BLOG Kosovo rezolucijom traži međunarodnu istragu napada; Petković: Imamo dokaze da su Srbi ubijeni nakon predaje

U nedjelju 24. septembra u selu Banjska u zvečanskoj opštini na Kosovu u zasjedi je ubijen narednik Kosovske policije, i stradala tri napadača srpske nacionalnosti

34203 pregleda 44 reakcija 44 komentar(a)
Detalj iz Zvečana, 27. septembra 2023. godine, Foto: Reuters
Detalj iz Zvečana, 27. septembra 2023. godine, Foto: Reuters
Ažurirano: 28.09.2023. 21:45h
Završeno
20:56h

Misija Evropske unije za vladavinu prava na Kosovu (Eulekss) odbacila je tvrdnje srpskih zvaničnika da joj nije bilo dozvoljeno da učestvuje u policijskoj akciji 24. septembra u Banjskoj, nakon što je napadnuta kosovska policija.

"Euleksu ni na koji način nije zabranjeno da učestvuje ili posmatra operacije koje je kosovska policija izvela 24. septembra", saopštila je misija Evropskog bloka Radiju Slobodna Evropa.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i šef kancelarije za Kosovo u Vladi Srbije Petar Petković poručili su da Kosovo nije dozvolilo Euleksu učešće u policijskoj akciji, nakon što je naoružana grupa napala kosovsku policiju u Banjskoj.

Vučić je, na sastanku sa predstavnicima QUINT-a i Evropske unije 26. septembra, rekao da ih je pitao zašto je "Euleksu odbijeno" da učestvuje u operaciji na sjeveru.

Nakon napada na kosovsku policiju i nakon intervencije policije, mobilne patrole policijske jedinice Euleksa i Jedinice rezervne policije, ali i drugi članovi osoblja Euleksa bili su u bliskom kontaktu sa Policijom Kosova i otišli u područje oko manastira Banjska na sjeveru Kosova", saopštio je Euleks.

20:29h

Premijer Albanije Edi Rama izjavio je danas da Kfor treba da preuzme kontrolu nad sjeverom Kosova kako bi spriječio veći sukob, ocijenivši da je on danas vjerovatniji nego ikada prije.

Rama je na konferenciji za novinare rekao da je to predložio i na samitu NATO-a jer "stvari mogu da odu daleko i mogu da odu brzo", prenosi KoSSev.

"Da bi se na bilo koji način spriječio ovaj sukob, koji danas izgleda vjerovatniji nego ikada, Kfor mora da preuzme kontrolu nad sjeverom Kosova. To je predlog koji sam davao i ranije, čak i na samitu NATO-a, i opširno sam objašnjavao zašto", kazao je Rama.

Da Kfor preuzme brigu o bezbjednosnim pitanjima na sjeveru Kosova umjesto kosovske policije ove nedelje je zatražio i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, na sastanku sa ambasadorima zemalja Kvinte u Beogradu 26. septembra.

(BETA)

19:37h

Predsjednica Kosova Vjosa Osmani optužila je Srbiju i predsjednika Aleksandra Vučića da stoje iza napada na Kosovsku policiju u selu Banjska i ocijenila da posle tog incidenta, dijalog dvije strane "ne može biti isti kao do sada".

"Kosovo je na udaru. Oružana grupa je jednostavno ostvarila ciljeve i motive Srbije kao države i Vučića kao lidera. Bili smo žrtve agresije Srbije i svi treba da tretiraju Srbiju kao agresora", rekla je Osmani za agenciju Rojters.

Poručila je predsjedniku Srbije da se ne miješa u unutrašnja pitanja Kosova.

"Kosovo će braniti svoju slobodu, nezavisnost i suverenitet po svaku cijenu. Oni pokušavaju da primijene model Krima u Republici Kosovo, ali mi to apsolutno nećemo dozvoliti. Zaštitićemo svaki kutak teritorije Kosova", kazala je Osmani.

Upozorila je da su slični incidenti mogući u budućnosti i zatražila od međunarodne zajednice da "učini sve da zaustavi Srbiju".

"Veoma sam zabrinuta da bi do ovakvih napada, u još većim razmjerama, moglo doći u budućnosti ako Srbija ne bude kažnjena, prije svega, za ovaj teroristički akt agresije", rekla je predsjednica Kosova.

(BETA)

19:17h

Eparhija Raško-prizrenska, u okviru Srpske pravoslavne crkve, odbila je da Ministarstvo kulture Kosova izvrši procjenu i finansira saniranje štete u manastiru Banjska, koja je načinjena tokom napada naoružanih osoba na policiju Kosova 24. septembra.

"Ovu inicijativu pre svega vidimo kao politički čin koji ima za cilj ne samo stavljanje verske i kulturne baštine Srpske pravoslavne crkve na Kosovu i Metohiji pod političku kontrolu kosovskih institucija, već i kao korak ka daljoj degradaciji naših vjerskih sloboda i prava", navodi se u saopštenju Eparhije.

Dodaje se da je Eparhija "sposobna da samostalno angažuje nezavisne eksperte koji bi procijenili nastalu štetu, kako bi sopstvenim i sredstvima dobrotvora obnovila ono što je oštećeno".

Ministar kulture, omladine i sporta Kosova Hajrulah Čeku rekao je u danu napada, 24. septembra, da je naoružana grupa nanijela ogromnu štetu manastiru.

"Vlada Kosova ima budžet i neophodne alate za sanacijske intervencije u manastiru Banjska", rekao je između ostalog Čeku i dodao da je Vlada Kosova više puta dokazala da je spremna da zaštiti kulturno nasljeđe, a posebno pravoslavne crkve i manastire.

Naveo je i da je "pravoslavni manastir u selu Banjska, spomenik kulturnog nasljeđa i zaštićen zakonima Republike Kosovo, korišćen kao sklonište terorističke grupe, uključujući i za njihovo oružje".

19:11h

Skupština Kosova usvojila je danas rezoluciju kojom se osuđuje napad na Kosovsku policiju od 24. septembra u Banjskoj u Zvečanima i navodi potreba međunarodne istrage Srbije i njene uloge u tom napadu.

Rezolucija je usvojena sa 97 glasova za, bez glasova protiv i bez uzdržanih.

Premijer Kosova Aljbin Kurti pozvao je u Skupštini Kosova međunarodni faktor da kazni Srbiju zbog napad u Banjskoj u kojem je ubijen kosovski policijac, prenosi Radio Slobodna Evropa.

"Ako prođe nekažnjeno, onda će ponoviti zločin", rekao je on na sjednici skupštine koja je počela minutom ćutanja za ubijenog policijskog narednika Afrima Bunjakua.

Kosovska skupština saglasila se da izradi nacrt rezolucije kojom bi se osudili napadi na kosovsku policiju u selu Banjska na sjeveru Kosova.

U sukobima između policije i naoružane grupe u Banjskoj u opštini Zvečan poginuli su policajac i trojica napadača srpske nacionalnosti.

Kurti je tražio i da partnerske države Kosova proglase organizacije "Civilna odbrana" i "Severna brigada" za terorističke.

Te dvije organizacije, za koje se vjeruje da djeluju na sjeveru Kosova i da imaju stotine pripadnika iz redova srpske zajednice, Vlada Kosova je 29. juna proglasila za terorističke.

Šefica parlamentarne grupe vladajućeg Pokreta Samoopredjeljenje Mimoza Kusari-Ljilja pozvala je na političko jedinstvo u trenutku kada se, prema njenim riječima, dovodi u pitanje teritorijalni integritet Kosova.

"Nedjelja koju smo ostavili za sobom je otkrila napad koji je organizovan i usmeren direktno iz Beograda, da bi se rasplamsala vatra novog sukoba na Kosovu. Nijedna činjenica ne dovodi do bilo kakvog drugog zaključka", rekla je ona i ukazala na oružje koje je kosovska policija pronašla u oblasti napada.

Lider opozicione Demokratske partije Kosova (PDK) Memli Krasnići pozvao je na međunarodnu istragu kako bi se dokazala umiješanost Srbije u napad u Banjskoj.

"Poraz terorističke grupe u Banjskoj kod Zvečana nije kraj ciljeva i zadataka Srbije prema Kosovu, što je krajnja destabilizacija naše zemlje. Za mene i PDK potpuno je jasno da organizacija i orkestracija terorističkog napada na našu republiku ima glavnu adresu u Beogradu", rekao je Krasnići.

Lider PDK je rekao da Kosovo treba da traži "izručenje terorista iz Srbije, koji su izvršili napad na našu zemlju".

Lider druge opozicione stranke Demokratskog saveza Kosova Ljumir Abdidžiku rekao je da je cilj napada 24. septembra da se stvori nova realnost na sjeveru.

Prema njegovim riječima, odgovor kosovskih vlasti na napad bio je "najadekvatniji mogući".

"Činjenice su jasne. Kosovo nije napalo Srbiju. Kosovo nije ubilo policajca iz druge zemlje. Nikakva vojna vozila ili trupe nisu poslate s Kosova u drugu zemlju. Naoružani pojedinci se nisu vratili na Kosovo, nakon što su ubili policajca iz druge države. Kosovo nije stacioniralo oružane trupe u vjerskim objektima", rekao je on.

Predsjednik Alijanse za budućnost Kosova Ramuš Haradinaj rekao je da je rezolucija kojom se osuđuje napad u Banjskoj ispravna i da bi Skupština Kosova trebalo da je odobri.

"U ovu rezoluciju tražim da se uključi zahtjev za međunarodnu istragu. Ova istraga bi pomogla, ne samo u rasvjetljavanju umiješanosti Srbije u ovaj teroristički napad na Kosovo, već bi pomogla međunarodnoj zajednici da kazni sponzore terorizma", rekao je Haradinaj.

Šef multietničke parlamentarne grupe Enis Kervan rekao je da smrt narednika Bunjakua služi kao podsjetnik na izazove s kojima se Kosovo suočava na sjeveru zemlje.

(Radio Slobodna Evropa)

17:47h

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju u Vladi SRbije Petar Petković rekao je na vanrednoj konferenciji za novinare da Euleks nije učestvovao u istrazi nakon sukoba u selu Banjska jer je kosovska policija željela da sakrije određene dokaze i istinu – da je hladnokrvno, mučki i brutalno ubila trojicu Srba.

Petković je rekao da je sazvao vanrednu konferenciju za medije kako bi upoznao domaću i međunarodnu javnost o svemu što se dešavalo tokom sukoba u Banjskoj i saopštio zašto je kosovska policija odbila da Euleks učestvuje u istražnim operacijama nakon tragičnih događaja, prenio je RTS.

Petković kaže da Euleks nije učestvovao u istrazi jer je kosovska policija željela da skrije određene dokaze i istinu – da su Srbi hladnokrvno, mučki i brutalno ubijeni.

"To je trebalo da se sakrije od Euleksa i objektivne i nezavisne istrage, profesionalne prije svega", istakao je Petković.

Tvrdi da je Srbija došla do pouzdanih informacija, dokaza, fotografija i živih reči zaštićenih svjedoka o tome šta se dešavalo 24. septembra u Banjskoj.

"Riječ je o živim riječima, iskazima koji su dodatno potvrđeni i na poligrafu da je Bojan Mijailović, otac dvoje djece, suprug i sin, hladnokrvno i mučki ubijen nakon što je bio lakše ranjen, pao na zemlju i predao se", naveo je Petković.

Ističe da je Mijailović tako bespomoćan "ovjeren u glavu" od strane kosovske policije.

"Imamo sve dokaze, imamo zaštićene svjedoke, oni su spremni da identifikuju sve Albance ubice koji su učestvovali u brutalnom ubijanju Srba u mjestu Banjska", rekao je Petković.

"Već četvrti dan Priština krije tijela ubijenih Srba"

Petković je naglasio da je ključan zahtjev Srbije da se formira nezavisna komisija i da međunarodni stručnjaci zajedno sa srpskim patolozima pregledaju dokaze i izvrše obdukciju tijela ubijenih Srba.

"Već četvrti dan Priština krije tijela ubijenih Srba. Posebno nam je važno da pogledamo tijela Bojana i Igora jer će na tim tijelima da se vide rane koje jasno pokazuju kako su oni bili ubijeni, a bili su ubijeni iz neposredne blizine, nakon što su se predali. Riječ je o građanima Srbije koji su stradali. Ako posmatrate stvari iz Kutijeve vizure, riječ je o brutalnom ubijanju čak i građana koje on smatra svojim", istakao je Petković.

Upozorava da Kurti želi da protjera srpski narod, a one koje ne uspije da ubije. "To je dokazao ovom akcijom. Brutalno ubistvo ranjenog čovjeka, to Priština želi da prikrije", kazao je Petković, kako je prenio RTS.

Najavljuje da će biti još toga čime će se razotkriti sve "laži i prevare" Prištine i onih iz međunarodne zajednice koji "podržavaju Kurtija".

"Mi smo juče tražili od Euleksa zvaničan dopis gdje tražimo da se izvrši dodatna obdukcija, gdje bi naši pogledali tijela. Već četiri dana Priština pokušava da sakrije tijela. U kontaktu sam sa porodicama ubijenih, sa Lajčakom i njegovim timom. Juče je bilo riječi da će predati tijela, pa su rekli da Tužilaštvo neće DNK, a porodica insistira, pa da porodica dođe i da identifikuje tijelo. Pošto nema roditelje, tražili su djecu, što supruga nije dozvolila, da joj još i djecu maltretiraju", rekao je Petković.

Prema njegovim riječima, Dželjalj Svečlja nije dozvolio Euleksu da bude prisutan i da bi se sakrilo ko je bio u redovima kosovske policije koja je došla da ubije Srbe. Tvrdi da srpska strana ima jasne i nedvosmislene dokaze da su u tim redovima bile plaćene ubice sa namjerom da "počiste cijeli prostor i pobiju sve Srbe, sa nalogom da se ne vraćaju dok ne pobiju Srbe", prenosi RTS.

"Naš jedini zahtjev svih ovih mjeseci jeste da Kfor bude prisutan na sjeveru i da se povuče kosovska policija koja nema šta da traži na sjeveru po Briselskom sporazumu", naveo je Petković.

"Policajac naišao na barikade postavljane uz eksploziv"

Petković tvrdi da je albanski policajac u Banjskoj stradao od eksploziva i da ga nije niko ubio.

"On je naišao na barikade postavljane uz eksploziv. To govorim da se vidi prava priroda svega što se dešavalo 24. septembra", rekao je Petković.

Kazao je da je Priština nije govorila istinu tvrdeći da će Srbija poslati vojsku, koja tada nije bila ni u stepenu pripravnosti i da je Milan Radoičić povrijeđen u sukobu.

"Sve živo su lagali i lagaće svaki dan da bi pokazali vezu lokalnih Srba i Vojske Srbije, a ta veza ne postoji", zaključio je direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju u Vladi Srbije.

16:53h

Ministar unutrašnjih poslova Kosova Dželjalj Svečlja rekao je da Kosovo istražuje moguću umiješanost Rusije u napad na policiju u Banjskoj u Zvečanu.

Narednik Afrim Bunjaku je 24. septembra ubijen, a nekoliko policajaca je povrijeđeno, nakon što je organe za sprovođenje zakona napala naoružana grupa. Takođe, tokom razmjene vatre ubijena su tri osumnjičena napadača.

Kosovo je za ovaj napad, koji naziva terorističkim, okrivilo Srbiju. Beograd je negirao da je umiješan u događaje u Banjskoj i Zvečanima.

Svečlja je u intervjuu za Asošiejted pres rekao da istražitelji traže dokaze koji povezuju Rusiju - saveznicu Srbije - sa oružanim napadom. Rusko oružje i oprema i drugi dokumenti ukazuju na umiješanost Rusije u oružani napad, rekao je on.

"Ono što pouzdano znamo je da su (napadači) došli iz Srbije. Neki od njih su kosovski Srbi, koji imaju dvojno državljanstvo – kosovsko i srpsko – a prema informacijama naših obavještajnih službi obučavani su u kampovima u Srbiji".

"Pronašli smo neke dokumente zbog kojih sumnjamo da je bilo i osoba iz Rusije", rekao je on. "Što se tiče opreme, imamo dokaze, ali što se tiče pojedinaca, još samo sumnjamo."

Na Zapadu postoji bojazan da bi Rusija, djelujući preko Srbije, mogla imati za cilj da destabilizuje Balkan i skrene pažnju sa svoje okupacije Ukrajine. Rusija je ponudila podršku Srbiji nakon napada u Banjskoj, optužujući Zapad da nije zaštitio kosovske Srbe.

Svečlja je rekao da su, na osnovu prikupljenih svjedočenja i snimaka dronom, neki od napadača, koje je nazvao "teroristima", nosili maske tokom operacije.

"Čak ni članovi grupe koji su uhapšeni nisu znali ko su", rekao je on. "Dakle, ili su visoki zvaničnici srpskog sektora bezbjednosti, ili su došli direktno iz Rusije."

Prema njegovim riječima, svrha operacije je izgleda bila preuzimanje kontrole nad sjeverom Kosova sa krajnjim ciljem da se ovo područje – naseljeno većinom Srbima – odvoji od ostatka zemlje.

"Imali su preko 100 uniformi. Planirali su da regrutuju još ljudi unutar (zajednica) u kojima žive Srbi... Kosovske institucije bi se tada morale suočiti sa nekoliko stotina terorista, prema scenariju koji su planirali."

On je ove tvrdnje zasnovao i na osnovu velikog broja oružja za koje je rekao da je policija pronašla u Banjskoj.

Prema Svečlji, opasnost od novog ustanka nije prošla.

"Nemamo sukoba, ali imamo informaciju da se obuka takvih terorista nastavlja u Srbiji", rekao je on.

"Na Kosovu još uvijek ima ljudi koji su dio ove grupe", rekao je Svečlja za AP.

Za događaje u Banjskoj trenutno su uhapšene četiri osobe, a policija je 25. septembra izložila oružje i drugu opremu za koju su rekli da je oduzeta u ovom selu.

Kosovo je proglasilo Srbiju odgovornom za napad, dok Beograd zvanično krivi kosovske Srbe.

Svečlja je ranije prezentovao snimke dronom, rekavši da se na njima vidi potpredsjednik Srpske liste Milan Radoičić naoružan u Banjskoj. Kosovski zvaničnik je rekao da je Radoičić vodio i učestvovao u napadu 24. septembra.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da se Radoičić nalazi u Srbiji i da će biti saslušan. Međutim, rekao je da ne zna šta je bila svrha napada grupe na kosovsku policiju.

Sjedinjene Države i Evropska unija najoštrije su osudile napad i zatražile da se odgovorni suoče sa licem pravde.

(Radio Slobodna Evropa)

14:54h

Predsjednik Alijanse za budućnost Kosova Ramuš Haradinaj rekao je da je ono što se dogodilo u nedelju na sjeveru Kosova teroristički napad koji je sponzorisala Srbija, koji je prema njemu dobio najbolji odgovor.

Prema njegovim riječima, Srbija je naoružala napadaće i poslala na Kosovo da održavaju nestabilnost na Kosovu i u regionu.

"To je interes Srbije i Rusije. Jer da je postignuti sporazum sproveden, Kosovo bi potpisalo Partnerstvo za mir. Prije dva dana poslao sam pismo Kurtiju, Osmani i Konjufci, molim vas da se složite sa Vašingtonom", naglasio je Haradinaj.

Prema njegovim riječima, kosovski premijer Aljbin Kurti je izabrao suprotno, funkcionere Evropske unije zadužene za zapadni Balkan Žozepa Borelja i Miroslava Lajčaka.

"Da je Kurti odabrao Vašington i da smo imali sporazum uz njihovo posredovanje, integrisali bismo sjever i ne bismo se suočili sa teroristima. Sada (Kurti) krivi Borelja i Lajčaka koje je on sam izabrao", rekao je Haradinaj.

Predsednik Demokratskog saveza Kosova Ljumir Abdidžiku rekao je da je plan napada na Banjsku organizovala Srbija.

Prema njegovim riječima, to je potvrdio i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić na konferenciji koju je održao u nedjelju, 24. septembra, na dan kada je ubijen policajac Afrim Bunjaku.

"Ove nedjelje Kosovo je postalo meta dobro organizovanog napada. Na čelu je bio zločinac koji se već pretvorio u teroriste, Milan Radoičić. Cilj je bio stvaranje nove realnosti na sjeveru, a za ovu stvarnost su bile potrebne i žrtve. Kosovo je već poznavalo ovaj scenario, vremena su se promijenila, ali ljudi ne toliko. Hrabrošću i patriotizmom i koordinacijom sa saveznicima, nedelja se pretvorila u trijumf nad terorom. Moram da se zahvalim policajcima i svim učesnicima akcije", rekao je on.

Predsjednik Demokratske partije Kosova Memlji Krasnići rekao je da se Kosovo u nedjelju suočilo sa terorističkim napadom koji je organizovala država Srbije, i dodao da napad u Banjskoj nije kraj ciljeva Srbije prema Kosovu.

"Danas, prije svega, ne možemo da govorimo o našim unutrašnjim političkim bitkama. Poraz terorističke grupe u Banjskoj nije kraj ciljeva i namjera Srbije prema Kosovu - što je njena ekstremna destabilizacija. I, drage kolege, Kosovo je danas na udaru i svi mi, bez izuzetka, moramo da budemo na vrhu svojih dužnosti i odgovornosti", rekao je Krasnići.

Lider DPK je rekao da je potpuno jasno da "organizacija i orkestracija terorističkog napada na Republiku Kosovo svoju glavnu adresu ima u Beogradu".

"Potvrda umiješanosti Milana Radojčića u ovu akciju, brojno sofisticirano oružje terorista, njihovo utočište u Srbiji nakon napada i njihovo uzdizanje u heroje od strane zvaničnih institucija Beograda, uključujući i proglašenje dana žalosti pokazuju snažnu povezanost ove terorističke grupe sa državom Srbijom", rekao je Krasnići.

(BETA)

14:53h

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju u Vladi Srbije Petar Petković na vanrednoj konferenciji za novinare ponovio je sve što je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić govorio sinoć na Radio televiziji Srbije, a dodao je i da je Srbija tražila nezavisnu komisiju koja bi uradila obdukcije tijela poginulih u nedjelju u Banjskoj, na Kosovu.

On je rekao da je sazvao konferenciju kako bi domaću i međunarodnu javnost obavijestio o svemu što se dešavalo 24. septembra i zašto je kosovska policija odbila da Euleks učestvuje u istrazi.

"Od ključne važnosti je zahtjev Srbije da nezavisna komisija i eksperti zajedno sa srpskim patolozima izvrše obdukciju tijela ubijenih Srba. Već četiri dana Priština krije tijela, a nama je važno da vidimo tela naročito Bojana (Mijailovića) i Igora (Milenkovića) jer će da se vidjeti kako su ubijeni, a ubijeni su iz blizine".

"Zatražili smo juče od Euleska da se izvrši dodatna obdukcija", rekao je Petković.

On je ponovio detalje koje je Vučić sinoć iznio sinoć na RTS-u i ponovio da kosovska policija želi da prikrije svoje zločine, a da su Srbi ubijeni pošto su se predali.

Petković je ponovio i da je kosovski policajac poginuo od eksploziva i da niko nije pucao na njega.

"Nikakva kosovska policija nije bila na sjeveru Kosova 24. septembra, već je riječ o bandi terorista i plaćenih ubica kojima je bio za cilj da pobiju sve Srbe", rekao je Petković na konferenciji za novinare.

(BETA)

Izmjena: 16:53h
14:51h

Portparol u Evropskoj komisiji Peter Stano je danas u Briselu izjavio da je Evropska unija zajedno s partnerima u regionu i SAD veoma uključena u istragu oružanog sukoba u Banjskoj i predočio da "ono što se dogodilo u nedjelju mora biti rasvijetljeno jer će biti posljedica".

"Veoma jasan stav EU je", rekao je Stano, "da je ono što se dogodilo bio teroristički napad i da se mora istražiti ko su oni koji su za to odgovorni, upleteni ili to planirali i da moraju biti izvedeni pred pravdu, a EU će o tome dati sud kad se to razjasni".

Stano je kazao da EU neće komentarisati pojedine izjave, ocjene ili stavove sve dok se istragom potpuno ne utvrdi šta se tačno dogodilo u oružanom sukobu na području Banjske.

Stano je time na brifingu u EK odgovorio na pitanje novinara da li Evropska unija dijeli mišljenje srpskog predsjednika Aleksandra Vučića da, na osnovu Briselskog sporazuma, kosovski policajci albanske narodnosti ne smiju da budu prisutni na sjeveru Kosova, što bi, prema tumačenju novinara, značilo da se opravdava ubistvo kosovskog policajca u sukobima u Banjskoj.

Portparol u EK je naglasio da su "stavove Unije jasno istakli visoki predstavnik Žozep Borelj, evropska dvadesetsedmorica i pojedine članice Unije, kao i medjunarodni partneri, predočivši očekivanja i savjete Brisela objema stranama šta se upravo u ovom času mora učiniti".

"Jer", kako je rekao Borelov portparol, "ono što se dogodilo u nedjelju mora biti rasvijetljeno jer će biti posljedica".

Stano je predočio da "svi moraju da se ponašaju odgovorno, svi moraju doprinijeti tome da se utvrdi šta se dogodilo".

I, kako je zaključio, "Evropska unija je naravno veoma uključena u saradnji s partnerima u regionu, unutar Unije i s medjunarodnim partnerima i daće primjerene odgovore kad zemlje članice EU budu smatrale da je vrijeme".

(BETA)

14:50h

Bivši diplomata Ivan Vujačić izjavio je danas da ne očekuje uvođenje sankcija Srbiji zbog događaja u Banjskoj, ali nije isključio mogućnost da Zapad sankcioniše pojedince iz srpske vlasti.

Vujačić je agenciji Beta kazao da će pored Beograda i Prištine detaljnu istragu o događajima u Banjskoj sprovesti i međunarodni faktori na Kosovu.

"Međunarodna pozicija Srbije je znatno narušena i oslabljena nakon 24. septembra. Vjerujem da Srbiji neće biti uvedene sankcije, ali ne isključujem mogućnost da pojedinci iz vlasti budu sankcionisani. Srbija će biti sankcionisana usporavanjem otvaranja klastera u evrointegracijama", rekao je on.

Na pitanje Bete da li postoji odgovornost predsjednika Srbije Aleksandra Vučića s obzirom da je, kako se sumnja, oružanu pobunu u Banjskoj predvodio njegov najbliži saradnik po pitanju Kosova i Metohije i potpredsjednik Srpske liste Milan Radoičić, Vujačić je kazao da Vučić mimo ustavnih ovlašćenja odlučuje o svemu što se dešava u Srbiji.

(BETA)

14:45h

Predsjednica nevladine organizacije Evropski pokret Srba sa Kosova i Metohije i političarka Rada Trajković izjavila je da je nepoznanica "koja misteriozna ruka" potpredsjednika Srpske liste Milana Radoičića "spase" i izvuče iz svake situacije.

A ta misteriozna ruka, smatra ona, a prenosi Kossev, ima moć i na srpskoj i na kosovskoj strani.

"Niko da se zapita kako to da Milana Radoičića iz svake situacije – od pokušaja hapšenja za ubistvo Oilivera do posljednjeg incidenta u Banjskoj – 'spase' i iz problema izvuče neka misteriozna ruka koja ima moć i na srpskoj i na albanskoj strani. A dok njega moćna ruka spašava, saborci mu ostanu na cjedilu", poručila je Trajković.

Kako je prenio KoSSev, Rada Trajković smatra da su Srbi sada u daleko goroj pregovaračkoj poziciji nego prije.

14:43h

Poslanik Demokratske stranke (DS) Srđan Milivojević izjavio je danas da je lično Aleksandar Vučić "osmislio i naredio" oružanu akciju na sjeveru Kosova i Metohije, čime je, kako je naveo, svjesno i s umišljajem ugrozio vitalne nacionalne interese Republike Srbije i zemlju doveo u gotovo bezizlaznu situaciju.

Prema njegovim riječima, katastrofalne posljedice proistekle iz jednodnevnog privatnog rata Aleksandra Vučića i Aljbina Kurtija platiće prije svega Srbi na Kosovu i Metohiji čiji opstanak je sada doveden u pitanje.

Milivojević je istakao da zbog tragičnih događaja u Banjskoj mora da bude saslušan i predsjednik Srbije.

(BETA)

12:54h

Narodni pokret Srbije ocijenio je danas da predsjednik Srbije Aleksandar Vučić u potpunosti snosi odgovornost za gubitak života na Kosovu, guranje Srba u nove sukobe i prekid razgovora o normalizaciji odnosa sa kosovskim Albancima

"Vlast u Beogradu kao da ne uzima u obzir da neki Srbi žele da nastave da žive na ovom prostoru. Naprotiv, svojim ponašanjem i neodmjerenim izjavama dodatno otežava ionako težak život naših sunarodnika", navodi se u saopštenju povjereništva Narodnog pokreta Srbije na Kosovu.

(BETA)

12:28h

Kosovska skupština saglasila se da izradi nacrt rezolucije kojom bi se osudili napadi na kosovsku policiju u selu Banjska na sjeveru Kosova, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Sjednica skupštine Kosova 28. septembra počela je minutom ćutanja u čast ubijenog policajca.

Šefica parlamentarne grupe vladajućeg Pokreta Samoopredjeljenje Mimoza Kusari-Ljilja (Lila) pozvala je na političko jedinstvo u trenutku, kada se prema njenim riječima, dovodi u pitanje teritorijalni integritet Kosova.

"Nedjelja koju smo ostavili za sobom je otkrila napad koji je organizovan i usmjeren direktno iz Beograda, da bi se rasplamsala vatra novog sukoba na Kosovu. Nijedna činjenica ne dovodi do bilo kakvog drugog zaključka", rekla je ona i ukazala na oružje koje je kosovska policija pronašla u oblasti napada.

Lider opozicione Demokratske partije Kosova (PDK) Memli Krasnići (Krasnicqi) pozvao je na međunarodnu istragu kako bi se dokazala umiješanost Srbije u napad u Banjskoj.

12:21h

Vojni analitičar Aleksandar Radić rekao je da nedostaju ključne informacije šta se stvarno desilo u nedjelju u selu Banjska. On kaže da je paravojna grupa, koju je vjerovatno vodio Milan Radoičić, neka vrsta srpskih prigožinovaca, ali da ostaje pitanje – šta su tu radili, prenosi N1

Radić je u emisiji Njuznajt na N1 kazao da se godinama zna da postoje paravojne grupe i paralelne strukture, koje ne bi trebalo da postoje u jednoj državi.

„Kada stvorite konkurenciju u sili, mogući su događaji nad kojima nemate kontrolu, a to je upravo ono što se desilo. Ti ljudi jesu Srbi, ali sve ono što je sa albanske strane dosada prezentovano jeste da su to ljudi koji su vezani za te strukture za Radoičića i Veselinovića“, dodao je.

Prema njegovoj ocjeni, može se zaključiti da iz ugla ove paravojne formacije u nedjelju u selu Banjska ništa nije ni trebalo da se desi.

Napominje da je posljednjih desetak godina došlo do spoja između narastanja nekoliko moćnih ljudi iz svijeta kriminala sa Kosova u ljude koji imaju političku moć, a ostalo je oružje još iz ratova.

„Da li se u međuvremenu nešto dokupilo, mi to ne znamo. Kosovska policija je to pokazala na gomili, tu ima svega. Čak je i jedan primjerak R4, egzotičan primjerak koji je došao ovdje sa afreom Kikaš, neprijatno je – otkud bacač granata 201, to su sredstva koja su kasnije počela da se prizvode, u 21. vijeku… To će biti neugodna pitanja, na koja prvo mi Srbi treba sebi da odgovorimo“, dodao je.

12:03h

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohij Petar Petković upitao je zašto kosovska policija nije dozvolila učešće Euleksa u istražnoj operaciji mjesta Banjska, prenosi Radio televizija Srbije (RTS).

Petković je na društvenoj mreži Iks (X) upitao i "zašto je bilo potrebno da kosovska policija sama obavi istragu, bez prisustva Euleksovih istražitelja, i šta je to što je trebalo sakriti u istrazi".

11:39h

Narodni poslanik i lider Dveri Boško Obradović saopštio je danas da su Dveri, Zavetnici i Narodna stranka zatražili zasijedanje Skupštine Srbije o Kosovu, za šta su do sada dobii podršku od koalicije Nada, kao i da te stranke očekuju podršku ostalih poslaničkih grupa.

Obradović je na konferenciji za novinare u Skupštini Srbije naveo da patriotska parlamentarna opozicija već pola godine ponavlja da treba odbaciti "takozvani francusko njemački sporazum o priznanju lažne države Kosova", koji je početak novih problema u pokrajini.

"Već šest mjeseci tražimo vanredno zasijedanje na temu bezbjednosne situacije na Kosovu i pomenutog sporazuma, a vlast odbija. Na žalost situacija se dodatno pogoršala, imamo izgubljene živote, ali nema promjene u odnosu aktuelne vlasti prema parlamentarnoj debati na ovu temu", rekao je Obradović.

On je dodao da su predložene dvije tačke dvenog reda, prva je bezbjednosna situacija, a druga posljedice francuko njemačkog sporazuma.

Obradović je naveo da će srpska vlast tražiti sjednicu SB UN o Kosovu, a da se u skupštini Srbije nije sastao nadležni odbor.

Takođe, istakao je da očekuje podršku ostalih stranaka opozicije, jer je, kako je naveo, i državotvorna opozicija podržala njihove predloge.

(BETA)

10:41h

Pitanje dijaloga Beograda i Prištine u okolnostima eskalacije nasilja koje za posljedicu ima nekoliko mrtvih sada zvuči smiješno i teško je zamisliti da se vratimo na to, ocijenio je stručnjak za Balkan i profesor na univerzitetu u Gracu Florijan Biber.

U razgovoru za agenciju Beta, Biber kaže da je nemoguće nastaviti dijalog ako imate događaj koji se tumači na dijametralno suprotne načine - jedna strana proglašava dan žalosti za onima koji su napali policajce, a druga strana to tumači kao napad na Kosovo.

"U tom okviru je teško imati ikakvo povjerenje u drugu stranu i to vratiti, to će biti jako teško, čak, vjerujem, skoro je nemoguće napraviti to povjerenje u drugu stranu i krenuti u dobrom pravcu", rekao je Biber.

On podsjeća da u Evropskoj uniji slijede izbori, što će cio proces staviti na stranu za bar godinu dana, a da će do tada da se odvija samo krizni menadžment s ciljem da se spriječi nastavak sukoba.

"Mi smo od ikakvog dogovora dalje nego prije deset godina", smatra Biber.

(BETA)

10:23h

Generalni direktor kosovske policije Gazmend Hodža izjavio je danas da je kosovska policija pojačala prisustvo na sjeveru i da su smanjene redovne policijske patrole.

"Pojačali smo prisustvo i budnost oko granične zone. Takođe, pojačali smo prisustvo specijalne jedinice kosovske policije na sjeveru Kosova. Malo smo smanjili redovne policijske patrole, jer one nemaju toliki nivo zaštite da se suoče sa svakim mogućim napadom", rekao je Hodža u izjavi Radiju Slobodna Evropa.

On nije iznio detalje o tome koliko su ojačani kapaciteti specijalne jedinice, ali je rekao da je institucija koju vodi stalno u koordinaciji sa mirovnom misijom NATO - Kforom i sa misijom Evropske unije za vladavinu prava na Kosovu (Euleks).

Do novih pojačanja prisustva specijalnih snaga policije na sjeveru Kosova došlo je nakon ubistva policajca Afrima Bunjakua u nedelju u oružanom napadu u Banjskoj kod Zvečana.

U akciji koja je uslijedila, ubijeno je troje napadača, Srba sa Kosova, dok je više uhapšeno.

Trojici uhapšenih je određen pritvor od 30 dana dok su četvorica oslobođena zbog, kako su saopštili iz Specijalnog tužilaštva Kosova, nedostatka dokaza.

Zaplijenjen je arsenal oružja, dok je nekoliko napadača pobjeglo i, prema pisanju prištinskih medija, nalazi se na liječenju u bolnicama u Srbiji.

(BETA)

Bonus video: