vremena da vide da li je Ukrajina izvodljiva“, rekao je taj diplomata za FT.

Bonus video: