Brnabić: Kurti jedino želi etničko čišćenje, nas čuva istina

Premijerka Srbije je optužila cjelokupnu opoziciju u Srbiji da „ne postoji razlika između toga“ šta oni govore a šta Priština, kada su u pitanju događaji na Kosovu

9457 pregleda 36 reakcija 36 komentar(a)
Brnabić, Foto: BETAPHOTO/VLADA SRBIJE/SLOBODAN MILJEVIC
Brnabić, Foto: BETAPHOTO/VLADA SRBIJE/SLOBODAN MILJEVIC

Premijerka Ana Brnabić izjavila je da su u odnosima Beograda i Prištine unaprijed podijeljene uloge u kojima je Srbija "stalno negativac" a Priština "jadna bespomoćna snaga koja čini sve što može", i da u tome "činjenično stanje nema nikakvu težinu".

Brnabić je za televiziju Prva rekla da su gledaoci prilikom intervjua predsjednika države Aleksandra Vučića televiziji CNN mogli da vide kako „izgledaju pritisci na Srbiju“, prenosi N1.

Ona je optužila i cjelokupnu opoziciju u Srbiji da „ne postoji razlika između toga“ šta oni govore a šta Priština, kada su u pitanju događaji na Kosovu.

Brnabić je kazala da „ne opravdava“ ubistvo bilo koga, pa ni ubistvo albanskog pripadnika kosovske policije, ali je dodala da Srbi na Kosovu trpe stalne pritiske od vlasti u Prištini zbog čega je bilo „pitanje dana, pitanje minuta“, kada će doći do incidenta.

„Ne možete da živite stalno pod takvim terorom“, rekla je Brnabić.

Zamoljena da prokomentariše hapšenje donedavnog funkcionera Srpske liste Milana Radoičića, koji je osumnjičen za organizovanje oružanog incidenta u kome je 24. septembra u Banjskoj na sjeveru Kosova ubijen kosovski policajac i trojica uniformisanih i naoružanih Srba, Brnabić je rekla da je Srbija „pravna država“.

“Ovo je pravna država i mi ćemo da učinimo sve što moramo da učinimo u skladu sa zakonom i Ustavom, da istražimo sve okolnosti i da postupamo u skladu sa njima“, rekla je Brnabić.

Kazala je i da „moramo da prikupimo sve dokaze i da branimo suštu istinu“, prije sjednice Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija o Kosovu i Metohiji koja je zakazana za 18. oktobar.

Premijerka Srbije novinarima na Kablaru rekla da predstavnici Srbije samo mogu da govore istinu, jer istina čuva položaj Srbije.

„Nas čuva istina. Da ove druge čuva istina oni se ne bi služili lažima i dezinformacijama. Istina je da Aljbin Kurti jedino želi etničko čišćenje na Kosovu i Metohiji. On ne želi Srbe na Kosovu i Metohiji. Ne želi ni Rome. I to niko ne sprječava“, rekla je Brnabić.

Ona je navela da je i danas na sastanku sa UNMIK rekla da bi voljela da su svi u Srbiji „Gandi“, ali da po prirodi stvari to ne može biti svaki čovjek i da je Kurti čekao da neko ne može više da trpi, već da rani svoju porodicu.

Upitana o snimcima o događajima u Banjskoj, koje prikazuju vlasti u Prištini, Brnabić je rekla da se na njima vidjelo i šta jeste i šta nije, ali da se nije videlo kako su ubijena trojica Srba sa Kosova i Metohije.

„Da li su ih ubili iz daljine, u borbi, ili su ih ubili dok su ležali i već se predali i izvršili egzekuciju, što je protivno svim pravilima. Uvjerena da i taj snimak postoji“, kazala je Brnabić.

Upitana o izborima, Brnabić je rekla da čim ih je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić ponudio u decembru, opozicija je rekla da ih ne želi.

Ona je najavila da će u četvrtak na dnevnom redu sednice Vlade biti budžet.

Brnabić je rekla i da sledećeg četvrtka predlog budžeta za 2024. godinu ide na Vladu, a odmah zatim u Skupštinu Srbije na usvajanje.

Bonus video: