Sud u Srbiji pravosnažno odbio zahtjev Ukrajine za izručenje bivšeg obaveštajca

Naumov se i sam protivio izručenju Ukrajini tvrdeći da bi mu u tom slučaju bila ugrožena bezbjednost

8413 pregleda 1 komentar(a)
Naumov, Foto: Printscreen You Tube
Naumov, Foto: Printscreen You Tube

Apelacioni sud u Nišu potvrdio je prvostepeno rešenje Višeg suda, kojim se odbija izručenje bivšeg ukrajinskog obavještajca Andrija Naumova Ukrajini, potvrđeno je za Radio Slobodna Evropa (RSE) u tom sudu.

Ovim je odluka pravosudnih organa Srbije da se Naumov ne izruči Ukrajini pravosnažna.

Ukrajina je Srbiji uputila zamolnicu za njegovo izručenje sredinom oktobra 2022. godine.

Viši sud u Nišu donio je 6. jula odluku kojom se odbija zamolnica Ukrajine, a Apelacioni sud je tu odluku potvrdio 29. septembra.

Naumov se i sam protivio izručenju Ukrajini tvrdeći da bi mu u tom slučaju bila ugrožena bezbjednost.

Bivši ukrajinski obavještajac je početkom juna 2022. uhapšen na teritoriji Srbije zajedno sa njemačkim državljaninom Aleksandrom Akstom, kod kojih je nađeno više stotina hiljada eura.

Policija je tada saopštila da su novac i dijamante našli prilikom pregleda automobila i da se "sumnja da potiču iz kriminalnih djelatnosti".

Naumov je, prema riječima pravne zastupnice, negirao navode iz istrage i tvrdio da je to njegov lični novac. Srbija ga sumnjiči za pranje novca i u tom slučaju vodi odvojeni postupak.

Odlukom Višeg suda u Nišu 29. septembra Naumov je za to djelo prvostepeno osuđen na godinu dana zatvora. Pravosnažnu presudu u tom postupku treba takođe da donese Apelacioni sud u Nišu.

Naumov se, kako je potvrđeno za RSE, od hapšenja u junu 2022. nalazi u pritvoru.

Ko je Andrij Naumov?

Bivši brigadni general Andrij Naumov u Službi bezbjednosti Ukrajine (SBU) počeo je da radi 2019. godine. Iz službe je isključen krajem jula 2021.

Jedno vrijeme bio je na poziciji šefa Glavnog direktorata za unutrašnju bezbjednost, gdje je dobio nova, veća ovlašćenja i uticaj u službi.

Pre dolaska u SBU, Naumov je radio u Državnoj agenciji za upravljanje zonom isključenja nuklearne elektrane u Černobilju.

Bio je odgovoran za upravljanje privrednim kompleksom zone isključenja, kao i za komunikaciju sa javnošću o statusu radijacije.

Prije nuklearne elektrane, 12 godina radio je u Tužilaštvu kao viši pomoćnik zamjenika glavnog tužioca, a potom i kao viši tužilac.

Bivši obavještajac je bio u fokusu novinarskih istraga koje su se odnosile na korupciju, šverc novca i drugih vrijednih predmeta u inostranstvo.

Novinari "Šeme", projekta ukrajinskog servisa RSE - Radio Svoboda, su u oktobru 2020. godine otkrili elitne nekretnine Naumova, koje nisu odgovarale prijavljenim prihodima državnog službenika.

Bonus video: