Pajtić: Vulin i Radoičić su izveli državni udar protiv Vučića

Poslije ovoga što se dogodilo u Banjskoj, dodao je on, jasno je da će se pritisci Zapada povećati i da će očekivati da svom silinom okrene leđa Moskvi

31414 pregleda 28 reakcija 13 komentar(a)
Pajtić, Foto: Printscreen YouTube
Pajtić, Foto: Printscreen YouTube

Bivši predsjednik Demokratske stranke, profesor Bojan Pajtić smatra da ono što se desilo u okolini manastira Banjska na sjeveru Kosova, odgovara samo Prištini i Moskvi, te da je cio događaj mogao biti izrežiran na toj relaciji. U problemu je sada, smatra Pajtić, samo predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, prenosi Nova.rs.

“Kad se dogodi neki incident koji nije slučajan, već je posljedica nečijeg truda, uvek se zapitate kome je to u interesu. U ovom slučaju svakako nije u interesu Aleksandra Vučića, zato što je nakon posljednjeg pokušaja dijaloga u Briselu, u očima Zapada u odnosu na Kurtija izgledao još i kao konstruktivan partner. Zato muslim da ko god da je planirao ovaj događaj u Banjskoj, znao je da će Vučić poslije toga imati dupli problem: narušen autoritet među svojim biračima i to što će biti prisiljen da prestane da igra igru na dvije stolice.”, kaže pajtić u izjavi za Nova.rs komentarišući pucnjavu u Banjskoj između grupe Srba i kosovske policije u kojoj je stradalo četvoro ljudi.

Poslije ovoga što se dogodilo u Banjskoj, dodao je on, jasno je da će se pritisci Zapada povećati i da će očekivati da svom silinom okrene leđa Moskvi.

“Da se vratimo na to kome ovakva situacija odgovara. To je pre svega Aljbin Kurti, koji ponovo postaje konstruktivan partner na kojeg se nasrće. Napeta situacija na Kosovu odgovara i Rusiji, jer im treba bilo kakvo odvlačenje pažnje sa Ukrajine i otvaranje novih žarišta. Otud Nagorno Karabah, otud i Kosovo… Dalje, ako znamo da je Milan Radoičić gospodar života i smrti na sjeveru Kosova i Metohije (KiM), a znamo i da je pod sankcijama SAD, pa ako znamo i da ovo nije moglo da se desi bez da je BIA znala da će se desiti, a da je na čelu BIA Aleksandar Vulin koji je takođe pod sankcijama SAD, potrebno je samo sabrati dva i dva”, navodi Pajtić.

On je prethodno o ovome pisao i na društvenoj mreži X.

„Njegovao je Milana Radoičića“

„Izgleda da scenario o kome sam govorio juče ujutro kod Danice (Vučenić na TV N1) djeluje sve izvjesniji. Negovao je (Milana) Radoičića i njegove kriminalne strukture, tretirao ih kao integralni dio svoje stranke, obezbijedio im zašitu države i neprikosnovenu vlast nad srpskom zajednicom na sjeveru Kosova. Zauzvrat je dobio udio u neslućenim količinama novca od šverca narkotika i oružja, batinaše koji prebijaju novinare i političke protivnike i kupuju glasove za režim“, napisao je Pajtić na društvenoj mreži Iks.

On je ocijenio da je „sve bilo idilično, dok SAD nisu uvele sankcije Radoičiću“.

„Nijedna kompanija koja sarađuje sa firmama iz SAD ne može da sarađuje sa njegovim. Potpuno je izolovan. Dugo čeka da ‘Šef’ koga Zapad i dalje podržava, ishoduje da se sankcije skinu, ali ništa. Odlučuje da se okrene logičnom savezniku – Rusima, kojima odgovaraju nova žarišta da bi se skinuo fokus međunarodne zajednice sa Ukrajine“, naveo je Pajtić.

„Organizuje ljude, naoružava ih i priprema oružanu akciju (‘Šef’ je povukao srpske policajce iz kosovskih policijskih snaga, obezbedivši da je Radoičić na Sjeveru ‘sve i svja’). Koristi opravdani gnijev uplašenih ljudi. BIA, koja inače zna ko je juče sa kim popio kafu u Zvečanu naprasno ‘propušta’ da primijeti da se priprema akcija teško naoružane formacije koju čine više desetina ljudi (govorimo o malenom prostoru i malenoj zajednici). Na čelu BIA je, o slučajnosti, još jedan koji je pod sankcijama SAD zbog korupcije i organizovanog kriminala“, dodao je on.

Pajtić je rekao i kako je na delu „mali ‘coup d’etat’, kojim su prvi dojučerašnji saradnici, Radoičić i Vulin (koji zna da mu se zbog sankcija Zapada sprema smjena) drastično otežali međunarodni i bezbjednosni položaj svog ‘Šefa’“.

„Čini se da opozicija, kada je u pitanju svrgavanje diktatora, neće od ‘njegovih’ stići na red. Ima tu i neke kosmičke pravde. Nije on sa đavolom tikve sadio, on je đavola napravio. Eto, čini mi se da je ovo najizvjesniji scenario“, rekao je Pajtić.

Bonus video: