Vučić: Radoičić je u Srbiji, postoje stvari i pitanja na koja će morati da odgovori

"On sebe smatra borcem za slobodu, svojih drugova se nikada nije odrekao i nikada se neće odreći, ali postoje stvari i pitanja na koja će morati da odgovori", riječi su Vučića o Radoičiću

24105 pregleda 14 komentar(a)
Vučić, Foto: Boris Pejović
Vučić, Foto: Boris Pejović

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić je izjavio da je potpredsjednik Srpske liste Milan Radoičić u Srbiji i da će biti saslušan.

"On će svakako odgovoriti pozivu nadležnih organa Republike Srbije, uvjeren sam da će biti saslušan... Republika Srbija i njeni nadležni organi će raditi svoj posao", rekao je Vučić na Radio-televiziji Srbije.

Policija Kosova je Milana Radoičića označila kao organizatora i učesnika napada na kosovsku policiju u selu Banjska 24. septembra.

Vučić je rekao da se Radoićić nalazi na "teritoriji centralne Srbije" i demantovao je navode da je ranjen.

"Milan Radoičić se nikada skrivao, nije stideo ni svoje uloge…drugo je šta ja mislim o nečemu što se dogodilo, što je bilo svakako za Srbiju ne dobro i Srbiji ništa dobro nije moglo da donese", rekao je on.

"On sebe smatra borcem za slobodu, svojih drugova se nikada nije odrekao i nikada se neće odreći, ali postoje stvari i pitanja na koja će morati da odgovori", riječi su Vučića o Radoičiću.

Na pitanje šta je bila namjera napada oružane grupe na kosovsku policiju, Vučić je odgovorio:

"Otkud ja to znam, ali sam siguran da su išli da čuvaju svoje kuće i da se spreme za neke buduće napade", rekao je on.

Srbe sa Kosova je pozvao na mir.

Za Vučića napadači 'ne mogu biti teroristi'

Vučić je izjavio da za njega napadači na kosovsku policiju nisu teroristi.

"Za mene ti ljudi, kao predsjednika Srbije, ne mogu da budu teroristi. Da li mogu da opravdam ubistvo policajca...nema opravdanja, i zbog toga će i državni organi Srbije preduzimati korake", rekao je Vučić.

Rekao je i da sada "ima mnogo više podataka", nego u danu napada, kada se prvi put obratio javnosti u Srbiji.

"Tražićemo da nam pokažu snimke drona kako se dogodilo ubistvo policajca. Nije to ubistvo bilo planirano", rekao je on.

Policiju Kosova je 24. septembra napala grupa maskiranih i naoružanih lica, nakon što je pokušala da ukloni barikadu od dva kamiona postavljenu u pravcu sela Banjska, opština Zvečan na sjeveru Kosova.

Ubijen je policijski službenik Afrim Bunjaku, a nekoliko drugih je povrijeđeno.

U razmjeni vatre policija je ubila trojicu napadača srpske nacionalnosti, dok je njih šest uhapšeno. Dan kasnije, 25. septembra u Banjskoj je uhapšeno još dvoje.

Kosovo napad na policiju karakteriše kao teroristički akt, i za njega optužuje Srbiju, dok Beograd negira da ima bilo kakve veze s napadom.

Napade na kosovsku policiju osudile su Evropska unija i Sjedinjene Američke Države i upućeni su pozivi da se počinioci privedu pravdi.

Mnoge članice Evropske unije traže uvođenje mjera protiv Srbije ako se dokaže povezanost Beograda s napadima u Banjskoj, rekli su diplomatski izvori za Radio Slobodna Evropa, bez preciziranja o kojem broju država se radi.

Bonus video: