Kurti: Napadači u Banjskoj uglavnom iz "Civilne zaštite" i "Sjeverne brigade"

Vlada Kosova je juna ove godine ove dvije organizacije proglasila terorističkim

6326 pregleda 7 komentar(a)
Foto: Screenshot/Youtube
Foto: Screenshot/Youtube

Premijer Kosova Aljbin Kurti izjavio je da preliminarne informacije kosovskih vlasti pokazuju da je većina osoba umiješanih u napad na policiju Kosova u Banjskoj bila iz organizacije "Civilna zaštita" i "Sjeverne brigade".

Vlada Kosova je juna ove godine ove dvije organizacije proglasila terorističkim uz obrazloženje da njihovi pripadnici stoje iza nemira na sjeveru Kosova, te da "predstavljaju ozbiljnu i direktnu prijetnju ustavnom poretku i bezbjednosti Kosova".

U napadu u Banjskoj na sjeveru Kosova 24. septembra je poginuo narednik kosovske policije Afrim Bunjaku. Potom je policija Kosova u razmjeni vatre sa naoružanom grupom ubila trojicu napadača.

Kurti smatra da je u ovom trenutku najvažnije pitanje bezbjednost Kosova i kažnjavanje osoba koje su napale policiju Kosova.

"Kazna za napadače znači kaznu Srbiji koja je finansijski, vojno, logistički, politički, javno, zvanično podržala ono što se desilo u Banjskoj u Zvečanu, ali istovremeno i izručenje, predaja svih onih koji se gone (krivično) jer su pobjegli sa mjesta zločina i iz naše zemlje", rekao je Kurti na jednom dnevnom događaju.

Kosovo je za ovaj napad optužilo Srbiju, što je zvanični Beograd demantovao uz navode da Srbi više nisu hteli da trpe "Kurtijev terror".

U međuvremenu, Milan Radoičić je 29. septembra preuzeo odgovornost za organizaciju i napad u Banjskoj. Isti dan je podnio ostavku na poziciju potpredsjednika Srpske liste, najveće stranke kosovskih Srba koja ima podršku Beograda.

Radoičića je i prije napada na kosovsku policiju, zvanična Priština dovodila u vezu sa kriminalnim aktivnostima, a od decembra 2021. je pod sankcijama Sjedinjenih Država, zbog sumnji na organizovani kriminal i korupciju.

Zapadne zemlje i Evropska unija su oštro osudile napad na policiju Kosova u Banjskoj i zatražile da se napadači pronađu i izvedu pred lice pravde.

Bonus video: