Protest "Srbija protiv nasilja" u Nišu: "Početak kraja režima i borbe za demokratsku Srbiju"

"Ukrali su nam i državu i živote, ali je došao čas da šetnje prerastu u političku borbu, a politička borba ne može bez nas građana. Jedino zajedno, solidarno možemo da srušimo ovaj režim i izgradimo demokratsko društvo", rekla je građanska aktivistkinja Danijela Vujošević

4857 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Oko 2.000 ljudi učestvovalo je večeras u protestu "Srbija protiv nasilja" u Nišu, za koji su organizatori kazali da predstavlja "početak kraja" aktuelnog režima i početak borbe za oslobađanje države od, kako su naveli, "nakradnjačke" vlasti.

Građanska aktivistkinja Danijela Vujošević istakla je da skupu, osim građana Niša i juga Srbije, prisustvuju i opozicioni poslanici iz Niša, ali i drugih gradova u Srbiji, kao i opozicioni lideri.

"Ukrali su nam i državu i živote, ali je došao čas da šetnje prerastu u političku borbu, a politička borba ne može bez nas građana. Jedino zajedno, solidarno možemo da srušimo ovaj režim i izgradimo demokratsko društvo", istakla je Vujošević.

Ona je kazala da učesnici protesta zahtijevaju da se, pored već poznatih zahteva protesta "Srbija protiv nasilja", ispune još tri, a prije svega da stručnost bude iznad politike.

"Zahtijevamo da, bez obzira ko je kada i kako primljen na posao, ako zna da radi svoj posao i radio ga je u skladu sa zakonom, treba da ostane da radi. Naš zahtjev je i da nema više izvlačenja para iz budžeta za partijske interese", naglasila je Vujošević.

Predsjednik niškog odbora stranke "Zajedno-moramo" Slaviša Dinić je kazao da je došlo vrijeme da se aktuelnoj vlasti kaže "dosta".

"Naš glas mora da se čuje u Beogradu, a ne da gradski funkcioneri idu u Beograd po mišljenje. Mora da se stavi i tačka neravnomjernom razvoju. Beograd puni državni bužet sa 42 odsto, a crpi 72 odsto budžeta", izjavio je Dinić.

Narodna poslanica i predsjednica niškog odbora Stranke slobode i pravde Jelena Milošević je istakla da je aktuelna vlast "generator nasilja".

"Nasilje su Vulin i Gašić, nasilje je to što je Jovana Jeremić jedan od izvora informisanja. Nasilje je svaka strana Informera i to što je javni servis naše pravo da ne znamo ništa. Nasilje je i to što su naš grad pretvorili u ispostavu Srpske napredne stranke", kazala je Milošević.

Poslanik Narodnog pokreta Srbije Đorđe Stanković pozvao je Nišlije da se ujedine i da "oslobode" grad i državu od aktuelne vlasti.

"Potrebne su nam temeljne promjene. Oni nam nude parizer i rat, a mi smo za diplomatiju, jer smo valjda do sada nešto naučili. Mi jesmo, ali oni znaju samo za silu", izjavio je Stanković.

Poslanica Zeleno-levog fronta Biljana Đorđević naglasila je da će Niš ponovo, kao nekada, pokrenuti promjene u Srbiji.

"Ne treba da se plašimo, nema čega da se plašimo. Treba da se oslobodimo straha i oslobodimo Srbiju ovog nasilja. Moramo da uvjerimo sebe da, ne samo možemo da pobijedimo, već da promijenimo stvarnost. Moramo da se oslobodmo i ponovo izgradimo institucije", izjavila je Vujošević.

Narodni poslanik Demokratske stranke Nenad Mitrović podsjetio je da je Niš u svojoj istoriji do sada dao tri premijera, a sada je dočekao da ga predstavljaju u parlamentu "jedan Bratimir i jedna Jelena".

"Bratimir ne zna koju je školu završio, a Jelena svakodnevno svoju mržnju sije preko Tvitera", kazao je Mitrović.

Danijela Nestorović iz Ekološkog ustanka je naglasila da je glavni uzročnik straha i nasilja u Srbiji Aleksandar Vučić i "zato mu građani poručuju da ode".

"Moramo da zaustavimo kriminal. Moramo da sačuvamo našu vodu, vazduh, našu djecu. Budite uz nas i mi ćemo uz vas", poručila je Nestorović.

Nakon obraćanja govornika, organizovana je protestna šetnja centralnim niškim ulicama do Gradske kuće i kabineta gradonačelnice. Građani su tokom skupa zviždali pištaljkama i skandirali "Odlazi, odlazi".

Bonus video: